„…s lettem Sisi-rajongó”

Főoldal > „…s lettem Sisi-rajongó”

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

„…s lettem Sisi-rajongó”


2022/08/02

Most bemutatkozó pályázónk saját maga készítette el Erzsébet királyné gobelin portréját. Ismerjék meg Tömörné Bilonka Zsófiát!

„…s lettem Sisi-rajongó”

Tömörné  Bilonka Zsófia„Nehéz visszaemlékezni, hogy pontosan mikor is kezdtem az Erzsébet királynéval kapcsolatos tárgyakat, emlékeket gyűjteni - de talán ebben az időben, a középiskolás éveim alatt - amikor tanultam és hallottam a korának szépségideáljaként tisztelt királynéról, életútjáról, a magyarokhoz fűződő viszonyáról. Illetve ekkor láthattam először az Ernst Marischka rendezte Romy Schneider-es Sisi-trilógiát, ami számomra rendkívül megkapóan mutatta be a császárné alakját. Így alakult ki bennem az uralkodónő iránti tisztelet és szeretet, s lettem Sisi-rajongó.

Relikviáim közül szerintem a legértékesebbek, amiket leginkább gyűjtök a királynéról, szűkebb és tágabb családtagjairól szóló életrajzok, bibliográfiák, történelmi regények. Jelenleg 67 könyvem van, melyek között megtalálhatóak magyar, német és angol nyelvűek is. Igyekszem széles körűen gyűjteni.

A könyvek mellet gyűjtöm a királyné és családtagjai életét bemutató kosztümös történelmi filmeket.

Nagyon szeretek utazni, s volt szerencsém több a királyné életében szerepet játszó helyen járni (Bécs, Bad Ischl, Laxemburg, Schloß Neuschweanstein, Gödöllő). Gyűjteményem darabjai még az ezen utazások alatt beszerzett porcelánok - a császárné, és a császári pár arcképével díszített bögrék, tányérok, ékszeres doboz, szobrocskák - ezekből egy tucat van a birtokomban. Utazásaim során természetesen képeslapokat, prospektusokat, könyvjelzőket (…), valamint hűtőmágneseket is beszereztem.

Amire külön büszke vagyok a két saját kézzel hímzett Sisi – Goblein, melyek elkészítése nem kevés munkaórát vett igénybe. Talán ezért is ez a kedvenc tárgyam – (…)- mert a saját kezem munkája is benne van. Persze nehéz kiválasztani, hogy melyik a legkedvesebb, mivel szinte mindegyik darabhoz fűződik valami kis kedves emlék.”

 

A nyertes pályázók gyűjteményeiből kiállítást rendezünk a Gödöllői Királyi Kastélyban! Az én Sisim című tárlat 2022. szeptember 10-től lesz látogatható.

 

 

További érdekességek még Zsófiáról:

  • Kedvenc idézete a Sisi trilógából, amit Miksa herceg mond Erzsébetnek búcsúzáskor „Ha valaha az életben bánatos leszel, menj ki egy közeli erdőbe és minden növényben, s minden állatban érezni fogod Isten jóságát és mindenhatóságát”
  • Sisi mellett a kávét is nagyon szereti, ezért nemrég elvégzett egy barista tanfolyamot.
  • Édesapja díszműbádogos, és részt vett a budapesti Stefánia-palota restaurálásában.
  • Gyűjteménye fontos darabjai az Erzsébet és Ferenc József képével díszített karácsonyi gömbök, amelyek nélkül náluk nincs karácsony.
  • Férje mindenben segíti és támogatja. A pályázati bemutatkozó portréfotóját is ő készítette.
  • Amire leginkább vágyik a gyűjteményébe: egy olyan tárgy, amelyet Erzsébet használt.
  • Ha nyerne a lottón, venne egy házat Gödöllőn, hogy minden nap eljöhessen a kastélyba.
  • Ha még egyszer nyerne, akkor Bécsben is venne egyet és felváltva használná őket.????
  • A Neuschwanstein-kastély múzeumi boltjában az eladónő nagy megrökönyödésére be akarta csomagoltatni a gyűjteményébe vásárolt Sisi-szatyrot. „Eine Tasche für die Tasche?”

