Marie Louise von Wallersee-Larisch: Sisi udvarában - A múltam. Emlékiratok

Főoldal > Marie Louise von Wallersee-Larisch: Sisi udvarában - A múltam. Emlékiratok

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Marie Louise von Wallersee-Larisch: Sisi udvarában - A múltam. Emlékiratok


2023/10/20
Veres Kinga

Gyerekkoromban elvarázsolt a Romy Schneider által megformált Sisi karakter. Azóta azonban eltelt pár év, s tudom, hogy a film és a valóság köszönőviszonyban sincs egymással.


Sisi-rajongóként igazi csemege volt ez a könyv. Olyan volt, mintha egy tinédzser, majd pedig egy fiatalasszony naplójába kaphatnánk egy kis betekintést. Ebben a naplóban bemutatja milyen rokoni kapcsolatban volt Sisivel, s valójában milyen bizalmas viszonyban is állt vele, miután a császárné magával vitte az udvarba. Ez a bizalmas viszony azonban csak Rudolf trónörökös mayerlingi haláláig tartott, utána mindenki úgy gondolta, hogy Marie Louise-nak közvetítői szerepe volt Vetsera Mária bárónő megismerésében, s a később bekövetkezett tragédiában.

A kötetben a szerző nem csak az Erzsébethez fűződő kapcsolatát meséli el, hanem egyfajta védőbeszédként is szolgál, amiben szeretné tisztázni helyzetét az olvasó és a közönség előtt. Az előszóban is leírja: „A mayerlingi tragédiáról már sokat beszéltek és írtak. Sokan állították, hogy csakis ők tudják, mi az igazság. Úgynevezett szemtanúk kürtölték szét, hogy én is bűnös vagyok az unokafivérem, Rudolf trónörökös és Vetsera Mária bárónő halálában. (…) elhatároztam, hogy huszonötévi hallgatás után megszólalok. Megírom az igazságot a mayerlingi tragédiáról, az előzményeiről és mindarról, ami utána történt.” [1]A regényben az író kitér a császárné iránt érzett rajongására is. Bemutatja Erzsébet viszonyát a gyerekeivel, udvartartásával, szépség iránti szenvedélyét is ábrázolja, s kitér a rokonaival való kapcsolatára, így arra is, hogy Erzsébetnek milyen szoros volt a viszonya II. Lajos, bajor királlyal. Itt olvashatunk egy érdekes, mágikus részt is, amikor Erzsébet megtudta, hogy a király meghalt, „kapcsolatba lépett” az elhunyt szellemével halálának éjszakáján.

A kötetben sok különböző helyszín és szereplő is megjelenik, számomra ezért is olyan a regény, mintha egy tinédzser élménybeszámolója lenne az ünnepelt sztárjáról. Ezeknél a helyszíneknél és szereplőknél a lábjegyzet volt segítségemre eligazodni, s ezek a lábjegyzetek további ismereteket is nyújtottak, ami tovább növelte számomra az olvasás élményét és bővítette a történelmi tudásomat.

A regény végén található egy utószó, ami további tényekre világít rá az események sűrűjében. Számomra ez tette teljessé ezt a kötetet.

Az, hogy azon a végzetes napon pontosan mi is történt Mayerlingben, továbbra is foglalkoztatja a közönséget. Nem tisztem eldönteni, kinek milyen szerepe volt az események történésében, ezt meghagyom a történészeknek, de akit érdekel az egyik résztvevő álláspontja, mindenképpen ajánlom ezt a könyvet elolvasásra, a mozaik egy kis részének megértésére valóban tökéletes.   

Veres Kinga

 

 

 

[1] Meine Vergangenheit. F. Fontane and Co, Berlin, 1913, magyar fordítás Kajtár Mária, 2017, Marie Louise von Wallersee-Larisch: Sisi udvarában - A múltam. Emlékiratok, 5. oldal.

 


Szóljon hozzá!
Legfrissebb cikkek


Festetics Mária grófnő és Ferenczy Ida szamárháton
Gödöllő, 1873 őszén (Fotómásolat, ajándék Dr. Tolnay Pálné Kiss Máriától.) Gödöllői Királyi Kastély Múzeum, gysz. 4414.
Rónay Jácint: Erzsébet királyné udvarában
1871-1883 Sajtó alá rendezte: Vér Eszter Virág és Borovi Dániel A jegyzeteket, a képmellékletet és az utószót összeállította: Borovi Dániel Erdélyi Szalon Könyvkiadó, 2022
Magyar Menyasszony
Katalógus és tanulmánykötet
Erzsébet királyné élete

Erzsébet királyné, Miksa bajor herceg (1808-1888) és Ludovika (1808-1892) bajor királyi hercegnő harmadik gyermekeként látta meg a napvilágot 1837-ben, Münchenben.

Tovább >>

                                                                                                                                         

 

 

 

Erzsébet királyné szobái, kertje, verandája

Erzsébet királyné ibolyaszínű lakosztályának szobáit hiteles források alapján sikerült rekonstruálni 1996-ban. A lakosztály falain a királyné gyönyörű portréi láthatók, valamint a kor kiemelkedő politikusainak arcképei, akikkel a királyné az 1867-es kiegyezés előkészítésekor került kapcsolatba.

Tovább >>

Erzsébet királyné és Gödöllő

Erzsébet 1867. május 11-én tekintette meg először a koronázási ajándékként nekik szánt gödöllői kastélyt.

Tovább >>

Erzsébet királyné névnapja

Az 1867-es kiegyezés előkészítésében a magyarok ügyét támogató Erzsébet királyné névnapja a koronázást követően hamarosan nemzeti programmá vált az országban. 1868-ban a Vasárnapi Ujság még csak a Nemzeti Színház díszelőadásáról számolt be, (a nézőtér teljes kivilágítása mellett adták elő ifj. Bertha Sándor Koronázási hymnus című művét).

Tovább >>

Honlapkészítés, keresőoptimalizálás, marketing tanácsadás: Marketing Professzorok Kft.