Sisitől Dianáig

Főoldal > Sisitől Dianáig

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Sisitől Dianáig


2022/08/31

Kovács Beáta gyerekkori, ausztriai élményei hatására vált Sisi-gyűjtővé. Lelkesedésével, kezdeményezéseivel kollégáit és tanítványait is képes inspirálni. Ma már főként Diana hercegnővel foglalkozik, de pályázatunkra izgalmas Sisi-relikviákkal jelentkezett.

Sisitől Dianáig

„10 éves koromban kezdtem el gyűjteni a Sisivel kapcsolatos dolgokat, mivel a keresztszüleim Szombathelyen élnek az osztrák határ mellett. Így a legtöbb nyarat Bécsben töltöttem, illetve a keresztanyám is érdeklődött Sisi és az arisztokrácia világa iránt, így tőle kaptam az első Sisivel kapcsolatos tárgyaimat, újságjaimat. Később a Bécsben eltöltött egyetemi félévem alatt kerültem újra közelebbi kapcsolatba Sisivel, mivel a Hofburgban töltöttem a mindennapjaim az Osztrák Nemzeti Könyvtárban kutattam a Phd témámmal kapcsolatban. Itt sikerült az egyik legérdekesebb darabját megszerezni a gyűjteménynek, egy elvileg 19. századi másolat festményt egy a Hofburg mellett lévő kis antik dolgokat árusító üzletből. Némileg kétes lehet az eredete, mert amikor másnap a könyvtárból hazafelé újra elhaladtam az üzlet előtt volt egy ugyanilyen festmény a kirakatban. A koronázási emlékkönyvet is nagyon szeretem, mert a német nyelvű verziót egy régi általános iskolai osztálytársamtól kaptam.

A Raab-féle koronázási ruhás portrét pedig azért szeretem, mert ez az összes közül a kedvenc Sisi-képem, illetve ezt a ruhát alkotta meg kedves barátnőm Czédly Mónika. Mónikával egy esküvői kiállításon ismerkedtünk meg, ahová mi nem esküvői ruháért mentünk a kolléganőkkel a Debreceni Egyetemről, hanem hogy Mónikával felvegyük a kapcsolatot, hogy elhozza a Debreceni Egyetem, Egyetemi és Nemzeti Könyvtárának Ausztria Gyűjteményébe Sisi ruháinak másolatát.  2008-ban és 2010. október 12-én emlékeztünk meg egy-egy Sisi és Ferenc József kiállítással a Monarchiáról az Egyetemi Könyvtár Ausztria Gyűjteményében. Illetve Szögedi Gabriellával több olyan osztrák témájú programot szerveztünk az egyetemistáknak, amely a monarchia korához kapcsolódott.A Sisivel kapcsolatos tevékenységemet a kisújszállási Móricz Zsigmond Református Kollégiumban is folytattam. Itt 2016 óta több kulturális rendezvényt szerveztem a diákoknak.  2018. decemberében egy Sisi-kiállítást szerveztünk Czédly Mónikával, ahol a móriczos diákok felvehették Erzsébet királyné ruhamásolatai, amely hatalmas élmény volt a diákoknak, illetve Mónika előadásában megismerhették egy kicsit közelebbről is a diákok Sisi világát.

Egy ideje elsősorban a brit királyi családdal, főleg Diana hercegnővel kapcsolatos dolgokat gyűjtök. A Sisis könyvgyűjteményemet a Debreceni Egyetem Ausztria Gyűjteményének és a Móricz Zsigmond Református Kollégium Könyvtárának ajándékoztam. Rengeteg eredeti dokumentumom van Diana esküvői programjától a Vilmos és Katalin esküvői tortájáig sok minden. A Brit Nagykövetséggel és Magyarország Londoni Nagykövetségével együttműködve 6 éve szervezünk az iskolában brit napot, ahol a brit királyi család történetén keresztül próbáljuk a brit kultúrát közelebb hozni a diákokhoz. 2017-ben pedig a kezdeményezésemre Diana hercegnőnek Örményes községben emlékpadot állítottunk, amelyet Iain Lindsay brit nagykövet úr avatott fel a Szabadság parkban. A településhez nem köthetőek híres személyek és a község vezetésével egyetértésben úgy gondoltuk, hogy egy olyan személy, mint Diana hercegnő, aki nagyon sokat tett az elesettekért, rászorulókért és főleg a gyerekekért talán megérdemel egy ilyen emlékhelyet. A padot Ronda A. West amerikai művész Diana portréja díszíti és az emlékműnek magyar és angol nyelvű oldala is van.

A 2017-es Diana kiállítás bevételét a hercegnő emlékére az örményes rászoruló gyerekek kapták meg, a 2022-es Diana kiállítás bevételét pedig a kisújszállási rászoruló diákok fogják megkapni. Engem leginkább ez vonz ebben a "királyi világban", hogy ha valaki már ilyen kivételes pozícióban van, akkor próbálja a rangját úgy használni, hogy azzal visszadjon valamit a rászorulóknak, elesetteknek.”

 

Kovács Beáta kedvenc tárgyait is bemutatjuk Az Én Sisim című új kiállításunkon, 2022. szeptember 10-től a Gödöllői Királyi Kastélyban.


Szóljon hozzá!
Legfrissebb cikkek


Kovács Lajos: Drága Szerelmem…
Andrássy Ilona grófnő levelei hősi halált halt férjéhez, gróf Esterházy Pálhoz  
Levelek az Andrássy-házból  (1864-1869) Egy angol nevelőnő levelei
Ki ne lenne kíváncsi, ha akárcsak egy rövid időre is, hogy betekintést nyerhessen például egy történelmi személy életébe?
Rudolf koronaherceg vadászaton az Al-Dunánál
Metszet a Gödöllői Királyi Kastély Múzeum gyűjteményéből
Erzsébet királyné élete

Erzsébet királyné, Miksa bajor herceg (1808-1888) és Ludovika (1808-1892) bajor királyi hercegnő harmadik gyermekeként látta meg a napvilágot 1837-ben, Münchenben.

Tovább >>

                                                                                                                                         

 

 

 

Erzsébet királyné szobái, kertje, verandája

Erzsébet királyné ibolyaszínű lakosztályának szobáit hiteles források alapján sikerült rekonstruálni 1996-ban. A lakosztály falain a királyné gyönyörű portréi láthatók, valamint a kor kiemelkedő politikusainak arcképei, akikkel a királyné az 1867-es kiegyezés előkészítésekor került kapcsolatba.

Tovább >>

Erzsébet királyné és Gödöllő

Erzsébet 1867. május 11-én tekintette meg először a koronázási ajándékként nekik szánt gödöllői kastélyt.

Tovább >>

Erzsébet királyné névnapja

Az 1867-es kiegyezés előkészítésében a magyarok ügyét támogató Erzsébet királyné névnapja a koronázást követően hamarosan nemzeti programmá vált az országban. 1868-ban a Vasárnapi Ujság még csak a Nemzeti Színház díszelőadásáról számolt be, (a nézőtér teljes kivilágítása mellett adták elő ifj. Bertha Sándor Koronázási hymnus című művét).

Tovább >>

Honlapkészítés, keresőoptimalizálás, marketing tanácsadás: Marketing Professzorok Kft.