„…s lettem Sisi-rajongó”

Főoldal > „…s lettem Sisi-rajongó”

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

„…s lettem Sisi-rajongó”


2022/08/02

Most bemutatkozó pályázónk saját maga készítette el Erzsébet királyné gobelin portréját. Ismerjék meg Tömörné Bilonka Zsófiát!

„…s lettem Sisi-rajongó”

Tömörné  Bilonka Zsófia„Nehéz visszaemlékezni, hogy pontosan mikor is kezdtem az Erzsébet királynéval kapcsolatos tárgyakat, emlékeket gyűjteni - de talán ebben az időben, a középiskolás éveim alatt - amikor tanultam és hallottam a korának szépségideáljaként tisztelt királynéról, életútjáról, a magyarokhoz fűződő viszonyáról. Illetve ekkor láthattam először az Ernst Marischka rendezte Romy Schneider-es Sisi-trilógiát, ami számomra rendkívül megkapóan mutatta be a császárné alakját. Így alakult ki bennem az uralkodónő iránti tisztelet és szeretet, s lettem Sisi-rajongó.

Relikviáim közül szerintem a legértékesebbek, amiket leginkább gyűjtök a királynéról, szűkebb és tágabb családtagjairól szóló életrajzok, bibliográfiák, történelmi regények. Jelenleg 67 könyvem van, melyek között megtalálhatóak magyar, német és angol nyelvűek is. Igyekszem széles körűen gyűjteni.

A könyvek mellet gyűjtöm a királyné és családtagjai életét bemutató kosztümös történelmi filmeket.

Nagyon szeretek utazni, s volt szerencsém több a királyné életében szerepet játszó helyen járni (Bécs, Bad Ischl, Laxemburg, Schloß Neuschweanstein, Gödöllő). Gyűjteményem darabjai még az ezen utazások alatt beszerzett porcelánok - a császárné, és a császári pár arcképével díszített bögrék, tányérok, ékszeres doboz, szobrocskák - ezekből egy tucat van a birtokomban. Utazásaim során természetesen képeslapokat, prospektusokat, könyvjelzőket (…), valamint hűtőmágneseket is beszereztem.

Amire külön büszke vagyok a két saját kézzel hímzett Sisi – Goblein, melyek elkészítése nem kevés munkaórát vett igénybe. Talán ezért is ez a kedvenc tárgyam – (…)- mert a saját kezem munkája is benne van. Persze nehéz kiválasztani, hogy melyik a legkedvesebb, mivel szinte mindegyik darabhoz fűződik valami kis kedves emlék.”

 

A nyertes pályázók gyűjteményeiből kiállítást rendezünk a Gödöllői Királyi Kastélyban! Az én Sisim című tárlat 2022. szeptember 10-től lesz látogatható.

 

 

További érdekességek még Zsófiáról:

  • Kedvenc idézete a Sisi trilógából, amit Miksa herceg mond Erzsébetnek búcsúzáskor „Ha valaha az életben bánatos leszel, menj ki egy közeli erdőbe és minden növényben, s minden állatban érezni fogod Isten jóságát és mindenhatóságát”
  • Sisi mellett a kávét is nagyon szereti, ezért nemrég elvégzett egy barista tanfolyamot.
  • Édesapja díszműbádogos, és részt vett a budapesti Stefánia-palota restaurálásában.
  • Gyűjteménye fontos darabjai az Erzsébet és Ferenc József képével díszített karácsonyi gömbök, amelyek nélkül náluk nincs karácsony.
  • Férje mindenben segíti és támogatja. A pályázati bemutatkozó portréfotóját is ő készítette.
  • Amire leginkább vágyik a gyűjteményébe: egy olyan tárgy, amelyet Erzsébet használt.
  • Ha nyerne a lottón, venne egy házat Gödöllőn, hogy minden nap eljöhessen a kastélyba.
  • Ha még egyszer nyerne, akkor Bécsben is venne egyet és felváltva használná őket.????
  • A Neuschwanstein-kastély múzeumi boltjában az eladónő nagy megrökönyödésére be akarta csomagoltatni a gyűjteményébe vásárolt Sisi-szatyrot. „Eine Tasche für die Tasche?”

 


Szóljon hozzá!
Legfrissebb cikkek


Királyi karácsonyok a kastélyban
A gödöllői kastély az 1870-es években lehetett igazán a királyi család második otthona, hiszen ekkoriban több alkalommal is itt ünnepelték a karácsonyt.
„Lenyűgöző számomra, amikor a királyné egy-egy tárgyát megtalálom”
Interjú Michael Wohlfarttal, a bécsi Sisi Múzeum Erzsébet-szakértőjével   2023 szeptemberében egy egyedülállóan gazdag kiállítás nyílt a gödöllői kastélyban, a világ legnagyobb Sisi-gyűjteményének kincseiből. A Magyarországon még sosem látott tárgyakat is felvonultató tárlat  igen vonzó és népszerű látogatóink körében. A 201 tárgy kiválasztása, a kiállítási koncepció Michael Wohlfart munkája volt, akit főkurátori munkájáról kérdeztünk.
Schönbrunn kincsei Gödöllőn - tárlatvezetői szemmel
Schönbunn kincsei 2023 szeptember elején megérkeztek, és a szeptember 7-i megnyitó óta tarolnak a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Erzsébet királyné élete

Erzsébet királyné, Miksa bajor herceg (1808-1888) és Ludovika (1808-1892) bajor királyi hercegnő harmadik gyermekeként látta meg a napvilágot 1837-ben, Münchenben.

Tovább >>

                                                                                                                                         

 

 

 

Erzsébet királyné szobái, kertje, verandája

Erzsébet királyné ibolyaszínű lakosztályának szobáit hiteles források alapján sikerült rekonstruálni 1996-ban. A lakosztály falain a királyné gyönyörű portréi láthatók, valamint a kor kiemelkedő politikusainak arcképei, akikkel a királyné az 1867-es kiegyezés előkészítésekor került kapcsolatba.

Tovább >>

Erzsébet királyné és Gödöllő

Erzsébet 1867. május 11-én tekintette meg először a koronázási ajándékként nekik szánt gödöllői kastélyt.

Tovább >>

Erzsébet királyné névnapja

Az 1867-es kiegyezés előkészítésében a magyarok ügyét támogató Erzsébet királyné névnapja a koronázást követően hamarosan nemzeti programmá vált az országban. 1868-ban a Vasárnapi Ujság még csak a Nemzeti Színház díszelőadásáról számolt be, (a nézőtér teljes kivilágítása mellett adták elő ifj. Bertha Sándor Koronázási hymnus című művét).

Tovább >>

Honlapkészítés, keresőoptimalizálás, marketing tanácsadás: Marketing Professzorok Kft.