„Minden tárgyam egyformán kedves.”

Főoldal > „Minden tárgyam egyformán kedves.”

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

„Minden tárgyam egyformán kedves.”


2022/08/31

Bemutatjuk Tóth Zsuzsanna pályázónkat, akinél az Erzsébet-büsztök és a különféle korszakból származó játékbabák kedves szomszédok. 

„Minden tárgyam egyformán kedves.”

„Találkozásom Erzsébet királynéval 1978-ra tehető, mikor a Korányi Szanatóriumban kezdtem dolgozni. A szanatórium korábban Erzsébet királyné nevét viselte. Az előcsarnokban Erzsébet szobra volt látható, ami jelenleg a Mátyás-templomban van. A közeli kapcsolat 1994. június 9-én kezdődött, amikor beléptem a Sisi Baráti Körbe. A gyűjtés azóta tart. A gyűjtemény nagy és sokféle. Képeslapok, szobrok, emléktárgyak, újságcikkek. Minden tárgyam egyformán kedves.”

A Sisi Baráti Körbe egy véletlennek köszönhetően lépett be. Budapesttől távol lakó unokahúga helyett lett az egyik első tag. Velük utazik Erzsébet nyomában, itthon és külföldön egyaránt. Utazásairól albumokat készít. Közvetlen stílusával, életkedvével, kíváncsiságával sok barátot és ismerőst szerzett, utóbbiak között van néhány Habsburg-leszármazott is.A Korányi (eredetileg Erzsébet királyné) szanatórium nővéreként az egykor ott álló Erzsébet-szobor történetét szerette volna feltárni, így kerültek a királynéról készült plasztikai alkotások érdeklődésének fókuszába. Személyes kedvence a Nagykanizsán felállított Erzsébet-szobor, mely az Epreskertben őrzött alkotás másolata.

A királyné és annak családja mellett számos történelmi téma érdekli, jelentős babagyűjteménye is van.

Tóth Zsuzsanna gyűjteményének legkülönlegesebb tárgyait is megismerhetik látogatóink Az én Sisim című kiállításunkon, 2022. szeptember 10-től a Gödöllői Királyi Kastélyban.

 

 

 

 


Szóljon hozzá!
Legfrissebb cikkek


Úton Erzsébet királynéval
Kiállítás a gyulai Almásy-kastélyban, a Gödöllői Királyi Kastély Múzeum gyűjteményéből 2022. május 25–2023. május 28.     Erzsébet királyné személyét a mai napig növekvő érdeklődés és kultusz övezi világszerte, de kevésbé ismert, hogy az utazás életének meghatározó tényezője volt. Hazájától távol talált rá a szerelem, Bajorországból Ausztriába költözött, de a császárnéi szerep teljesíthetetlen elvárásai elől gyakran családjához menekült. Ferenc József mellett hivatalos utazásokon vett részt, Magyarországot is egy ilyen út során ismerte meg közelebbről. Visszatérő betegségei miatt külföldi gyógyhelyeken kellett kúrálnia magát, és lovas szenvedélye, antik kultúra iránti vonzalma miatt is gyakran kelt útra. Fia halála után pedig már nem az újabb úti célok, hanem pusztán az úton levés vonzotta a lelke nyugalmát kereső királynét. A halálát okozó végzetes döfés is utazás közben, Genfben érte. A kiállítás négy szobája ezt a folyamatos, valós és belső utazást mutatja be tárgyak, sztorik, Erzsébet-ábrázolások segítségével. Kiemelt helyet kapott a királyné Magyarországhoz és Gyulához kapcsolódó története.
Az én Sisim – avagy gyűjtők és gyűjtemények Erzsébet királyné bűvöletében
Új időszaki szeptember 10-től a Gödöllői Királyi Kastélyban   Erzsébet királyné népszerűségén nem fog az idő. Több mint 120 évvel a halálát okozó merénylet után rajongóinak száma világszerte nő. Mi lehet a titka? Mi készteti a mai követőit, hogy vele kapcsolatos tartalmakat olvassanak, filmeket nézzenek, hozzá kötődő helyszíneket keressenek fel és tárgyi emlékeket gyűjtsenek róla? Miért és pontosan mit gyűjtenek Sisi rajongói?
Egy izgalmas meglepetés az Erzsébet-portrék sorában
A FreylerArt Galéria egy eddig soha nem kiállított, gyönyörű Erzsébet-portréval járult hozzá Az én Sisim című kiállításunkhoz.
Erzsébet királyné élete

Erzsébet királyné, Miksa bajor herceg (1808-1888) és Ludovika (1808-1892) bajor királyi hercegnő harmadik gyermekeként látta meg a napvilágot 1837-ben, Münchenben.

Tovább >>

                                                                                                                                         

 

 

 

Erzsébet királyné szobái, kertje, verandája

Erzsébet királyné ibolyaszínű lakosztályának szobáit hiteles források alapján sikerült rekonstruálni 1996-ban. A lakosztály falain a királyné gyönyörű portréi láthatók, valamint a kor kiemelkedő politikusainak arcképei, akikkel a királyné az 1867-es kiegyezés előkészítésekor került kapcsolatba.

Tovább >>

Erzsébet királyné és Gödöllő

Erzsébet 1867. május 11-én tekintette meg először a koronázási ajándékként nekik szánt gödöllői kastélyt.

Tovább >>

Erzsébet királyné névnapja

Az 1867-es kiegyezés előkészítésében a magyarok ügyét támogató Erzsébet királyné névnapja a koronázást követően hamarosan nemzeti programmá vált az országban. 1868-ban a Vasárnapi Ujság még csak a Nemzeti Színház díszelőadásáról számolt be, (a nézőtér teljes kivilágítása mellett adták elő ifj. Bertha Sándor Koronázási hymnus című művét).

Tovább >>

Honlapkészítés, keresőoptimalizálás, marketing tanácsadás: Marketing Professzorok Kft.