„Csodálattal néztem a gyönyörű alkotást.”

Főoldal > „Csodálattal néztem a gyönyörű alkotást.”

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

„Csodálattal néztem a gyönyörű alkotást.”


2022/08/22

Gergelyné Iszlai Gyöngyvér egy gödöllői Erzsébet- és kastély-rajongó, aki mindent el akart olvasni Sisiről. Féltve őrzött könyvgyűjteményét most először mutatja meg, Az én Sisim című kiállításunkon.

Gergelyné Iszlai Gyöngyvér

 „Erzsébet királyné iránti érdeklődésem elég régen kezdődött. Pontosan 40 éve! Néhány éve laktunk Gödöllőn és kíváncsian néztem az akkor Szociális Otthonként működő kastélyt. Érdekelni kezdett a története. Kisfiam születése után gyakran sétáltunk az Erzsébet-parkban. Akkor volt alkalmam jobban szemügyre venni Róna József Erzsébet királyné szobrát. Csodálattal néztem a gyönyörű alkotást. Mivel nem sokat tudtam Erzsébet királynéról, akkor elhatároztam, hogy amit csak lehet, elolvasok róla.

Akkor kezdtem könyveket venni. Szép lassan sok mindent megtudtam a Habsburg családról és Sisiről. Leghitelesebbnek Gróf Corti Egon Erzsébet című könyvét tartottam. Majdnem 40 könyvet gyűjtöttem, képeket, folyóiratot, DVD-ket és apró tárgyakat.„ 

Utazásai során sokszor keres fel olyan helyeket, amelyek Erzsébet királynéhoz kapcsolódnak. De gyermekei, barátai élménybeszámolóit is szívesen hallgatja ilyen jellegű útjaikról. „Ilyenkor kicsit úgy érzem, mintha én is ott jártam volna.” Nagy álma, hogy eljusson Korfura.

 

Gyöngyvér több mint egy évtizede tagja, és lelkes önkéntese a Gödöllői Királyi Kastély Barátainak Egyesületének. A civil szervezet a kastély történelmi szerepének és egykori lakói életének megismerésére törekvő érdeklődők összefogására jött létre. Előadásokat, utazásokat, megemlékezéseket szerveznek, emellett tagjai számos, a kastélyban rendezett, vagy ahhoz kapcsolódó eseményen önkéntesként tevékenykednek.   

 

A nyertes pályázók gyűjteményeiből kiállítást rendezünk a Gödöllői Királyi Kastélyban! Az én Sisim című tárlat 2022. szeptember 10-től lesz látogatható.

 


Szóljon hozzá!
Legfrissebb cikkek


Fábián Janka: Ida titkai
Egy korszakokon átívelő történelmi ,,tündérmese” 
Erzsébet királyné elveszett könyvtára
Erzsébet királyné nagyon szeretett olvasni, így nem meglepő, hogy hatalmas könyvtárral rendelkezett.
Dr. Sisi
Avagy ki tud többet Erzsébet királynéról? Kvízjáték 3–5 fős csapatok részére
Erzsébet királyné élete

Erzsébet királyné, Miksa bajor herceg (1808-1888) és Ludovika (1808-1892) bajor királyi hercegnő harmadik gyermekeként látta meg a napvilágot 1837-ben, Münchenben.

Tovább >>

                                                                                                                                         

 

 

 

Erzsébet királyné szobái, kertje, verandája

Erzsébet királyné ibolyaszínű lakosztályának szobáit hiteles források alapján sikerült rekonstruálni 1996-ban. A lakosztály falain a királyné gyönyörű portréi láthatók, valamint a kor kiemelkedő politikusainak arcképei, akikkel a királyné az 1867-es kiegyezés előkészítésekor került kapcsolatba.

Tovább >>

Erzsébet királyné és Gödöllő

Erzsébet 1867. május 11-én tekintette meg először a koronázási ajándékként nekik szánt gödöllői kastélyt.

Tovább >>

Erzsébet királyné névnapja

Az 1867-es kiegyezés előkészítésében a magyarok ügyét támogató Erzsébet királyné névnapja a koronázást követően hamarosan nemzeti programmá vált az országban. 1868-ban a Vasárnapi Ujság még csak a Nemzeti Színház díszelőadásáról számolt be, (a nézőtér teljes kivilágítása mellett adták elő ifj. Bertha Sándor Koronázási hymnus című művét).

Tovább >>

Honlapkészítés, keresőoptimalizálás, marketing tanácsadás: Marketing Professzorok Kft.