Királyi karácsonyok a gödöllői kastélyban

Főoldal > Királyi karácsonyok a kastélyban

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Királyi karácsonyok a kastélyban


2023/11/29
Faludi Ildikó

A gödöllői kastély az 1870-es években lehetett igazán a királyi család második otthona, hiszen ekkoriban több alkalommal is itt ünnepelték a karácsonyt.


Ez az időszak a legkisebb gyermek, Mária Valéria kisgyermekkorára esett. Az ő kedvéért korcsolyapályát is létesítettek ilyenkor a kastélyparkban. Bátyja, Rudolf trónörökös pedig itt készült az ünnepek előtt leteendő vizsgáira, amit vadászat követett.

A források vidám előkészületekről és bensőséges, családias hangulatú ünnepről számolnak be, annál is inkább, mivel a karácsony egyben Erzsébet királyné születésnapja is volt. Erzsébet  saját neveltetéséből adódóan fogékony volt a szegények, elesettek támogatására, így a kis gödöllői királykisasszonyt is ebben a szellemben nevelte. Az egyes felekezetek iskoláit rendszeresen támogatták pénzzel, de a rászorulók megajándékozására tárgyi adományokkal is készültek a kastélyban:„Volt horgolás, szabás, varrás a királyné és leánya lakosztályaiban, mintha valami műhellyé változott volna át a királyi kastély. A királyné maga rendesen fehérneműt készített, míg leánya fejkötőt, kézelőt, ingelőt stb. gyártott. A kedves jó lélek hetekkel karácsony előtt megvont magától minden tartható cukorkát és süteményt. Ezt, valamint egy egész halom játékszert, melyet maga vásárolt össze a gödöllői vásáron, és egy nagy kosár mézeskalácsot a ruhadarabokkal együtt elküldötték a plébánosnak, hogy karácsony estéjén kiossza az iskola legnagyobb termében felállított karácsonyfa alján.” – írta Simon Péter Király és haza[1] című munkájában.

  A gödöllői kastély díszterme. Fotó: Erdélyi Mór, 1895

 

A királyi család a kastélyban több helyen is állíttatott karácsonyfát, de a Szentestét közösen a díszteremben ünnepelték. A csaknem plafonig érő fenyőfát a Kugler cukrászdából hozott aranyozott almákkal és diókkal díszítették. Mária Valéria saját szülei számára is készített ajándékokat, egy alkalommal például Magyarország kézzel színezett térképével lepte meg édesanyját. Az ünnep elmaradhatatlan része volt a kis főhercegnő zongorajátéka. Az ő ajándékairól a Vasárnapi Ujság így írt 1879-ben (bár ez már egy Bécsben töltött karácsony volt): „Valéria főherczegnő karácsonyi ajándékai között már évek óta előkelő helyet foglalnak el a magyar müvek, és Ráth Mór könyvkereskedésének küldemé­nyeiből e czélra a leghazafiasabb irányú művek vá­lasztatnak ki. A jelen karácsonyi estén a többek kö­zött a következő műveket kapta a főherczegnő: „Magyar koszorús irók albuma", „Az Árpádok kora" Geiger rajzaival, „Nádor-emlék", „Remény" diszalbum stb.”

 

Nemcsak a gyermekek, hanem az udvartartás tagjai is kaptak ajándékot. A királyné egyik legbizalmasabb udvarhölgye, Festetics Mária grófnő több alkalommal is feljegyezte naplójába[2] a gödöllői karácsonyi élményeit, amelyek saját családjának távolléte miatt vegyes érzelmeket váltottak ki belőle. 1875-ben például így fogalmazott: „A szenteste kis meglepetéseket hozott. Egy gyémántcsillagot és bonbonokat a császárnétól gyöngéd csók kíséretében. Andrássyék és az urak elhalmoztak bonbonnal. Nekem azonban az otthoniakért fájt a szívem.”  

A királyi család 1878-ban karácsonyozott itt utoljára, a következő évben pedig már Bécsben. Meghitt gödöllői ünnepeikről sajnos nem maradt fenn ábrázolás.

    

Faludi Ildikó

Franz Kollarz: Karácsony este a Hofburgban, Bécsben, 1879, Wien Museum Inv.-Nr. W 2505, CC0 (https://sammlung.wienmuseum.at/objekt/376535/)

 

[1] Budapest, 1899.

[2] Tolnayné Kiss Mária: Festetics Mária grófnő, udvarhölgy naplójának Budán és Gödöllőn papírra vetett részei. Gödöllő, 2009.


Szóljon hozzá!
Legfrissebb cikkek


Fábián Janka: Ida titkai
Egy korszakokon átívelő történelmi ,,tündérmese” 
Erzsébet királyné elveszett könyvtára
Erzsébet királyné nagyon szeretett olvasni, így nem meglepő, hogy hatalmas könyvtárral rendelkezett.
Dr. Sisi
Avagy ki tud többet Erzsébet királynéról? Kvízjáték 3–5 fős csapatok részére
Erzsébet királyné élete

Erzsébet királyné, Miksa bajor herceg (1808-1888) és Ludovika (1808-1892) bajor királyi hercegnő harmadik gyermekeként látta meg a napvilágot 1837-ben, Münchenben.

Tovább >>

                                                                                                                                         

 

 

 

Erzsébet királyné szobái, kertje, verandája

Erzsébet királyné ibolyaszínű lakosztályának szobáit hiteles források alapján sikerült rekonstruálni 1996-ban. A lakosztály falain a királyné gyönyörű portréi láthatók, valamint a kor kiemelkedő politikusainak arcképei, akikkel a királyné az 1867-es kiegyezés előkészítésekor került kapcsolatba.

Tovább >>

Erzsébet királyné és Gödöllő

Erzsébet 1867. május 11-én tekintette meg először a koronázási ajándékként nekik szánt gödöllői kastélyt.

Tovább >>

Erzsébet királyné névnapja

Az 1867-es kiegyezés előkészítésében a magyarok ügyét támogató Erzsébet királyné névnapja a koronázást követően hamarosan nemzeti programmá vált az országban. 1868-ban a Vasárnapi Ujság még csak a Nemzeti Színház díszelőadásáról számolt be, (a nézőtér teljes kivilágítása mellett adták elő ifj. Bertha Sándor Koronázási hymnus című művét).

Tovább >>

Honlapkészítés, keresőoptimalizálás, marketing tanácsadás: Marketing Professzorok Kft.