KEDVES IDÁM! LEVELESKÖNYV

Főoldal > KEDVES IDÁM! - LEVELESKÖNYV

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

KEDVES IDÁM! - LEVELESKÖNYV


2022/10/12
Faludi Ildikó

Hihetetlen élmény volt kézbe venni Erzsébet királyné eredeti kézírását…

KEDVES IDÁM!

Ferenczy Ida, Erzsébet királyné magyar felolvasónője felbecsülhetetlen értékű kincs birtokába jutott. Hosszú szolgálata során folyamatos levelezésben állt a királyi család és az udvartartás tagjaival, a kor neves politikusaival, arisztokratáival. A rendszeres levélváltások szolgálati ideje után sem maradtak abba. A felolvasónő nagy gondossággal kezelte a dokumentumokat, egyes borítékokra megjegyzéseket írt, a királyné leveleit pedig az utókor számára „cenzúrázta”: egyes szavakat, mondatokat olvashatatlanná tett. A leveleket ezzel együtt is izgalmas olvasni: Erzsébet királyné sokat vitatott, különleges személyiségének megértéséhez, megismeréséhez visznek közelebb.

Az 1540 tételből álló levélgyűjtemény a csodával határos módon menekült meg a második világháború pusztításai elől, Ferenczy Ida örököseinek köszönhetően. Az unokaöccse, Farkas László után Farkas-Archívumként ismert iratgyűjteményből Tolnayné Kiss Mária (1930­–2017) 1992-ben publikálta először a Kedves Idám! című válogatást, Erzsébet királyné, Ferenc József, Andrássy Gyula és Schratt Katalin írásainak közzétételével.            A Farkas-Archívum 2013-ban magántulajdonból a Gödöllői Királyi Kastély múzeumi gyűjteményébe került. Így megkezdhettük a levelek feldolgozását, restauráltatását és alkalmanként, időszaki kiállításon való bemutatásukat is. (Jelenleg Az én Sisim című kiállításon is látható belőle néhány eredeti levél!)

Az udvartartás hétköznapi életének számos titkát őrző dokumentumok a tervek szerint tematikus kötetekben látnak majd napvilágot: ezek között elsőként a Kedves Idám! című könyv átdolgozott kiadása jelent meg 2016-ban. Kolléganőmmel, Kaján Marianna történész-muzeológussal abban a megtiszteltetésben volt részünk, hogy sokéves szakmai kapcsolatunk részeként, a kötet szerkesztésekor még együtt dolgozhattunk a szerzővel, Tolnayné Kiss Máriával, akitől rengeteget tanultunk.

 A kötetet az első kiadáshoz képest több, és ezúttal már színes reprodukcióval illusztráltuk, a képmellékletben ritka, kevésbé ismert felvételekkel.

Faludi Ildikó

 

Tolnayné Kiss Mária: Kedves Idám! 
Leveleskönyv
GÖDÖLLŐI KASTÉLY-KÖNYVEK 3.
Terjedelem: 196 oldal
Kötés: Keménytáblás, cérnafűzött, jelzőszalaggal
Ár: 3990.- Ft, megvásárolható a kastély ajándékboltjában és webshopjában.
 

 

 


Szóljon hozzá!
Legfrissebb cikkek


Fábián Janka: Ida titkai
Egy korszakokon átívelő történelmi ,,tündérmese” 
Erzsébet királyné elveszett könyvtára
Erzsébet királyné nagyon szeretett olvasni, így nem meglepő, hogy hatalmas könyvtárral rendelkezett.
Dr. Sisi
Avagy ki tud többet Erzsébet királynéról? Kvízjáték 3–5 fős csapatok részére
Erzsébet királyné élete

Erzsébet királyné, Miksa bajor herceg (1808-1888) és Ludovika (1808-1892) bajor királyi hercegnő harmadik gyermekeként látta meg a napvilágot 1837-ben, Münchenben.

Tovább >>

                                                                                                                                         

 

 

 

Erzsébet királyné szobái, kertje, verandája

Erzsébet királyné ibolyaszínű lakosztályának szobáit hiteles források alapján sikerült rekonstruálni 1996-ban. A lakosztály falain a királyné gyönyörű portréi láthatók, valamint a kor kiemelkedő politikusainak arcképei, akikkel a királyné az 1867-es kiegyezés előkészítésekor került kapcsolatba.

Tovább >>

Erzsébet királyné és Gödöllő

Erzsébet 1867. május 11-én tekintette meg először a koronázási ajándékként nekik szánt gödöllői kastélyt.

Tovább >>

Erzsébet királyné névnapja

Az 1867-es kiegyezés előkészítésében a magyarok ügyét támogató Erzsébet királyné névnapja a koronázást követően hamarosan nemzeti programmá vált az országban. 1868-ban a Vasárnapi Ujság még csak a Nemzeti Színház díszelőadásáról számolt be, (a nézőtér teljes kivilágítása mellett adták elő ifj. Bertha Sándor Koronázási hymnus című művét).

Tovább >>

Honlapkészítés, keresőoptimalizálás, marketing tanácsadás: Marketing Professzorok Kft.