„Minden tárgyam egyformán kedves.”

Főoldal > „Minden tárgyam egyformán kedves.”

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

„Minden tárgyam egyformán kedves.”


2022/08/31

Bemutatjuk Tóth Zsuzsanna pályázónkat, akinél az Erzsébet-büsztök és a különféle korszakból származó játékbabák kedves szomszédok. 

„Minden tárgyam egyformán kedves.”

„Találkozásom Erzsébet királynéval 1978-ra tehető, mikor a Korányi Szanatóriumban kezdtem dolgozni. A szanatórium korábban Erzsébet királyné nevét viselte. Az előcsarnokban Erzsébet szobra volt látható, ami jelenleg a Mátyás-templomban van. A közeli kapcsolat 1994. június 9-én kezdődött, amikor beléptem a Sisi Baráti Körbe. A gyűjtés azóta tart. A gyűjtemény nagy és sokféle. Képeslapok, szobrok, emléktárgyak, újságcikkek. Minden tárgyam egyformán kedves.”

A Sisi Baráti Körbe egy véletlennek köszönhetően lépett be. Budapesttől távol lakó unokahúga helyett lett az egyik első tag. Velük utazik Erzsébet nyomában, itthon és külföldön egyaránt. Utazásairól albumokat készít. Közvetlen stílusával, életkedvével, kíváncsiságával sok barátot és ismerőst szerzett, utóbbiak között van néhány Habsburg-leszármazott is.A Korányi (eredetileg Erzsébet királyné) szanatórium nővéreként az egykor ott álló Erzsébet-szobor történetét szerette volna feltárni, így kerültek a királynéról készült plasztikai alkotások érdeklődésének fókuszába. Személyes kedvence a Nagykanizsán felállított Erzsébet-szobor, mely az Epreskertben őrzött alkotás másolata.

A királyné és annak családja mellett számos történelmi téma érdekli, jelentős babagyűjteménye is van.

Tóth Zsuzsanna gyűjteményének legkülönlegesebb tárgyait is megismerhetik látogatóink Az én Sisim című kiállításunkon, 2022. szeptember 10-től a Gödöllői Királyi Kastélyban.

 

 

 

 


Szóljon hozzá!
Legfrissebb cikkek


A lány, aki Erzsébet tündérmeséjét más utakra tereli
Erzsébet királynét megszemélyesítő kollégáinknak munkaköre nem egyszerű és nem is mindennapi. Az általuk vezetett túrákon néha Sisi-kutatók, néha rajongók, de nagyon sokszor laikusok vesznek részt és nekik meg kell felelniük mindenkinek.. Dutka Tímea most elmondja nekünk, milyen érzés belebújni a Czédly Mónika által varrt ruhákba és elmesélni Sisi igazi történetét. Egy biztos: imádja a munkáját!
Konstantinos Christomanos: Naplójegyzetek Erzsébet királyné görög felolvasójától
Nagy várakozással tekintettem a könyvre! Megjelenése előtt már jól ismertük, hiszen királynéról írottakban sokszor idézik, minden szempontból negatív felhanggal. Ennek a korabeli német kiadása, nagy botrányt kavart.
Zsófia Sarolta - Sisi szenvedélyes húga
Bevallom, idáig rendre összekevertem Erzsébet lánytestvéreit, Ilonát, azaz Nenét leszámítva. De Mária Zsófia, Zsófia Sarolta, Matild szinte teljesen egyformák voltak számomra. Ez idáig.
Erzsébet királyné élete

Erzsébet királyné, Miksa bajor herceg (1808-1888) és Ludovika (1808-1892) bajor királyi hercegnő harmadik gyermekeként látta meg a napvilágot 1837-ben, Münchenben.

Tovább >>

                                                                                                                                         

 

 

 

Erzsébet királyné szobái, kertje, verandája

Erzsébet királyné ibolyaszínű lakosztályának szobáit hiteles források alapján sikerült rekonstruálni 1996-ban. A lakosztály falain a királyné gyönyörű portréi láthatók, valamint a kor kiemelkedő politikusainak arcképei, akikkel a királyné az 1867-es kiegyezés előkészítésekor került kapcsolatba.

Tovább >>

Erzsébet királyné és Gödöllő

Erzsébet 1867. május 11-én tekintette meg először a koronázási ajándékként nekik szánt gödöllői kastélyt.

Tovább >>

Erzsébet királyné névnapja

Az 1867-es kiegyezés előkészítésében a magyarok ügyét támogató Erzsébet királyné névnapja a koronázást követően hamarosan nemzeti programmá vált az országban. 1868-ban a Vasárnapi Ujság még csak a Nemzeti Színház díszelőadásáról számolt be, (a nézőtér teljes kivilágítása mellett adták elő ifj. Bertha Sándor Koronázási hymnus című művét).

Tovább >>

Honlapkészítés, keresőoptimalizálás, marketing tanácsadás: Marketing Professzorok Kft.