KEDVES IDÁM! LEVELESKÖNYV

Főoldal > KEDVES IDÁM! - LEVELESKÖNYV

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

KEDVES IDÁM! - LEVELESKÖNYV


2022/10/12
Faludi Ildikó

Hihetetlen élmény volt kézbe venni Erzsébet királyné eredeti kézírását…

KEDVES IDÁM!

Ferenczy Ida, Erzsébet királyné magyar felolvasónője felbecsülhetetlen értékű kincs birtokába jutott. Hosszú szolgálata során folyamatos levelezésben állt a királyi család és az udvartartás tagjaival, a kor neves politikusaival, arisztokratáival. A rendszeres levélváltások szolgálati ideje után sem maradtak abba. A felolvasónő nagy gondossággal kezelte a dokumentumokat, egyes borítékokra megjegyzéseket írt, a királyné leveleit pedig az utókor számára „cenzúrázta”: egyes szavakat, mondatokat olvashatatlanná tett. A leveleket ezzel együtt is izgalmas olvasni: Erzsébet királyné sokat vitatott, különleges személyiségének megértéséhez, megismeréséhez visznek közelebb.

Az 1540 tételből álló levélgyűjtemény a csodával határos módon menekült meg a második világháború pusztításai elől, Ferenczy Ida örököseinek köszönhetően. Az unokaöccse, Farkas László után Farkas-Archívumként ismert iratgyűjteményből Tolnayné Kiss Mária (1930­–2017) 1992-ben publikálta először a Kedves Idám! című válogatást, Erzsébet királyné, Ferenc József, Andrássy Gyula és Schratt Katalin írásainak közzétételével.            A Farkas-Archívum 2013-ban magántulajdonból a Gödöllői Királyi Kastély múzeumi gyűjteményébe került. Így megkezdhettük a levelek feldolgozását, restauráltatását és alkalmanként, időszaki kiállításon való bemutatásukat is. (Jelenleg Az én Sisim című kiállításon is látható belőle néhány eredeti levél!)

Az udvartartás hétköznapi életének számos titkát őrző dokumentumok a tervek szerint tematikus kötetekben látnak majd napvilágot: ezek között elsőként a Kedves Idám! című könyv átdolgozott kiadása jelent meg 2016-ban. Kolléganőmmel, Kaján Marianna történész-muzeológussal abban a megtiszteltetésben volt részünk, hogy sokéves szakmai kapcsolatunk részeként, a kötet szerkesztésekor még együtt dolgozhattunk a szerzővel, Tolnayné Kiss Máriával, akitől rengeteget tanultunk.

 A kötetet az első kiadáshoz képest több, és ezúttal már színes reprodukcióval illusztráltuk, a képmellékletben ritka, kevésbé ismert felvételekkel.

Faludi Ildikó

 

Tolnayné Kiss Mária: Kedves Idám! 
Leveleskönyv
GÖDÖLLŐI KASTÉLY-KÖNYVEK 3.
Terjedelem: 196 oldal
Kötés: Keménytáblás, cérnafűzött, jelzőszalaggal
Ár: 3990.- Ft, megvásárolható a kastély ajándékboltjában és webshopjában.
 

 

 


Szóljon hozzá!
Legfrissebb cikkek


Kovács Lajos: Drága Szerelmem…
Andrássy Ilona grófnő levelei hősi halált halt férjéhez, gróf Esterházy Pálhoz  
Levelek az Andrássy-házból  (1864-1869) Egy angol nevelőnő levelei
Ki ne lenne kíváncsi, ha akárcsak egy rövid időre is, hogy betekintést nyerhessen például egy történelmi személy életébe?
Rudolf koronaherceg vadászaton az Al-Dunánál
Metszet a Gödöllői Királyi Kastély Múzeum gyűjteményéből
Erzsébet királyné élete

Erzsébet királyné, Miksa bajor herceg (1808-1888) és Ludovika (1808-1892) bajor királyi hercegnő harmadik gyermekeként látta meg a napvilágot 1837-ben, Münchenben.

Tovább >>

                                                                                                                                         

 

 

 

Erzsébet királyné szobái, kertje, verandája

Erzsébet királyné ibolyaszínű lakosztályának szobáit hiteles források alapján sikerült rekonstruálni 1996-ban. A lakosztály falain a királyné gyönyörű portréi láthatók, valamint a kor kiemelkedő politikusainak arcképei, akikkel a királyné az 1867-es kiegyezés előkészítésekor került kapcsolatba.

Tovább >>

Erzsébet királyné és Gödöllő

Erzsébet 1867. május 11-én tekintette meg először a koronázási ajándékként nekik szánt gödöllői kastélyt.

Tovább >>

Erzsébet királyné névnapja

Az 1867-es kiegyezés előkészítésében a magyarok ügyét támogató Erzsébet királyné névnapja a koronázást követően hamarosan nemzeti programmá vált az országban. 1868-ban a Vasárnapi Ujság még csak a Nemzeti Színház díszelőadásáról számolt be, (a nézőtér teljes kivilágítása mellett adták elő ifj. Bertha Sándor Koronázási hymnus című művét).

Tovább >>

Honlapkészítés, keresőoptimalizálás, marketing tanácsadás: Marketing Professzorok Kft.