Erzsébet királyné karácsonya - ,,Mária Valéria” szemével Interjú Tóth Daniéla, ifjú kosztümös szereplővel

Főoldal > Erzsébet királyné karácsonya - ,,Mária Valéria” szemével Interjú Tóth Daniéla, ifjú kosztümös szereplővel

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Erzsébet királyné karácsonya - ,,Mária Valéria” szemével Interjú Tóth Daniéla, ifjú kosztümös szereplővel


2023/08/28
Demeter-Guba Erzsébet

Dana 6 éve alakítja Erzsébet királyné legkisebb lányát a kastély családi napjain. Az év többi napján átlagos tanuló, a szerepének köszönhetően nem átlagos történelmi ismeretekkel.


Kérlek mesélj arról, hogy mióta veszel részt a kastély programjain beöltözött szereplőként, Erzsébet legkisebb lánya, Mária Valéria szerepében?
2017 óta, 6 éves koromtól járok a kastélyba. Rudniczai Dorka, aki előttem játszotta, épp kinőtte a szerepet. Először Erzsébet királyné karácsonyán voltam pont itt. Czédly Mónika öltöztetett és készítette el a frizurámat is. Anikó (Dallos Anikó, szerk.) játszotta Erzsébet királyné szerepét.Dallos Anikó, Tóth Daniéla, Harmat Vanda

Mit kedvelsz a szerepben? Mi jelent kihívást?
A legnagyobb kihívás a cercle (találkozás és társalgás a királynéval) során számomra az egyhelyben ülés, mivel örökmozgó vagyok. Leginkább azt kedvelem a szerepben, hogy sok emberrel találkozhatok, fotózkodnak, beszélgetnek is velünk. Sokat tanultam a kastély történetéről és Erzsébet királyné életéről is. Olyan dolgokat is, amiket történelem órán biztosan nem tanítanak, pedig sokkal érdekesebbek a tananyagnál. Mária Valéria naplóját is elolvastam anyukámmal. Itt találkoztam Egérváry Elemér történeteivel is, amiket nagyon szerettem. A ruhákat, ameddig méretben találtak nekem megfelelőt, a kastély adta. Előfordult, hogy válogathattam is a ruhák között, melyiket veszem fel, mint egy igazi hercegnő. Mióta megnőttem, de még nem a felnőtt női méretet viselem, Czédly Mónika által készített ruhákat veszem fel az alkalmakra.

 

Minden évben, hagyományosan december 28-án rendezzük meg az Erzsébet karácsonya programunkat. Neked mit jelent ezen a programunkon évről évre részt venni?
Van karácsonyfa, amit megcsodálhatunk, a tavalyelőtti valami fantasztikus volt. Felért a plafonig! Feladatot is kapunk: a cercle alatt a gyerekek az akadályversenyre az egyik választ tőlünk kérdezik meg, majd szaladnak vissza hozzánk, mert elfelejtik, mi a válasz.  Volt már megfejtés Florentin (Erzsébet királyné egyik kedvenc édessége, szerk,), vagy például egy évszám is, mely a királyi családhoz kapcsolódik. A nyerteseket mi segítünk kisorsolni. A legszerencsésebb velünk nézheti a mesejátékot. Van tánc is, korabeli táncokkal, én is szeretek beállni közéjük. Meg kézműveskedni is lehet.  Igyekszünk mi is eljutni ezekre a programokra. Volt olyan év, amikor lemaradtam, de a nővérem pont ott volt iskolai közösségi szolgálaton, és csinált nekem egérkét dióbölcsőben. Azóta is őrizgetem.

 

Mesélj pár történetet az Erzsébet karácsonya programunkhoz kapcsolódóan!
Negatív élményem nem nagyon volt, talán amikor egy olasz hölgy nem tudta elolvasni a kiírt tájékoztatót, anyukám elmondta neki angolul, de nem hitte el, hogy a hosszú magyar szöveg ugyanaz, mint amit anyukám angolul elmondott. Fel volt háborodva, hogy miért nincsen olaszul is kiírva.
Az egyik jó emlékem a sok közül, hogy itt ismerkedtem meg egy testvérpárral, azóta is tartjuk a kapcsolatot online, mert Angliában élnek, egyébként erdélyi magyarok. Tavaly nyáron voltak is pár napot nálunk. De nagyon jó volt a páholyból nézni a mesejátékot Erzsébet királyné mellől. Mindenki minket nézett. Vagy a tavaly előtti hatalmas fenyőfa. Csodáltuk, olyan gyönyörű volt. Egyszer meg kinyílt az egyik felső ablak, ahogy fújta a szél. Fáztunk, ezért hoztak egy nagyon hosszú létrát, úgy tudták csak becsukni.

