Kovács Lajos: Drága Szerelmem…

Főoldal > Kovács Lajos: Drága Szerelmem…

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Kovács Lajos: Drága Szerelmem…


2024/03/01
Kassa Melinda

Andrássy Ilona grófnő levelei hősi halált halt férjéhez, gróf Esterházy Pálhoz

 


A kötet levélregény, a fiktív leveleket gróf Andrássy Ilona írja első férjének, az 1915-ben Galíciában hősi halált halt gróf Esterházy Pálnak. A szerző, Kovács Lajos muzeológus, a mű megírásakor Andrássy Ilona irathagyatékára, valamint szűkebb és tágabb családjával folytatott levelezésére támaszkodott. A korabeli dokumentumokat sok esetben szó szerint idézi könyvében.

Gróf Andrássy Ilona (1886–1967) id. Andrássy Gyula unokája, Tivadar fiának négy lánya közül a legidősebb volt. 1909-ben kötött szerelmi házasságot gróf Esterházy Pállal. Miután megözvegyült, feleségül ment néhai férje gyerekkori barátjához, gróf Cziráky Józsefhez, de lelkében haláláig hűséges maradt a “Drága Pál”-hoz.A fiktív levelekből elénk tárul a 20. századi Magyarország története, egy, az ország életében fontos politikai szerepet vállaló arisztokrata család hölgytagjának szemén keresztül. Andrássy Ilona ápolónőként végzett önkéntes munkát a fronton, így az I. világháborús szörnyűségeket maga is testközelből tapasztalta meg. Családjában számos férfi töltött be magas politikai tisztséget, - többek között nevelőapja ifj, Andrássy Gyula (akit leveleiben Duci bácsiként emleget) és Katus (Katalin) húgának férje, gróf Károlyi Mihály. Második férje gróf Cziráky József néhány évig Sopron ill. Vas vármegye főispánja, majd egy cikluson keresztül parlamenti képviselő volt. Emellett Andrássy Katinka és a legkisebb húg, Klára (Kája) maguk is aktívan politizáltak. Ilonának a szeretteivel folytatott levelezésében így számos alkalommal előkerül a politika, mely lánygyermekként, feleségként, testvérként, sógornőként az ő mindennapjaira is jelentős hatást gyakorolt.

A levelek másik témája Ilonának a saját testéhez, nőiségéhez, az anyasághoz való viszonya. Esterházy Pál nem tehette őt anyává, de Cziráky Józseftől három fia is született. Kendőzetlenül ír a testi szenvedélyről, az anyaság utáni vágyáról, a kihűlt házasságáról, az öregedésről és az ötvenévesen kapott esélyről, amellyel már – erkölcsi okokból - nem akart élni.

Bár hosszú élet adatott neki, ám ennek során sok veszteség is érte. Édesapját korán elvesztette, huszonkilenc évesen megözvegyült, második férje közel volt hozzá, hogy a vörösterror idején kivégezzék. Legkisebb húgát, Klárát 1941-ben Dubrovnikban egy bomba ölte meg, míg legidősebb fia, Miklós a második világháborúban halt hősi halált. 1945 után férjével el kellett hagyniuk a dénesfai kastélyt, ezután egy falusi szobában éltek. A Rákosi-érában Cziráky Józsefet kétszer is letartóztatták, Ilona maga is egy hónapot ült börtönben, mert feljelentették élelmiszer-rejtegetésért. Két életben maradt fia a ’40-es évek második felében elhagyta az országot. Velük, és unokáival csak az 1960-as években, férje halálát követően találkozott, mikor maga is Amerikába költözött. Ám nem sokáig örülhetett a viszontlátásnak, mert elméje megzavarodott és élete utolsó néhány évét egy idősek otthonában töltötte.

Ajánlom mindenkinek ezt a kötetet, akit érdekel a Monarchia meghatározó alakja, gróf Andrássy Gyula leszármazottainak a sorsa. Ajánlom a történelmet kedvelőknek, és azoknak is akik érdeklődnek a női sorsok iránt. A családregények kedvelői sem fognak csalódni, ha ezt választják.

A kiadványnak a képanyaga nem az erőssége, de a szöveg nagyon olvasmányos. Ezúton is köszönöm Ági barátnőmnek, aki annak idején megajándékozott vele.

Európa Könyvkiadó, Budapest, 2015


Szóljon hozzá!
Legfrissebb cikkek


Fábián Janka: Ida titkai
Egy korszakokon átívelő történelmi ,,tündérmese” 
Erzsébet királyné elveszett könyvtára
Erzsébet királyné nagyon szeretett olvasni, így nem meglepő, hogy hatalmas könyvtárral rendelkezett.
Dr. Sisi
Avagy ki tud többet Erzsébet királynéról? Kvízjáték 3–5 fős csapatok részére
Erzsébet királyné élete

Erzsébet királyné, Miksa bajor herceg (1808-1888) és Ludovika (1808-1892) bajor királyi hercegnő harmadik gyermekeként látta meg a napvilágot 1837-ben, Münchenben.

Tovább >>

                                                                                                                                         

 

 

 

Erzsébet királyné szobái, kertje, verandája

Erzsébet királyné ibolyaszínű lakosztályának szobáit hiteles források alapján sikerült rekonstruálni 1996-ban. A lakosztály falain a királyné gyönyörű portréi láthatók, valamint a kor kiemelkedő politikusainak arcképei, akikkel a királyné az 1867-es kiegyezés előkészítésekor került kapcsolatba.

Tovább >>

Erzsébet királyné és Gödöllő

Erzsébet 1867. május 11-én tekintette meg először a koronázási ajándékként nekik szánt gödöllői kastélyt.

Tovább >>

Erzsébet királyné névnapja

Az 1867-es kiegyezés előkészítésében a magyarok ügyét támogató Erzsébet királyné névnapja a koronázást követően hamarosan nemzeti programmá vált az országban. 1868-ban a Vasárnapi Ujság még csak a Nemzeti Színház díszelőadásáról számolt be, (a nézőtér teljes kivilágítása mellett adták elő ifj. Bertha Sándor Koronázási hymnus című művét).

Tovább >>

Honlapkészítés, keresőoptimalizálás, marketing tanácsadás: Marketing Professzorok Kft.