Sisitől Dianáig

Főoldal > Sisitől Dianáig

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Sisitől Dianáig


2022/08/31

Kovács Beáta gyerekkori, ausztriai élményei hatására vált Sisi-gyűjtővé. Lelkesedésével, kezdeményezéseivel kollégáit és tanítványait is képes inspirálni. Ma már főként Diana hercegnővel foglalkozik, de pályázatunkra izgalmas Sisi-relikviákkal jelentkezett.

Sisitől Dianáig

„10 éves koromban kezdtem el gyűjteni a Sisivel kapcsolatos dolgokat, mivel a keresztszüleim Szombathelyen élnek az osztrák határ mellett. Így a legtöbb nyarat Bécsben töltöttem, illetve a keresztanyám is érdeklődött Sisi és az arisztokrácia világa iránt, így tőle kaptam az első Sisivel kapcsolatos tárgyaimat, újságjaimat. Később a Bécsben eltöltött egyetemi félévem alatt kerültem újra közelebbi kapcsolatba Sisivel, mivel a Hofburgban töltöttem a mindennapjaim az Osztrák Nemzeti Könyvtárban kutattam a Phd témámmal kapcsolatban. Itt sikerült az egyik legérdekesebb darabját megszerezni a gyűjteménynek, egy elvileg 19. századi másolat festményt egy a Hofburg mellett lévő kis antik dolgokat árusító üzletből. Némileg kétes lehet az eredete, mert amikor másnap a könyvtárból hazafelé újra elhaladtam az üzlet előtt volt egy ugyanilyen festmény a kirakatban. A koronázási emlékkönyvet is nagyon szeretem, mert a német nyelvű verziót egy régi általános iskolai osztálytársamtól kaptam.

A Raab-féle koronázási ruhás portrét pedig azért szeretem, mert ez az összes közül a kedvenc Sisi-képem, illetve ezt a ruhát alkotta meg kedves barátnőm Czédly Mónika. Mónikával egy esküvői kiállításon ismerkedtünk meg, ahová mi nem esküvői ruháért mentünk a kolléganőkkel a Debreceni Egyetemről, hanem hogy Mónikával felvegyük a kapcsolatot, hogy elhozza a Debreceni Egyetem, Egyetemi és Nemzeti Könyvtárának Ausztria Gyűjteményébe Sisi ruháinak másolatát.  2008-ban és 2010. október 12-én emlékeztünk meg egy-egy Sisi és Ferenc József kiállítással a Monarchiáról az Egyetemi Könyvtár Ausztria Gyűjteményében. Illetve Szögedi Gabriellával több olyan osztrák témájú programot szerveztünk az egyetemistáknak, amely a monarchia korához kapcsolódott.A Sisivel kapcsolatos tevékenységemet a kisújszállási Móricz Zsigmond Református Kollégiumban is folytattam. Itt 2016 óta több kulturális rendezvényt szerveztem a diákoknak.  2018. decemberében egy Sisi-kiállítást szerveztünk Czédly Mónikával, ahol a móriczos diákok felvehették Erzsébet királyné ruhamásolatai, amely hatalmas élmény volt a diákoknak, illetve Mónika előadásában megismerhették egy kicsit közelebbről is a diákok Sisi világát.

Egy ideje elsősorban a brit királyi családdal, főleg Diana hercegnővel kapcsolatos dolgokat gyűjtök. A Sisis könyvgyűjteményemet a Debreceni Egyetem Ausztria Gyűjteményének és a Móricz Zsigmond Református Kollégium Könyvtárának ajándékoztam. Rengeteg eredeti dokumentumom van Diana esküvői programjától a Vilmos és Katalin esküvői tortájáig sok minden. A Brit Nagykövetséggel és Magyarország Londoni Nagykövetségével együttműködve 6 éve szervezünk az iskolában brit napot, ahol a brit királyi család történetén keresztül próbáljuk a brit kultúrát közelebb hozni a diákokhoz. 2017-ben pedig a kezdeményezésemre Diana hercegnőnek Örményes községben emlékpadot állítottunk, amelyet Iain Lindsay brit nagykövet úr avatott fel a Szabadság parkban. A településhez nem köthetőek híres személyek és a község vezetésével egyetértésben úgy gondoltuk, hogy egy olyan személy, mint Diana hercegnő, aki nagyon sokat tett az elesettekért, rászorulókért és főleg a gyerekekért talán megérdemel egy ilyen emlékhelyet. A padot Ronda A. West amerikai művész Diana portréja díszíti és az emlékműnek magyar és angol nyelvű oldala is van.

A 2017-es Diana kiállítás bevételét a hercegnő emlékére az örményes rászoruló gyerekek kapták meg, a 2022-es Diana kiállítás bevételét pedig a kisújszállási rászoruló diákok fogják megkapni. Engem leginkább ez vonz ebben a "királyi világban", hogy ha valaki már ilyen kivételes pozícióban van, akkor próbálja a rangját úgy használni, hogy azzal visszadjon valamit a rászorulóknak, elesetteknek.”

 

Kovács Beáta kedvenc tárgyait is bemutatjuk Az Én Sisim című új kiállításunkon, 2022. szeptember 10-től a Gödöllői Királyi Kastélyban.


Szóljon hozzá!
Legfrissebb cikkek


Erzsébet királyné elveszett könyvtára
Erzsébet királyné nagyon szeretett olvasni, így nem meglepő, hogy hatalmas könyvtárral rendelkezett.
Dr. Sisi
Avagy ki tud többet Erzsébet királynéról? Kvízjáték 3–5 fős csapatok részére
Festetics Mária grófnő és Ferenczy Ida szamárháton
Gödöllő, 1873 őszén (Fotómásolat, ajándék Dr. Tolnay Pálné Kiss Máriától.) Gödöllői Királyi Kastély Múzeum, gysz. 4414.
Erzsébet királyné élete

Erzsébet királyné, Miksa bajor herceg (1808-1888) és Ludovika (1808-1892) bajor királyi hercegnő harmadik gyermekeként látta meg a napvilágot 1837-ben, Münchenben.

Tovább >>

                                                                                                                                         

 

 

 

Erzsébet királyné szobái, kertje, verandája

Erzsébet királyné ibolyaszínű lakosztályának szobáit hiteles források alapján sikerült rekonstruálni 1996-ban. A lakosztály falain a királyné gyönyörű portréi láthatók, valamint a kor kiemelkedő politikusainak arcképei, akikkel a királyné az 1867-es kiegyezés előkészítésekor került kapcsolatba.

Tovább >>

Erzsébet királyné és Gödöllő

Erzsébet 1867. május 11-én tekintette meg először a koronázási ajándékként nekik szánt gödöllői kastélyt.

Tovább >>

Erzsébet királyné névnapja

Az 1867-es kiegyezés előkészítésében a magyarok ügyét támogató Erzsébet királyné névnapja a koronázást követően hamarosan nemzeti programmá vált az országban. 1868-ban a Vasárnapi Ujság még csak a Nemzeti Színház díszelőadásáról számolt be, (a nézőtér teljes kivilágítása mellett adták elő ifj. Bertha Sándor Koronázási hymnus című művét).

Tovább >>

Honlapkészítés, keresőoptimalizálás, marketing tanácsadás: Marketing Professzorok Kft.