Egy ismeretlen Sisi-portré, ami napellenzőként maradt fenn

Főoldal > Egy ismeretlen Sisi-portré, ami napellenzőként maradt fenn

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Egy ismeretlen Sisi-portré, ami napellenzőként maradt fenn


2022/08/22

Kiss M. Jenő Béla 3 éves kora óta gyűjtő, mint a családban mindenki. Mert ahogy a dédnagymama mondta: „ami egy gombostűfejnél többet ér, azt el kell tenni.” Gyufacímkékkel kezdte, bélyegekkel folytatta, ma már hatalmas Habsburg-gyűjteménnyel rendelkezik. Az én Sisim című pályázatunkra egy különleges festménnyel jelentkezett.

 

: „ami egy gombostűfejnél többet ér, azt el kell tenni.”

Az I. világháborúban harcoló két nagyapám hatására kb. ötven éve foglalkozom az I. világháború és a Habsburg-család amatőr kutatásával és a fellelhető emlékek gyűjtésével. Mára számottevő IV. Károly anyag került a birtokomba. Nagyjából tíz-tizenkétezer darab. A kollekció Mária Teréziától indul és Habsburg György tevékenységével végződik. Erzsébet királyné közel kétszáz képpel, tárgyi emlékkel van képviselve. Nincs kimondottan kedvenc tárgy- és téma kikötésem. Mindent gyűjtök, ami a korhoz kötődik.

Az Erzsébet királyné-festményhez kapcsolódik egy kis történet. 1944-ben a „szovjet-orosz” hadsereg elérte Jászkarajenőn a nagyszüleim házát. Betelepedtek rögtön. Bántotta őket a nyugatról besütő nap, ezért betettek egy magukkal hozott festményt az ablakba. Szerencsére a vakkerettel kifelé helyezték el, így a festett részt nem égette szét a hő. Távozáskor nem vitték magukkal. Így került a családomhoz. Nálam húsz éve van, nem restauráltattam és nem kereteztem be. Így egy „zabrálós” kor tanúja.Az említett gyűjteményi darabokból több mint ötven kisebb-nagyobb kiállításom volt. (Tihanyi Bencés Apátsági Múzeum, Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény, Veszprém, Nagykáta, Kőszeg, Békéscsaba, Jászberény, Szolnok, stb.) Jelenleg az Új világ születik várbazári kiállítóhelyen vannak tárgyaim. A gyűjtés mellett katonai hagyományőrzőként is megjelenítem az I. világháború időszakát. Esetenként Ferenc Józsefet is megszemélyesítettem (Zalaegerszeg, Cegléd, stb.)

 

Kiss M. Jenő Béla a különleges festménye mellett még porcelánokat és érmeket is felajánlott gyűjtői kiállításunkhoz, amely 2022. szeptembert 10-től látogatható a Gödöllői Királyi Kastélyban.


Szóljon hozzá!
Legfrissebb cikkek


Erzsébet királyné elveszett könyvtára
Erzsébet királyné nagyon szeretett olvasni, így nem meglepő, hogy hatalmas könyvtárral rendelkezett.
Dr. Sisi
Avagy ki tud többet Erzsébet királynéról? Kvízjáték 3–5 fős csapatok részére
Festetics Mária grófnő és Ferenczy Ida szamárháton
Gödöllő, 1873 őszén (Fotómásolat, ajándék Dr. Tolnay Pálné Kiss Máriától.) Gödöllői Királyi Kastély Múzeum, gysz. 4414.
Erzsébet királyné élete

Erzsébet királyné, Miksa bajor herceg (1808-1888) és Ludovika (1808-1892) bajor királyi hercegnő harmadik gyermekeként látta meg a napvilágot 1837-ben, Münchenben.

Tovább >>

                                                                                                                                         

 

 

 

Erzsébet királyné szobái, kertje, verandája

Erzsébet királyné ibolyaszínű lakosztályának szobáit hiteles források alapján sikerült rekonstruálni 1996-ban. A lakosztály falain a királyné gyönyörű portréi láthatók, valamint a kor kiemelkedő politikusainak arcképei, akikkel a királyné az 1867-es kiegyezés előkészítésekor került kapcsolatba.

Tovább >>

Erzsébet királyné és Gödöllő

Erzsébet 1867. május 11-én tekintette meg először a koronázási ajándékként nekik szánt gödöllői kastélyt.

Tovább >>

Erzsébet királyné névnapja

Az 1867-es kiegyezés előkészítésében a magyarok ügyét támogató Erzsébet királyné névnapja a koronázást követően hamarosan nemzeti programmá vált az országban. 1868-ban a Vasárnapi Ujság még csak a Nemzeti Színház díszelőadásáról számolt be, (a nézőtér teljes kivilágítása mellett adták elő ifj. Bertha Sándor Koronázási hymnus című művét).

Tovább >>

Honlapkészítés, keresőoptimalizálás, marketing tanácsadás: Marketing Professzorok Kft.