„…s lettem Sisi-rajongó”

Főoldal > „…s lettem Sisi-rajongó”

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

„…s lettem Sisi-rajongó”


2022/08/02

Most bemutatkozó pályázónk saját maga készítette el Erzsébet királyné gobelin portréját. Ismerjék meg Tömörné Bilonka Zsófiát!

„…s lettem Sisi-rajongó”

Tömörné  Bilonka Zsófia„Nehéz visszaemlékezni, hogy pontosan mikor is kezdtem az Erzsébet királynéval kapcsolatos tárgyakat, emlékeket gyűjteni - de talán ebben az időben, a középiskolás éveim alatt - amikor tanultam és hallottam a korának szépségideáljaként tisztelt királynéról, életútjáról, a magyarokhoz fűződő viszonyáról. Illetve ekkor láthattam először az Ernst Marischka rendezte Romy Schneider-es Sisi-trilógiát, ami számomra rendkívül megkapóan mutatta be a császárné alakját. Így alakult ki bennem az uralkodónő iránti tisztelet és szeretet, s lettem Sisi-rajongó.

Relikviáim közül szerintem a legértékesebbek, amiket leginkább gyűjtök a királynéról, szűkebb és tágabb családtagjairól szóló életrajzok, bibliográfiák, történelmi regények. Jelenleg 67 könyvem van, melyek között megtalálhatóak magyar, német és angol nyelvűek is. Igyekszem széles körűen gyűjteni.

A könyvek mellet gyűjtöm a királyné és családtagjai életét bemutató kosztümös történelmi filmeket.

Nagyon szeretek utazni, s volt szerencsém több a királyné életében szerepet játszó helyen járni (Bécs, Bad Ischl, Laxemburg, Schloß Neuschweanstein, Gödöllő). Gyűjteményem darabjai még az ezen utazások alatt beszerzett porcelánok - a császárné, és a császári pár arcképével díszített bögrék, tányérok, ékszeres doboz, szobrocskák - ezekből egy tucat van a birtokomban. Utazásaim során természetesen képeslapokat, prospektusokat, könyvjelzőket (…), valamint hűtőmágneseket is beszereztem.

Amire külön büszke vagyok a két saját kézzel hímzett Sisi – Goblein, melyek elkészítése nem kevés munkaórát vett igénybe. Talán ezért is ez a kedvenc tárgyam – (…)- mert a saját kezem munkája is benne van. Persze nehéz kiválasztani, hogy melyik a legkedvesebb, mivel szinte mindegyik darabhoz fűződik valami kis kedves emlék.”

 

A nyertes pályázók gyűjteményeiből kiállítást rendezünk a Gödöllői Királyi Kastélyban! Az én Sisim című tárlat 2022. szeptember 10-től lesz látogatható.

 

 

További érdekességek még Zsófiáról:

  • Kedvenc idézete a Sisi trilógából, amit Miksa herceg mond Erzsébetnek búcsúzáskor „Ha valaha az életben bánatos leszel, menj ki egy közeli erdőbe és minden növényben, s minden állatban érezni fogod Isten jóságát és mindenhatóságát”
  • Sisi mellett a kávét is nagyon szereti, ezért nemrég elvégzett egy barista tanfolyamot.
  • Édesapja díszműbádogos, és részt vett a budapesti Stefánia-palota restaurálásában.
  • Gyűjteménye fontos darabjai az Erzsébet és Ferenc József képével díszített karácsonyi gömbök, amelyek nélkül náluk nincs karácsony.
  • Férje mindenben segíti és támogatja. A pályázati bemutatkozó portréfotóját is ő készítette.
  • Amire leginkább vágyik a gyűjteményébe: egy olyan tárgy, amelyet Erzsébet használt.
  • Ha nyerne a lottón, venne egy házat Gödöllőn, hogy minden nap eljöhessen a kastélyba.
  • Ha még egyszer nyerne, akkor Bécsben is venne egyet és felváltva használná őket.????
  • A Neuschwanstein-kastély múzeumi boltjában az eladónő nagy megrökönyödésére be akarta csomagoltatni a gyűjteményébe vásárolt Sisi-szatyrot. „Eine Tasche für die Tasche?”

 


Szóljon hozzá!
Legfrissebb cikkek


Fábián Janka: Ida titkai
Egy korszakokon átívelő történelmi ,,tündérmese” 
Erzsébet királyné elveszett könyvtára
Erzsébet királyné nagyon szeretett olvasni, így nem meglepő, hogy hatalmas könyvtárral rendelkezett.
Dr. Sisi
Avagy ki tud többet Erzsébet királynéról? Kvízjáték 3–5 fős csapatok részére
Erzsébet királyné élete

Erzsébet királyné, Miksa bajor herceg (1808-1888) és Ludovika (1808-1892) bajor királyi hercegnő harmadik gyermekeként látta meg a napvilágot 1837-ben, Münchenben.

Tovább >>

                                                                                                                                         

 

 

 

Erzsébet királyné szobái, kertje, verandája

Erzsébet királyné ibolyaszínű lakosztályának szobáit hiteles források alapján sikerült rekonstruálni 1996-ban. A lakosztály falain a királyné gyönyörű portréi láthatók, valamint a kor kiemelkedő politikusainak arcképei, akikkel a királyné az 1867-es kiegyezés előkészítésekor került kapcsolatba.

Tovább >>

Erzsébet királyné és Gödöllő

Erzsébet 1867. május 11-én tekintette meg először a koronázási ajándékként nekik szánt gödöllői kastélyt.

Tovább >>

Erzsébet királyné névnapja

Az 1867-es kiegyezés előkészítésében a magyarok ügyét támogató Erzsébet királyné névnapja a koronázást követően hamarosan nemzeti programmá vált az országban. 1868-ban a Vasárnapi Ujság még csak a Nemzeti Színház díszelőadásáról számolt be, (a nézőtér teljes kivilágítása mellett adták elő ifj. Bertha Sándor Koronázási hymnus című művét).

Tovább >>

Honlapkészítés, keresőoptimalizálás, marketing tanácsadás: Marketing Professzorok Kft.