Könyvajánló Gaby Schuster Sissi című könyvéről

Főoldal > Gaby Schuster: Sissi

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Gaby Schuster: Sissi


2023/03/29
Villangó-Török Ivett

Erzsébet királyné halálának 100. évfordulója kapcsán rengeteg újságcikk, tv műsor, könyv látott napvilágot. 1998-at írtunk. Sokakban ez keltette fel a kíváncsiságot a titokzatos Sisivel kapcsolatban kortól függetlenül.

Gaby Schuster Sissi

Az egyik ilyen kiemelkedő mű a Sissi-trilógia. Sissi - A császár menyasszonya. Sissi - A korona szolgálatában. Sissi - A sors kezében. (Az írónő végig Sissi néven hivatkozik a királynéra.) 

Az írónő az a Gaby Schuster, aki a ‘90-es években több kamasz témájú könyvet írt, a másik nagy kedvencem tőle a Csak lányoknak! A nőiesség enciklopédiája (Móra Kiadó 1997, 2001). A kamasz lélek ismerőjeként nagyon finoman indítja a trilógiát. Az első kötetben egy villanásra látjuk Ludovikát a szülőágyon, ahogy elmélázik a foggal született kicsike hercegnő jövőjéről, majd a következő jelenetben a 11 éves Sisit keresi a nevelőnő, aki nem jelent meg a zongoraóráján. A történetmesélése lineáris, de többször ugrik az években, gondosan beleszövi, hol járunk. Sisi nagy utazása Bad Ischl-be, ami főszereplőnk számára sorsfordítónak bizonyul, több helyet kap az első kötetben.  Eztán az esküvő és a házasság első hónapjai kerülnek górcső alá és a kötet a kis Zsófia születésével zárul. 

A második kötetben Gizella születése után járunk néhány héttel, amikor is Erzsébet elkíséri Ferenc Józsefet hegyi túrára a kétezer méter magasan fekvő Laretterbodenig. Sisi kezdi felvértezni magát az anyósa elleni harcban: a kis hercegnők szobáit átteteti a saját lakosztálya mellé a hegyi kirándulás során. Izgalmasan ábrázolja a szerző azt a személyiségfejlődést, amin átmegy a kis bakfis menyasszonyból lett kétgyermekes császárné. Mostanra felismerte, hogy nem győzheti le Zsófia főhercegnét, de az apró csatákat megnyerheti. A politikai események is megjelennek a könyvben, de Erzsébet szemszögéből mutatja be azokat a szerző. Például csak rövid időre villantja fel a szerző az itáliai harcokat, melyben Ferenc József maga is részt vesz, vagy az emigrációból hazatért Andrássy Gyula szerepét a politikailag közeledő magyarok oldalán. Ebben a kötetben kísérhetjük el az uralkodópárt Magyarországra, arra a végzetes körútra, amelyen Zsófia nevű kislányukat elveszítik. A  könyvben a következő részletesebb időszak a harmadik terhesség és a trónörökös világrajövetele. Természetesen Andrássy Gyula gróf és Sisi viszonya is bemutatásra kerül a gödöllői látogatások leírása kapcsán. 

A sors kezében c. utolsó kötetben szépsége teljében találkozunk a 35 éves Erzsébet királynéval, aki a nyitóképben éppen búcsúzik frissen férjezett Gizella lányától a pályaudvaron. A kötetben ugyanúgy helyet kapnak a császárné szépészeti praktikái, mint az 1873-as bécsi világkiállítás. Legyen magánélet vagy közélet, a szerzőnő nagyon érzékletesen jellemzi a korszakot, a fiktív párbeszédekkel még közelebb hozza a cselekményt.  Az utolsó kötet egyharmadát Rudolf trónörökös házassága, utolsó évei teszik ki. Itt több szálon fut a történet és Sisi élete tulajdonképpen háttérbe szorul a cselekmény szempontjából, ám a történetmesélés olyan izgalmas és lelki mélységű, hogy az olvasó megbocsátja ezt a szerzőnek. 

