Egy szombathelyi Erzsébet-rajongó

Főoldal > Egy szombathelyi Erzsébet-rajongó

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Egy szombathelyi Erzsébet-rajongó


2022/09/02

Következő pályázónkra nagy hatással volt a kultikusnak mondható Romy Schneider-féle filmtrilógia és a királynéról szóló olvasmányai. Müller Eszter bemutatkozója:

Egy szombathelyi Erzsébet-rajongó

Müller Eszter

  

„Erzsébet királyné iránti rajongásom a '90-es évek elején kezdődött, amikor is a Magyar Televízióban vetítették a Romy Schneider főszereplésével készült három részes Sissi filmsorozatot. Akkoriban, gyermekként nagy hatással volt rám, lenyűgözött, elvarázsolt, így többször újranéztem az alkotást. Később, felnőttként sem múlt el az érdeklődésem, meg akartam tudni mindent a királyné személyéről, a Habsburg-családban betöltött szerepéről, királynéként végzett tevékenységeiről, valamint arról, hogy ki az a koronás fő, aki a 19. században nagyon szerette a magyarokat.

Az első könyvemet, amely a királynéval kapcsolatos, 2009-ben vásároltam Brigitte Hamann: Erzsébet királyné című művét. Ezek után jött a többi, vele kapcsolatos könyvek, tárgyak.

Jelenleg 11 db könyvem, 3 db DVD lemezem, 2 db leporellóm és egy prospektusom van, utóbbiakat 2011-ben Bécsben a schönbrunni kastélyban szereztem be.

Leginkább könyveket szeretek gyűjteni a királynéról, mivel szeretek olvasni, valamint érdekelnek azok az írások melyeket Sisi-ről írnak, és össze tudom hasonlítani ezeket. Emellett a róla szóló művek jó és kellemes kikapcsolódást jelentenek számomra. Ha lehetőségem van rá igyekszem felkeresni Erzsébet királynéval kapcsolatos helyeket, szobrokat, kiállításokat megtekinteni.

Ezáltal a legkedvesebb tárgyam, az első könyv, Brigitte Hamann könyve, amelyet hiteles és részletesen megírt könyvnek tartok ebben a témában. Sok helyen, azaz újságcikkben, internetes oldalon előforduló cikkekben hivatkoznak az osztrák történész hölgy könyvére. A következő könyv amelyet el fogok olvasni: Káli-Rozmis Barbarának nemrégiben megjelent könyve, melyet örömmel vásároltam meg, mert így már egy magyar Sisi-szakértő munkáját is megismerhetem.”

 

A nyertes pályázók gyűjteményeiből rendezett Erzsébet-kiállítás 2022. szeptember 10-től várja az érdeklődőket a Gödöllői Királyi Kastélyban.


Szóljon hozzá!
Legfrissebb cikkek


Úton Erzsébet királynéval
Kiállítás a gyulai Almásy-kastélyban, a Gödöllői Királyi Kastély Múzeum gyűjteményéből 2022. május 25–2023. május 28.     Erzsébet királyné személyét a mai napig növekvő érdeklődés és kultusz övezi világszerte, de kevésbé ismert, hogy az utazás életének meghatározó tényezője volt. Hazájától távol talált rá a szerelem, Bajorországból Ausztriába költözött, de a császárnéi szerep teljesíthetetlen elvárásai elől gyakran családjához menekült. Ferenc József mellett hivatalos utazásokon vett részt, Magyarországot is egy ilyen út során ismerte meg közelebbről. Visszatérő betegségei miatt külföldi gyógyhelyeken kellett kúrálnia magát, és lovas szenvedélye, antik kultúra iránti vonzalma miatt is gyakran kelt útra. Fia halála után pedig már nem az újabb úti célok, hanem pusztán az úton levés vonzotta a lelke nyugalmát kereső királynét. A halálát okozó végzetes döfés is utazás közben, Genfben érte. A kiállítás négy szobája ezt a folyamatos, valós és belső utazást mutatja be tárgyak, sztorik, Erzsébet-ábrázolások segítségével. Kiemelt helyet kapott a királyné Magyarországhoz és Gyulához kapcsolódó története.
Az én Sisim – avagy gyűjtők és gyűjtemények Erzsébet királyné bűvöletében
Új időszaki szeptember 10-től a Gödöllői Királyi Kastélyban   Erzsébet királyné népszerűségén nem fog az idő. Több mint 120 évvel a halálát okozó merénylet után rajongóinak száma világszerte nő. Mi lehet a titka? Mi készteti a mai követőit, hogy vele kapcsolatos tartalmakat olvassanak, filmeket nézzenek, hozzá kötődő helyszíneket keressenek fel és tárgyi emlékeket gyűjtsenek róla? Miért és pontosan mit gyűjtenek Sisi rajongói?
Egy izgalmas meglepetés az Erzsébet-portrék sorában
A FreylerArt Galéria egy eddig soha nem kiállított, gyönyörű Erzsébet-portréval járult hozzá Az én Sisim című kiállításunkhoz.
Erzsébet királyné élete

Erzsébet királyné, Miksa bajor herceg (1808-1888) és Ludovika (1808-1892) bajor királyi hercegnő harmadik gyermekeként látta meg a napvilágot 1837-ben, Münchenben.

Tovább >>

                                                                                                                                         

 

 

 

Erzsébet királyné szobái, kertje, verandája

Erzsébet királyné ibolyaszínű lakosztályának szobáit hiteles források alapján sikerült rekonstruálni 1996-ban. A lakosztály falain a királyné gyönyörű portréi láthatók, valamint a kor kiemelkedő politikusainak arcképei, akikkel a királyné az 1867-es kiegyezés előkészítésekor került kapcsolatba.

Tovább >>

Erzsébet királyné és Gödöllő

Erzsébet 1867. május 11-én tekintette meg először a koronázási ajándékként nekik szánt gödöllői kastélyt.

Tovább >>

Erzsébet királyné névnapja

Az 1867-es kiegyezés előkészítésében a magyarok ügyét támogató Erzsébet királyné névnapja a koronázást követően hamarosan nemzeti programmá vált az országban. 1868-ban a Vasárnapi Ujság még csak a Nemzeti Színház díszelőadásáról számolt be, (a nézőtér teljes kivilágítása mellett adták elő ifj. Bertha Sándor Koronázási hymnus című művét).

Tovább >>

Honlapkészítés, keresőoptimalizálás, marketing tanácsadás: Marketing Professzorok Kft.