A Sisi-filmtől a nagymama kézimunkájáig

Főoldal > A Sisi-filmtől a nagymama kézimunkájáig

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

A Sisi-filmtől a nagymama kézimunkájáig


2022/09/05

A Sisi-filmtől a nagymama kézimunkájáig

 

Bemutatjuk Az én Sisim című felhívásunkra érkezett nyertes pályázóinkat!

A Sisi-filmtől a nagymama kézimunkájáig

Veres Kinga:

„ Sisi iránti rajongásom egészen kicsi koromban kezdődött, amikor megnéztem Ernst Marischka ikonikus filmjét Romy Schneider főszereplésével. Szerintem a legtöbb Sisi-rajongó innentől datálja a rajongást. :) Volt, hogy születésnapomra vagy névnapomra Sisis könyvet kaptam, kezdve a mesekönyvektől át egészen az életrajzi könyvekig. Aztán ahogy egyre cseperedtem, meglátogattam Gödöllőt és többször is visszatértem oda.

Ami a gyűjteményemet illeti, szinte csak könyvekből áll, van egy bögrém Schönnbrunnból, de ennyi az egész. S talán nem is azért szeretnék pályázni, mert hatalmas a gyűjteményem, s talán nem is fogok megfelelni a kritériumnak, de szeretném megmutatni azt a képet, amit csatoltam. Ez egy gobelin kép, amely Franz Xavier Winterhalter festménye alapján készült. S hogy miért is különleges kép ez számomra? Mert a nagymamám készítette nekem. Pár évvel ezelőtt rohamosan romlani kezdtek a kéz ízületei és ezt a képet akkor készítette, amikor még meg tudta fogni rendesen a tűt. Ezért jelenti nekem a legtöbbet és ezért szeretném megmutatni.”  

További érdekességek Kingáról:

  • Portréfotóját bátyja készítette. Hogy minél tökéletesebb legyen a kép a virágzó fa előterében, Kingának egy létra tetején kellett egyensúlyoznia, amíg elkészül.
  • A gimnáziumi évek során felsőfokú német nyelvvizsgát tett, ahol az egyik szóbeli vizsgarész feladata volt egy német vagy osztrák vonatkozású téma feldolgozása. Kinga párhuzamot vont két kedvence, Erzsébet és első híres megformálója, Romy Schneider élete között. Szóbeli prezentációjához poszter is készült, amely a következő címet viselt: Licht und Schatten des Ruhms. (A dicsőség fénye és árnyéka)
  • Gyermekként sokszor hasonlították az ifjú Erzsébethez.
  • Nagy csodálója Czédly Mónika ruharekonstrukcióinak, valamint Káli-Rozmis Barbara előadásait is nagyon szereti. Facebookon több Erzsébettel foglalkozó csoportnak is a tagja. 

 

A nyertes pályázatokból készülő Erzsébet-kiállítás 2022. szeptember 10-től lesz látogatható a Gödöllői Királyi Kastélyban!


Szóljon hozzá!
Legfrissebb cikkek


Erzsébet királyné elveszett könyvtára
Erzsébet királyné nagyon szeretett olvasni, így nem meglepő, hogy hatalmas könyvtárral rendelkezett.
Dr. Sisi
Avagy ki tud többet Erzsébet királynéról? Kvízjáték 3–5 fős csapatok részére
Festetics Mária grófnő és Ferenczy Ida szamárháton
Gödöllő, 1873 őszén (Fotómásolat, ajándék Dr. Tolnay Pálné Kiss Máriától.) Gödöllői Királyi Kastély Múzeum, gysz. 4414.
Erzsébet királyné élete

Erzsébet királyné, Miksa bajor herceg (1808-1888) és Ludovika (1808-1892) bajor királyi hercegnő harmadik gyermekeként látta meg a napvilágot 1837-ben, Münchenben.

Tovább >>

                                                                                                                                         

 

 

 

Erzsébet királyné szobái, kertje, verandája

Erzsébet királyné ibolyaszínű lakosztályának szobáit hiteles források alapján sikerült rekonstruálni 1996-ban. A lakosztály falain a királyné gyönyörű portréi láthatók, valamint a kor kiemelkedő politikusainak arcképei, akikkel a királyné az 1867-es kiegyezés előkészítésekor került kapcsolatba.

Tovább >>

Erzsébet királyné és Gödöllő

Erzsébet 1867. május 11-én tekintette meg először a koronázási ajándékként nekik szánt gödöllői kastélyt.

Tovább >>

Erzsébet királyné névnapja

Az 1867-es kiegyezés előkészítésében a magyarok ügyét támogató Erzsébet királyné névnapja a koronázást követően hamarosan nemzeti programmá vált az országban. 1868-ban a Vasárnapi Ujság még csak a Nemzeti Színház díszelőadásáról számolt be, (a nézőtér teljes kivilágítása mellett adták elő ifj. Bertha Sándor Koronázási hymnus című művét).

Tovább >>

Honlapkészítés, keresőoptimalizálás, marketing tanácsadás: Marketing Professzorok Kft.