Egy ismeretlen Sisi-portré, ami napellenzőként maradt fenn

Főoldal > Egy ismeretlen Sisi-portré, ami napellenzőként maradt fenn

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Egy ismeretlen Sisi-portré, ami napellenzőként maradt fenn


2022/08/22

Kiss M. Jenő Béla 3 éves kora óta gyűjtő, mint a családban mindenki. Mert ahogy a dédnagymama mondta: „ami egy gombostűfejnél többet ér, azt el kell tenni.” Gyufacímkékkel kezdte, bélyegekkel folytatta, ma már hatalmas Habsburg-gyűjteménnyel rendelkezik. Az én Sisim című pályázatunkra egy különleges festménnyel jelentkezett.

 

: „ami egy gombostűfejnél többet ér, azt el kell tenni.”

Az I. világháborúban harcoló két nagyapám hatására kb. ötven éve foglalkozom az I. világháború és a Habsburg-család amatőr kutatásával és a fellelhető emlékek gyűjtésével. Mára számottevő IV. Károly anyag került a birtokomba. Nagyjából tíz-tizenkétezer darab. A kollekció Mária Teréziától indul és Habsburg György tevékenységével végződik. Erzsébet királyné közel kétszáz képpel, tárgyi emlékkel van képviselve. Nincs kimondottan kedvenc tárgy- és téma kikötésem. Mindent gyűjtök, ami a korhoz kötődik.

Az Erzsébet királyné-festményhez kapcsolódik egy kis történet. 1944-ben a „szovjet-orosz” hadsereg elérte Jászkarajenőn a nagyszüleim házát. Betelepedtek rögtön. Bántotta őket a nyugatról besütő nap, ezért betettek egy magukkal hozott festményt az ablakba. Szerencsére a vakkerettel kifelé helyezték el, így a festett részt nem égette szét a hő. Távozáskor nem vitték magukkal. Így került a családomhoz. Nálam húsz éve van, nem restauráltattam és nem kereteztem be. Így egy „zabrálós” kor tanúja.Az említett gyűjteményi darabokból több mint ötven kisebb-nagyobb kiállításom volt. (Tihanyi Bencés Apátsági Múzeum, Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény, Veszprém, Nagykáta, Kőszeg, Békéscsaba, Jászberény, Szolnok, stb.) Jelenleg az Új világ születik várbazári kiállítóhelyen vannak tárgyaim. A gyűjtés mellett katonai hagyományőrzőként is megjelenítem az I. világháború időszakát. Esetenként Ferenc Józsefet is megszemélyesítettem (Zalaegerszeg, Cegléd, stb.)

 

Kiss M. Jenő Béla a különleges festménye mellett még porcelánokat és érmeket is felajánlott gyűjtői kiállításunkhoz, amely 2022. szeptembert 10-től látogatható a Gödöllői Királyi Kastélyban.


Szóljon hozzá!
Legfrissebb cikkek


Kovács Lajos: Drága Szerelmem…
Andrássy Ilona grófnő levelei hősi halált halt férjéhez, gróf Esterházy Pálhoz  
Levelek az Andrássy-házból  (1864-1869) Egy angol nevelőnő levelei
Ki ne lenne kíváncsi, ha akárcsak egy rövid időre is, hogy betekintést nyerhessen például egy történelmi személy életébe?
Rudolf koronaherceg vadászaton az Al-Dunánál
Metszet a Gödöllői Királyi Kastély Múzeum gyűjteményéből
Erzsébet királyné élete

Erzsébet királyné, Miksa bajor herceg (1808-1888) és Ludovika (1808-1892) bajor királyi hercegnő harmadik gyermekeként látta meg a napvilágot 1837-ben, Münchenben.

Tovább >>

                                                                                                                                         

 

 

 

Erzsébet királyné szobái, kertje, verandája

Erzsébet királyné ibolyaszínű lakosztályának szobáit hiteles források alapján sikerült rekonstruálni 1996-ban. A lakosztály falain a királyné gyönyörű portréi láthatók, valamint a kor kiemelkedő politikusainak arcképei, akikkel a királyné az 1867-es kiegyezés előkészítésekor került kapcsolatba.

Tovább >>

Erzsébet királyné és Gödöllő

Erzsébet 1867. május 11-én tekintette meg először a koronázási ajándékként nekik szánt gödöllői kastélyt.

Tovább >>

Erzsébet királyné névnapja

Az 1867-es kiegyezés előkészítésében a magyarok ügyét támogató Erzsébet királyné névnapja a koronázást követően hamarosan nemzeti programmá vált az országban. 1868-ban a Vasárnapi Ujság még csak a Nemzeti Színház díszelőadásáról számolt be, (a nézőtér teljes kivilágítása mellett adták elő ifj. Bertha Sándor Koronázási hymnus című művét).

Tovább >>

Honlapkészítés, keresőoptimalizálás, marketing tanácsadás: Marketing Professzorok Kft.