A kastélyon kívül mivel szeretsz még foglalkozni? Mesélj arról, hogy milyen hobbijaid vannak!
A kastélyos szereplés mellett 3,5 éves korom óta balettozom. Idén bemutattunk egy mesebalettet is, amiben a hókirálynőt táncolom. Jó lenne előadni Erzsébet királyné előtt is, ha jól tudom Mária Valéria is balettozott. Szerepelek színházban, filmekben. Nagyon büszke vagyok, hogy pl. Koltai Lajos rendező úrral is dolgozhattam együtt. Szeretek rajzolni, festeni, járok énektanárhoz. A turai templomhoz köthetően tagja vagyok a Máriás lányok csoportjának.

Neked mit jelent az advent, a karácsony ünnepe? Hogyan szoktatok ünnepelni családban ünnepelni?
Nagyon szeretem a karácsonyi időszakot. Már sok éve én készítem a plébánián az adventi koszorúnkat, Anyukámmal minden évben rakunk össze karácsonyi falvacskát, ami lassan már város méretűvé növekedett az évek során. A Karácsonyházban mindig találunk új darabot hozzá. Az ünnepek alatt éjféli misén is részt veszünk, van a Máriás lányokkal a plébánián ajándékozás, aztán otthon is. Sokat és finomakat eszünk közösen a családdal. Minden évben, december 28-án pedig jövök a kastélyba. Olyan jó lenne, ha idén lenne hó is ebben az időszakban.

Dutka Tímea, Tóth Daniéla, Rudniczai Dorka

 

Kíváncsiak vagyunk, hogy ennyi év lelkes részvétel után milyen terveid vannak a jövőben!
Nagyon szeretném folytatni akár Gizellaként vagy udvarhölgyként, amíg lehet. Voltam már több tárlatvezetésen mint kosztümös kísérő. Szívesen vinnék én is csoportokat, de ehhez vizsgázni kellene, meg még sokat tanulni. Néha furákat kérdeznek a látogatók, és az előadónak mindenre tudni kell a választ.

Köszönjük szépen az interjút! Kívánom, hogy Erzsébet karácsonyán, 2023. december 28-án igazi havas ünneplésben legyen részünk, ahogy Te is említetted!

 

 

Demeter-Guba Erzsébet

 


Szóljon hozzá!
Legfrissebb cikkek


Erzsébet királyné elveszett könyvtára
Erzsébet királyné nagyon szeretett olvasni, így nem meglepő, hogy hatalmas könyvtárral rendelkezett.
Dr. Sisi
Avagy ki tud többet Erzsébet királynéról? Kvízjáték 3–5 fős csapatok részére
Festetics Mária grófnő és Ferenczy Ida szamárháton
Gödöllő, 1873 őszén (Fotómásolat, ajándék Dr. Tolnay Pálné Kiss Máriától.) Gödöllői Királyi Kastély Múzeum, gysz. 4414.
Erzsébet királyné élete

Erzsébet királyné, Miksa bajor herceg (1808-1888) és Ludovika (1808-1892) bajor királyi hercegnő harmadik gyermekeként látta meg a napvilágot 1837-ben, Münchenben.

Tovább >>

                                                                                                                                         

 

 

 

Erzsébet királyné szobái, kertje, verandája

Erzsébet királyné ibolyaszínű lakosztályának szobáit hiteles források alapján sikerült rekonstruálni 1996-ban. A lakosztály falain a királyné gyönyörű portréi láthatók, valamint a kor kiemelkedő politikusainak arcképei, akikkel a királyné az 1867-es kiegyezés előkészítésekor került kapcsolatba.

Tovább >>

Erzsébet királyné és Gödöllő

Erzsébet 1867. május 11-én tekintette meg először a koronázási ajándékként nekik szánt gödöllői kastélyt.

Tovább >>

Erzsébet királyné névnapja

Az 1867-es kiegyezés előkészítésében a magyarok ügyét támogató Erzsébet királyné névnapja a koronázást követően hamarosan nemzeti programmá vált az országban. 1868-ban a Vasárnapi Ujság még csak a Nemzeti Színház díszelőadásáról számolt be, (a nézőtér teljes kivilágítása mellett adták elő ifj. Bertha Sándor Koronázási hymnus című művét).

Tovább >>

Honlapkészítés, keresőoptimalizálás, marketing tanácsadás: Marketing Professzorok Kft.