Egy izgalmas meglepetés az Erzsébet-portrék sorában

Főoldal > Egy izgalmas meglepetés az Erzsébet-portrék sorában

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Egy izgalmas meglepetés az Erzsébet-portrék sorában


2022/09/06

A FreylerArt Galéria egy eddig soha nem kiállított, gyönyörű Erzsébet-portréval járult hozzá Az én Sisim című kiállításunkhoz.

Egy izgalmas meglepetés az Erzsébet-portrék sorában

„A FreylerArt Galéria kiemelt feladatának tartja a homályba veszett művészek és művek felkeresését, illetve visszaintegrálását a műgyűjtők és múzeumok gyűjteményébe.   Új aspektusból ismertetnek meg velünk különféle művészeti felfogásokat és nagyobb rálátást engednek a már ismert művészek életútjára, hiszen számtalan izgalmas és értékes információra bukkanhatunk egy-egy elfeledett mű felkutatásakor és adaptálásakor. Ezek felkutatása önmagában izgalmas dolog és mindig külön élmény, amikor ilyen műtárgyakra akad az ember.

Így külön megtiszteltetés a galéria számára, hogy egy lappangó Sisi-művel járulhat hozzá „Az én Sisim” című kiállítás anyagához.Bár ez a Klimkovics Ferenc által készített Sisi-portré nem külföldről, hanem egy magyarországi pincéből került elő, külön csoda, hogy eredeti állapotában megmaradt. Köszönet ezért a mű „őrzőjének”.

A FreylerArt Galéria által kiállításra bocsájtott Erzsébet királynét ábrázoló festmény egy olyan, eddig még kiállításon nem látott darab, mely nemcsak történelmi, hanem művészettörténeti szempontból is jelentős.

Reméljük, hogy ezzel az alkotással még izgalmasabbá tehetjük a kiállítást!”

FreylerArt Galéria – F. Tóth Zoltán

 

Az én Sisim című kiállítás 2022. szeptember 10-től látogatható a gödöllői kastélyban!

 


Szóljon hozzá!
Legfrissebb cikkek


Úton Erzsébet királynéval
Kiállítás a gyulai Almásy-kastélyban, a Gödöllői Királyi Kastély Múzeum gyűjteményéből 2022. május 25–2023. május 28.     Erzsébet királyné személyét a mai napig növekvő érdeklődés és kultusz övezi világszerte, de kevésbé ismert, hogy az utazás életének meghatározó tényezője volt. Hazájától távol talált rá a szerelem, Bajorországból Ausztriába költözött, de a császárnéi szerep teljesíthetetlen elvárásai elől gyakran családjához menekült. Ferenc József mellett hivatalos utazásokon vett részt, Magyarországot is egy ilyen út során ismerte meg közelebbről. Visszatérő betegségei miatt külföldi gyógyhelyeken kellett kúrálnia magát, és lovas szenvedélye, antik kultúra iránti vonzalma miatt is gyakran kelt útra. Fia halála után pedig már nem az újabb úti célok, hanem pusztán az úton levés vonzotta a lelke nyugalmát kereső királynét. A halálát okozó végzetes döfés is utazás közben, Genfben érte. A kiállítás négy szobája ezt a folyamatos, valós és belső utazást mutatja be tárgyak, sztorik, Erzsébet-ábrázolások segítségével. Kiemelt helyet kapott a királyné Magyarországhoz és Gyulához kapcsolódó története.
Az én Sisim – avagy gyűjtők és gyűjtemények Erzsébet királyné bűvöletében
Új időszaki szeptember 10-től a Gödöllői Királyi Kastélyban   Erzsébet királyné népszerűségén nem fog az idő. Több mint 120 évvel a halálát okozó merénylet után rajongóinak száma világszerte nő. Mi lehet a titka? Mi készteti a mai követőit, hogy vele kapcsolatos tartalmakat olvassanak, filmeket nézzenek, hozzá kötődő helyszíneket keressenek fel és tárgyi emlékeket gyűjtsenek róla? Miért és pontosan mit gyűjtenek Sisi rajongói?
Egy izgalmas meglepetés az Erzsébet-portrék sorában
A FreylerArt Galéria egy eddig soha nem kiállított, gyönyörű Erzsébet-portréval járult hozzá Az én Sisim című kiállításunkhoz.
Erzsébet királyné élete

Erzsébet királyné, Miksa bajor herceg (1808-1888) és Ludovika (1808-1892) bajor királyi hercegnő harmadik gyermekeként látta meg a napvilágot 1837-ben, Münchenben.

Tovább >>

                                                                                                                                         

 

 

 

Erzsébet királyné szobái, kertje, verandája

Erzsébet királyné ibolyaszínű lakosztályának szobáit hiteles források alapján sikerült rekonstruálni 1996-ban. A lakosztály falain a királyné gyönyörű portréi láthatók, valamint a kor kiemelkedő politikusainak arcképei, akikkel a királyné az 1867-es kiegyezés előkészítésekor került kapcsolatba.

Tovább >>

Erzsébet királyné és Gödöllő

Erzsébet 1867. május 11-én tekintette meg először a koronázási ajándékként nekik szánt gödöllői kastélyt.

Tovább >>

Erzsébet királyné névnapja

Az 1867-es kiegyezés előkészítésében a magyarok ügyét támogató Erzsébet királyné névnapja a koronázást követően hamarosan nemzeti programmá vált az országban. 1868-ban a Vasárnapi Ujság még csak a Nemzeti Színház díszelőadásáról számolt be, (a nézőtér teljes kivilágítása mellett adták elő ifj. Bertha Sándor Koronázási hymnus című művét).

Tovább >>

Honlapkészítés, keresőoptimalizálás, marketing tanácsadás: Marketing Professzorok Kft.