 


Szóljon hozzá!
Legfrissebb cikkek


Úton Erzsébet királynéval
Kiállítás a gyulai Almásy-kastélyban, a Gödöllői Királyi Kastély Múzeum gyűjteményéből 2022. május 25–2023. május 28.     Erzsébet királyné személyét a mai napig növekvő érdeklődés és kultusz övezi világszerte, de kevésbé ismert, hogy az utazás életének meghatározó tényezője volt. Hazájától távol talált rá a szerelem, Bajorországból Ausztriába költözött, de a császárnéi szerep teljesíthetetlen elvárásai elől gyakran családjához menekült. Ferenc József mellett hivatalos utazásokon vett részt, Magyarországot is egy ilyen út során ismerte meg közelebbről. Visszatérő betegségei miatt külföldi gyógyhelyeken kellett kúrálnia magát, és lovas szenvedélye, antik kultúra iránti vonzalma miatt is gyakran kelt útra. Fia halála után pedig már nem az újabb úti célok, hanem pusztán az úton levés vonzotta a lelke nyugalmát kereső királynét. A halálát okozó végzetes döfés is utazás közben, Genfben érte. A kiállítás négy szobája ezt a folyamatos, valós és belső utazást mutatja be tárgyak, sztorik, Erzsébet-ábrázolások segítségével. Kiemelt helyet kapott a királyné Magyarországhoz és Gyulához kapcsolódó története.
Az én Sisim – avagy gyűjtők és gyűjtemények Erzsébet királyné bűvöletében
Új időszaki szeptember 10-től a Gödöllői Királyi Kastélyban   Erzsébet királyné népszerűségén nem fog az idő. Több mint 120 évvel a halálát okozó merénylet után rajongóinak száma világszerte nő. Mi lehet a titka? Mi készteti a mai követőit, hogy vele kapcsolatos tartalmakat olvassanak, filmeket nézzenek, hozzá kötődő helyszíneket keressenek fel és tárgyi emlékeket gyűjtsenek róla? Miért és pontosan mit gyűjtenek Sisi rajongói?
Egy izgalmas meglepetés az Erzsébet-portrék sorában
A FreylerArt Galéria egy eddig soha nem kiállított, gyönyörű Erzsébet-portréval járult hozzá Az én Sisim című kiállításunkhoz.
Erzsébet királyné élete

Erzsébet királyné, Miksa bajor herceg (1808-1888) és Ludovika (1808-1892) bajor királyi hercegnő harmadik gyermekeként látta meg a napvilágot 1837-ben, Münchenben.

Tovább >>

                                                                                                                                         

 

 

 

Erzsébet királyné szobái, kertje, verandája

Erzsébet királyné ibolyaszínű lakosztályának szobáit hiteles források alapján sikerült rekonstruálni 1996-ban. A lakosztály falain a királyné gyönyörű portréi láthatók, valamint a kor kiemelkedő politikusainak arcképei, akikkel a királyné az 1867-es kiegyezés előkészítésekor került kapcsolatba.

Tovább >>

Erzsébet királyné és Gödöllő

Erzsébet 1867. május 11-én tekintette meg először a koronázási ajándékként nekik szánt gödöllői kastélyt.

Tovább >>

Erzsébet királyné névnapja

Az 1867-es kiegyezés előkészítésében a magyarok ügyét támogató Erzsébet királyné névnapja a koronázást követően hamarosan nemzeti programmá vált az országban. 1868-ban a Vasárnapi Ujság még csak a Nemzeti Színház díszelőadásáról számolt be, (a nézőtér teljes kivilágítása mellett adták elő ifj. Bertha Sándor Koronázási hymnus című művét).

Tovább >>

Honlapkészítés, keresőoptimalizálás, marketing tanácsadás: Marketing Professzorok Kft.