Könyvajánló - Varga Andrea

Főoldal > Zsófia Sarolta - Sisi szenvedélyes húga

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Zsófia Sarolta - Sisi szenvedélyes húga


2023/01/17

Bevallom, idáig rendre összekevertem Erzsébet lánytestvéreit, Ilonát, azaz Nenét leszámítva. De Mária Zsófia, Zsófia Sarolta, Matild szinte teljesen egyformák voltak számomra.
Ez idáig.

Könyvajánló - Varga Andrea

KÖNYVAJÁNLÓ

Christian Sepp: Zsófia Sarolta: Sisi szenvedélyes húga
Budapest, Európa Könyvkiadó, 2021.
Éppen ideje volt, hogy valamelyik testvérrel közelebbről megismerkedjem, hogy egyedi sorsa, karaktere kibontakozzék előttem. Zsófia Saroltával kezdtem meg a sort. Róla ugyan megjelent már korábban egy regény és egy kétrészes kosztümös film is, mégsem kerültem hozzá közelebb.
A  Zsófia Sarolta: Sisi szenvedélyes húga című kötet szerzője, Christian Sepp azonban alaposan átrágta magát a levéltári anyagokon, a fennmaradt családi levelezéseken, és ezeken keresztül igyekezett bemutatni az egykori bajor hercegnőt, immáron Ferdidand von Alençon herceg feleségét. Sok irat elveszett, vagy tudatos megsemmisítés áldozata lett, akárcsak Erzsébet személyes levelezése. A kép, ami kibontakozik, azonban ennyi forrás figyelembevételével is lehangoló.

Zsófia, aki nem akart boldogtalan házasságban, a konvenciók szorításában élni, többször is próbált menekülni. Ezekért a próbálkozásokért azonban súlyos árat fizetett: őrültekháza, vagy nevezzük enyhébben: idegszanatórium lett a lakhelye bizonyos időre. A család férfi tagjai, élükön a Wittelsbach-család akkori fejével: Károly Tivadar herceggel, azonmód egy ilyen gyógyintézmény falai mögé zárták. Károly Tivadar, akiről eddig csak azt tudtam, hogy kiváló szemspecialista és a szegényeket ingyen gyógyította, aki legkedvesebb fivére volt Sisinek, nos ugyanez a Károly Tivadar habozás nélküli bezáratta húgát, amint a család tekintélyét veszélyeztetve érezte.
És ne gondoljuk, hogy Erzsébet, az olyannyira szabadságszerető császárné elítélte ezért a férfiakat. Ellenkezőleg: verseiben keményen, elítélően beszél húgáról. Annak ellenére, hogy valamelyest azért jómaga is elkívánkozott Ferenc Józseffel való házasságából (bár Ő sosem lépett a tettek mezejére), bizony nagyon kemény kritikát fogalmaz meg húgával szemben. 

Ennek ellenére voltak olyan időszakok az életükben, amikor a két testvér igen közel állt egymáshoz. Zsófia és férje gyakran jártak látogatóban a bécsi császári udvarban.
Zsófia a vallásba menekült, tagja lett a Domonkosok harmadrendjének, ahol a Mária Magdolna nővér nevet vette fel. Ez is egy olyan információ volt számomra, amelyről eddig sosem hallottam.

Azt hiszem, nem számít spoilernek, ha elárulom, hogy Zsófia Párizsban egy jótékonysági bazár (Bazar de la Charité) alkalmával vesztette életét. A szemtanúk szerint különösebben nem is igyekezett menekülni. Mint aki belenyugodott sorsába, higgadt maradt és inkább másokon iparkodott segíteni. Teste sajnos annyira roncsolódott, hogy a család fogorvosa tudta csak azonosítani. Hogy megtudjuk, miként jutott el Sisi kedves kishúga ebbe a szinte közönyös lelkiállapotba, mindenképp érdemes elolvasni Sepp könyvét!

A kötetből kiderül, hogy a szerző rengeteg forrást használt, családi és hivatalos levéltárakba nyert betekintést, amelyeket  a könyv végén egy listában meg is nevez, más forrásokkal együtt. Könyvtáros lelkületem mégis a láb- vagy végjegyzetekért kiált, hogy egyes információk forrását megismerhessem és tovább tudjak kutakodni a témában. Sajnos ez nagy hiányossága a könyvnek, még a szó szerinti idézeteket sem hivatkozza meg a szerző.

Ezzel együtt ajánlom mindenkinek, akit érdekel Erzsébet, hiszen főként miatta készült egyáltalán könyv a húgáról. Valamint aki szívesen pillant bele az arisztokrácia kívülről irigylésre méltó, ámde belülről kőkemény világába.

Jó olvasást kívánok!

Varga Andrea

 


Szóljon hozzá!
Legfrissebb cikkek


Festetics Mária grófnő és Ferenczy Ida szamárháton
Gödöllő, 1873 őszén (Fotómásolat, ajándék Dr. Tolnay Pálné Kiss Máriától.) Gödöllői Királyi Kastély Múzeum, gysz. 4414.
Rónay Jácint: Erzsébet királyné udvarában
1871-1883 Sajtó alá rendezte: Vér Eszter Virág és Borovi Dániel A jegyzeteket, a képmellékletet és az utószót összeállította: Borovi Dániel Erdélyi Szalon Könyvkiadó, 2022
Magyar Menyasszony
Katalógus és tanulmánykötet
Erzsébet királyné élete

Erzsébet királyné, Miksa bajor herceg (1808-1888) és Ludovika (1808-1892) bajor királyi hercegnő harmadik gyermekeként látta meg a napvilágot 1837-ben, Münchenben.

Tovább >>

                                                                                                                                         

 

 

 

Erzsébet királyné szobái, kertje, verandája

Erzsébet királyné ibolyaszínű lakosztályának szobáit hiteles források alapján sikerült rekonstruálni 1996-ban. A lakosztály falain a királyné gyönyörű portréi láthatók, valamint a kor kiemelkedő politikusainak arcképei, akikkel a királyné az 1867-es kiegyezés előkészítésekor került kapcsolatba.

Tovább >>

Erzsébet királyné és Gödöllő

Erzsébet 1867. május 11-én tekintette meg először a koronázási ajándékként nekik szánt gödöllői kastélyt.

Tovább >>

Erzsébet királyné névnapja

Az 1867-es kiegyezés előkészítésében a magyarok ügyét támogató Erzsébet királyné névnapja a koronázást követően hamarosan nemzeti programmá vált az országban. 1868-ban a Vasárnapi Ujság még csak a Nemzeti Színház díszelőadásáról számolt be, (a nézőtér teljes kivilágítása mellett adták elő ifj. Bertha Sándor Koronázási hymnus című művét).

Tovább >>

Honlapkészítés, keresőoptimalizálás, marketing tanácsadás: Marketing Professzorok Kft.