 

A Móra Kiadó gondozásában jelent meg a Gaby Schuster által írt Sissi-trilógia magyarul 1999-2000-ben. A borítója alapján amolyan “pöttyös könyv” hatását kelti, azaz a kamasz korosztálynak íródott. Így olvastam én is először. Sokáig megszerezhetetlen volt, majd 2022-ben a Könyvmolyképző kiadó piacra dobta egy egészen felnőttes borítóval. De kinek is szól? Ha marketing szöveggel élnék, azt mondanám, hogy 14-99 éves korig. 

A szerző megenged magának egyfajta mesélői szabadságot, hiszen sokszor a képzelet szülte párbeszédek olvashatók a könyvben. Ám az utószóban köszönetet mond Brigitte Hamann-nak és E.C. Conte Cortinak is, kiknek munkája valósággá teszik a cselekményt.  A könyvben utalásokat olvashatunk Mária Valéria és Festetics Mária naplóira, illetve különböző rendőrségi jelentésekre, amelyeket az előzetes kutatómunkájában felhasznált. Gaby Schuster igyekezett a filmvásznon megjelenő “giccses” Sisi-képet lebontani, ahogy a kötet végén fogalmaz: “Hiszen Sissi élettörténete önmagában is olyan izgalmas és különleges, hogy bemutatásához nincs szükség kitalált elemekre”.

Eszerint olvassuk. Jó szórakozást hozzá!

 

Villangó-Török Ivett

 

 

Gaby Schuster: Sissi 1-3.

  1. kötet SissiEinePrinzessinfürdie Kaiser (1998.) magyar fordítás: Móra Könyvkiadó, Bp 1999.
  2. kötet SissiEinePrinzessinfürdie Kaiser (1998.) magyar fordítás: Móra Könyvkiadó, Bp 2000.
  3. kötet SissiEinePrinzessinfürdie Kaiser (1999.) magyar fordítás: Móra Könyvkiadó, Bp 2000.

https://moly.hu/alkotok/gaby-schuster/eletmu

 

 

 

 


Szóljon hozzá!
Legfrissebb cikkek


Kovács Lajos: Drága Szerelmem…
Andrássy Ilona grófnő levelei hősi halált halt férjéhez, gróf Esterházy Pálhoz  
Levelek az Andrássy-házból  (1864-1869) Egy angol nevelőnő levelei
Ki ne lenne kíváncsi, ha akárcsak egy rövid időre is, hogy betekintést nyerhessen például egy történelmi személy életébe?
Rudolf koronaherceg vadászaton az Al-Dunánál
Metszet a Gödöllői Királyi Kastély Múzeum gyűjteményéből
Erzsébet királyné élete

Erzsébet királyné, Miksa bajor herceg (1808-1888) és Ludovika (1808-1892) bajor királyi hercegnő harmadik gyermekeként látta meg a napvilágot 1837-ben, Münchenben.

Tovább >>

                                                                                                                                         

 

 

 

Erzsébet királyné szobái, kertje, verandája

Erzsébet királyné ibolyaszínű lakosztályának szobáit hiteles források alapján sikerült rekonstruálni 1996-ban. A lakosztály falain a királyné gyönyörű portréi láthatók, valamint a kor kiemelkedő politikusainak arcképei, akikkel a királyné az 1867-es kiegyezés előkészítésekor került kapcsolatba.

Tovább >>

Erzsébet királyné és Gödöllő

Erzsébet 1867. május 11-én tekintette meg először a koronázási ajándékként nekik szánt gödöllői kastélyt.

Tovább >>

Erzsébet királyné névnapja

Az 1867-es kiegyezés előkészítésében a magyarok ügyét támogató Erzsébet királyné névnapja a koronázást követően hamarosan nemzeti programmá vált az országban. 1868-ban a Vasárnapi Ujság még csak a Nemzeti Színház díszelőadásáról számolt be, (a nézőtér teljes kivilágítása mellett adták elő ifj. Bertha Sándor Koronázási hymnus című művét).

Tovább >>

Honlapkészítés, keresőoptimalizálás, marketing tanácsadás: Marketing Professzorok Kft.