Kiállításaink Erzsébet királynéról

Főoldal > Kiállításaink Erzsébet királynéról

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Kiállításaink Erzsébet királynéról


2022/06/28

 

A gödöllői kastély állandó kiállításának egyik legkülönlegesebb része Erzsébet királyné egykori lakosztálya. A kastély 20. századi hasznosítása következtében gyakorlatilag a semmiből kellett rekonstruálni a nevezetes tereket.


Az építészek, restaurátorok, asztalosok, kárpitosok, parkettások, történészek, muzeológusok és még számos szakterület képviselőinek összehangolt és elhivatott közös munkája kellett ahhoz, hogy 1996 óta a nagyközönség számára is látogathatóak a királyné szobái. Talán érdemes kiemelni közülük Remsey Flóra gödöllői kárpitművészt, aki kiapadhatatlan lelkesedéssel és végtelenül finom érzékkel tervezte újra a lakosztály elpusztult,  ibolyalila kárpitjait.

Eleinte még élő madár is lakott itt egy gyönyörű kalitkában – mivel a szándékunk az volt, hogy a látogató úgy érezze, a királyné épp csak kilépett az ajtón. S bár madaraink már nincsenek, de az egyre újabb személyes tárgyakkal gazdagított szobasor hangulata bármikor képes  elvarázsolni vendégeinket. A lakosztály mellett alakítottuk az Erzsébet királyné emlékkiállítást, amely már a kultuszhoz kötődő különleges emléktárgyakat is elénk tárja.Az állandó kiállítások mellett számos időszaki kiállítást is rendeztünk a királynéról, itthon és külföldön is. Ezek sorát gyarapítja majd az a tárlat, amelyet Az én Sisim címmel meghirdetett pályázatunkra érkező anyagokból tervezünk 2022. szeptemberére.

 

 

Időszaki kiállításaink Erzsébet királynéról a gödöllői kastélyban:

 

2007   Erzsébet királyné mítosza

2008   Rudolf – a reményvesztett imádó (Titánia lovagjai I.)

2009   Gróf Andrássy Gyula – a lángoló zseni (Titánia lovagjai II.)

2012   Titkok, bálok, utazások. Erzsébet királyné és magyar udvarhölgyei

2014   Ferenc József – a rendíthetetlen (Titánia lovagjai III.)

2017   Utazik az udvar!

2017   Erzsébet királyné újraálmodott ruhái (Czédly Mónika ruhatervező kiállítása)

2020   Erzsébet királyné gardróbja

2022   Az én Sisim  (2022 szeptemberre tervezett kiállítás)

 

 

Időszaki kiállításaink Erzsébet királynéról más helyszínen:

 

2000   Sisi császárné két kastélya (Aichach, Unterwittelsbach-kastély)

2006   Sisi és Erzsébet. Bajor hercegnőből magyar királyné (Aichach, Unterwittelsbach-kastély)

2009   Gödöllő, a nemzet ajándéka (Bécs, Collegium Hungaricum)

2018   Sissi. Erzsébet, a magyarok királynéja (Monza, királyi palota)

2022    Útközben Erzsébet királynéval (Gyula, Almásy-kastély)

Faludi Ildikó

 

 


Szóljon hozzá!
Legfrissebb cikkek


Úton Erzsébet királynéval
Kiállítás a gyulai Almásy-kastélyban, a Gödöllői Királyi Kastély Múzeum gyűjteményéből 2022. május 25–2023. május 28.     Erzsébet királyné személyét a mai napig növekvő érdeklődés és kultusz övezi világszerte, de kevésbé ismert, hogy az utazás életének meghatározó tényezője volt. Hazájától távol talált rá a szerelem, Bajorországból Ausztriába költözött, de a császárnéi szerep teljesíthetetlen elvárásai elől gyakran családjához menekült. Ferenc József mellett hivatalos utazásokon vett részt, Magyarországot is egy ilyen út során ismerte meg közelebbről. Visszatérő betegségei miatt külföldi gyógyhelyeken kellett kúrálnia magát, és lovas szenvedélye, antik kultúra iránti vonzalma miatt is gyakran kelt útra. Fia halála után pedig már nem az újabb úti célok, hanem pusztán az úton levés vonzotta a lelke nyugalmát kereső királynét. A halálát okozó végzetes döfés is utazás közben, Genfben érte. A kiállítás négy szobája ezt a folyamatos, valós és belső utazást mutatja be tárgyak, sztorik, Erzsébet-ábrázolások segítségével. Kiemelt helyet kapott a királyné Magyarországhoz és Gyulához kapcsolódó története.
Az én Sisim – avagy gyűjtők és gyűjtemények Erzsébet királyné bűvöletében
Új időszaki szeptember 10-től a Gödöllői Királyi Kastélyban   Erzsébet királyné népszerűségén nem fog az idő. Több mint 120 évvel a halálát okozó merénylet után rajongóinak száma világszerte nő. Mi lehet a titka? Mi készteti a mai követőit, hogy vele kapcsolatos tartalmakat olvassanak, filmeket nézzenek, hozzá kötődő helyszíneket keressenek fel és tárgyi emlékeket gyűjtsenek róla? Miért és pontosan mit gyűjtenek Sisi rajongói?
Egy izgalmas meglepetés az Erzsébet-portrék sorában
A FreylerArt Galéria egy eddig soha nem kiállított, gyönyörű Erzsébet-portréval járult hozzá Az én Sisim című kiállításunkhoz.
Erzsébet királyné élete

Erzsébet királyné, Miksa bajor herceg (1808-1888) és Ludovika (1808-1892) bajor királyi hercegnő harmadik gyermekeként látta meg a napvilágot 1837-ben, Münchenben.

Tovább >>

                                                                                                                                         

 

 

 

Erzsébet királyné szobái, kertje, verandája

Erzsébet királyné ibolyaszínű lakosztályának szobáit hiteles források alapján sikerült rekonstruálni 1996-ban. A lakosztály falain a királyné gyönyörű portréi láthatók, valamint a kor kiemelkedő politikusainak arcképei, akikkel a királyné az 1867-es kiegyezés előkészítésekor került kapcsolatba.

Tovább >>

Erzsébet királyné és Gödöllő

Erzsébet 1867. május 11-én tekintette meg először a koronázási ajándékként nekik szánt gödöllői kastélyt.

Tovább >>

Erzsébet királyné névnapja

Az 1867-es kiegyezés előkészítésében a magyarok ügyét támogató Erzsébet királyné névnapja a koronázást követően hamarosan nemzeti programmá vált az országban. 1868-ban a Vasárnapi Ujság még csak a Nemzeti Színház díszelőadásáról számolt be, (a nézőtér teljes kivilágítása mellett adták elő ifj. Bertha Sándor Koronázási hymnus című művét).

Tovább >>

Honlapkészítés, keresőoptimalizálás, marketing tanácsadás: Marketing Professzorok Kft.