„Ami Sisivel kapcsolatos, nagyon kedves nekem”

Főoldal > „Ami Sisivel kapcsolatos, nagyon kedves nekem”

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

„Ami Sisivel kapcsolatos, nagyon kedves nekem”


2022/06/28

„Ami Sisivel kapcsolatos, nagyon kedves nekem!”

 

Mit gyűjtenek ma Erzsébet királyné rajongói? Nemrég lezárult pályázatunk nyerteseit mutatjuk be olvasóinknak.

„Ami Sisivel kapcsolatos, nagyon kedves nekem”

Dr. Héjjas Magdaléna

 „Körülbelül 20 éve kezdtem el különböző emléktárgyakat, emlékeket gyűjteni a királynéról. Már előtte is több könyvet olvastam róla, de amikor már az anyagi helyzetem is megengedte, a gyerekeim kicsit nagyobbak lettek, akkor tudtam jobban elmélyedni a gyűjteményem bővítésében. Jelenlegi gyűjteményem nagyon szépen felgyarapodott.

Elkészítettem Erzsébet királyné, Sisi ruháinak replikációit. Első munkám - amely nagy kihívás volt-  a koronázási ruha elkészítése volt. Utána készültek el többi ruháinak másolatai is, amelyből már több kiállításunk volt itthon és külföldön is – nagy sikerrel.

Lengyeltótiban vettünk házat – mert olyan házat kerestünk, ahol életre tudunk hívni egy állandó kiállítást – itt találtuk meg, és létre is hoztuk.

Utazásaim során, ha Sisivel kapcsolatos tárgyat, emléket találok,  azonnal meg kell „vásárolnom”.

 

 

Mindegyik tárgy, ruha, amely Sisivel kapcsolatos, nagyon kedves nekem. Az első munkám, a koronázási ruha áll legközelebb a szívemhez, több éves munka előzte meg már az elkezdését is, nagyon sok anyagot gyűjtöttem róla, olvastam, információkat gyűjtöttem. A ruha csipkéjét külön rendeltük a sükösdi csipkegyárban, ahol azt fotók alapján készítették el.

Erzsébet császárné több ruhája mellett elkészült az eljegyzési és az ezüstlakodalmi ruhája is. Ezeket a ruhákat nehéz volt elkészíteni, mivel ilyen anyagokat nem lehet kapni, pedig külföldi útjaim alkalmából is sokat kerestem az anyagokat. A ruhák mintázatát meg kellett rajzolni és ki lettek hímezve. Nagyon a szívemhez nőttek ezek a ruhák is.

 

  • 2009-ben a meghirdetett „Sisi és Diana divatversenyen” – Mit viselne ma Sisi? – estélyi viseletre I. helyezést, nappali viseletre a II. helyezést nyertük el.
  • 2017-ben megkaptam a „Magyar Rekorder” címet, hogy elkészítettem Erzsébet királyné ruháinak másolatait, ezekből kiállításokat rendeztünk és maradandót alkottunk.
  • 2021-ben megkerestek a British Pedia – London – Kiadótól, és abban a megtiszteltetésben részesültem, hogy bekerültem az enciklopédiájukba, mind Magyarország sikeres személyisége - saját erőből, maradandót és sikereset alkottam, Erzsébet királyné ruháinak replikációinak elkészítésével.

Nagyon szép emlékem és megtiszteltetés volt, hogy Passauban, a Wilderman Hotelben én és a férjem a Sisi-lakosztályt kaptuk meg. Az igazgató elmondta, hogy ha Sisi náluk járt, ez volt a lakosztálya, és az ágya is fennmaradt. Még érdekességként megemlítette és meg is mutatta a vendégkönyvben az aláírását, és „Sissi” aláírás volt.

Az egész gyűjteményt, a ruhákat, kiegészítőket saját erőmből hoztam létre a családom nagy segítségével, akik mindig segítenek és elviselik a Sisi iránt érzett szeretetem és tiszteletem.

A kiállítást is azért hoztuk létre, hogy méltó emléket állítsunk szeretett Királynénknak - ő itt él közöttünk örökké.”

 

 

A nyertes pályázók gyűjteményeiből kiállítást rendezünk a Gödöllői Királyi Kastélyban! Az én Sisim című tárlat 2022. szeptember 10-től lesz látogatható.


Szóljon hozzá!
Legfrissebb cikkek


Festetics Mária grófnő és Ferenczy Ida szamárháton
Gödöllő, 1873 őszén (Fotómásolat, ajándék Dr. Tolnay Pálné Kiss Máriától.) Gödöllői Királyi Kastély Múzeum, gysz. 4414.
Rónay Jácint: Erzsébet királyné udvarában
1871-1883 Sajtó alá rendezte: Vér Eszter Virág és Borovi Dániel A jegyzeteket, a képmellékletet és az utószót összeállította: Borovi Dániel Erdélyi Szalon Könyvkiadó, 2022
Magyar Menyasszony
Katalógus és tanulmánykötet
Erzsébet királyné élete

Erzsébet királyné, Miksa bajor herceg (1808-1888) és Ludovika (1808-1892) bajor királyi hercegnő harmadik gyermekeként látta meg a napvilágot 1837-ben, Münchenben.

Tovább >>

                                                                                                                                         

 

 

 

Erzsébet királyné szobái, kertje, verandája

Erzsébet királyné ibolyaszínű lakosztályának szobáit hiteles források alapján sikerült rekonstruálni 1996-ban. A lakosztály falain a királyné gyönyörű portréi láthatók, valamint a kor kiemelkedő politikusainak arcképei, akikkel a királyné az 1867-es kiegyezés előkészítésekor került kapcsolatba.

Tovább >>

Erzsébet királyné és Gödöllő

Erzsébet 1867. május 11-én tekintette meg először a koronázási ajándékként nekik szánt gödöllői kastélyt.

Tovább >>

Erzsébet királyné névnapja

Az 1867-es kiegyezés előkészítésében a magyarok ügyét támogató Erzsébet királyné névnapja a koronázást követően hamarosan nemzeti programmá vált az országban. 1868-ban a Vasárnapi Ujság még csak a Nemzeti Színház díszelőadásáról számolt be, (a nézőtér teljes kivilágítása mellett adták elő ifj. Bertha Sándor Koronázási hymnus című művét).

Tovább >>

Honlapkészítés, keresőoptimalizálás, marketing tanácsadás: Marketing Professzorok Kft.