Erzsébetek vonzásában

Főoldal > Erzsébetek vonzásában

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Erzsébetek vonzásában


2022/09/05

 Baloghné Szentirmay  Judit az a pályázónk, aki legrégebb óta foglalkozik a királynéval. Érdeklődését még gyerekkorában egy csodálatos album keltette fel.

Erzsébetek vonzásában

„ Arra a kérdésre, hogy mikor és miért kezdtem el Erzsébet királyné személye, élete és története iránt érdeklődni nagyon határozott emlékeim vannak.

A történeti hűség kedvéért el kell mondanom, hogy Édesanyámat és kisebbik nővéremet (négyen vagyunk testvérek) is Erzsébet néven keresztelték.A családunkban igen nagy tisztelettel őrzött relikvíák kiemelt darabja volt,  az Erzsébet halála után kiadott ERZSÉBET KIRÁLYASSZONY EMLÉKÉNEK ajánlott emlékkönyv egyik példánya. Én ezzel a könyvvel körülbelül 10 éves koromban találkoztam először és nagy hatással volt rám. Mindvégig úgy gondoltam én is, hogy ez a csodálatos emlékkönyv a jövőben természetesen Erzsébet nevű nővéremet illeti meg. Nagyon vigyázva, féltve azért igen gyakran nézegettem.

Később aztán elolvastam mindent, ami Sisi személyével és korának történelmével  volt kapcsolatban. Legelőször Anyukám könyvével találkoztam, Gróf Corti Egon Cäsar írt Erzsébetről. Ez volt a kiindulás.

Külföldi levelezőpartnereink, barátaink  révén hozzánk eljuttatott nyugati újságokban a Sisi filmekről szóló hírekkel találkoztam. Teljesen természetesen felpörgött bennem az érdeklődés ezek iránt. Svájci barátaimat szépen megkértem, hogy próbálják megszerezni nekem ezeket a filmeket, (VHS) kazettákat. Ez még javában az 1970-es 80-as éveket jelentette, amikor még szó sem volt a későbbi „rendszeres”  karácsonyi  Sisi film tv-ben történő bemutatásáról. A gimnáziumban német tagozatos osztályba jártam, így e filmek német nyelven is élvezhetők voltak nekem és a családnak is - hiszen szüleim is anyanyelvi szinten beszéltek németül. Ha esetleg elakadtunk azonnal meg volt a segítség „házon belül”.

(Mostanra persze még több példányom van, hiszen amikor beindult a DVD roham több olyan barát és kolléga - aki ismerte ilyen irányú érdeklődésemet - boldog volt, hogy „meglepetésként” ajándékba adhat nekem ilyet..hátha nincsen meg..)

Amikor 1974-ben férjhez mentem - szintén Erzsébet nevű - anyósomtól, mint „illetékes”  gyűjtő megkaptam azt a csodálatos FJ kitüntetést, amit az Ő családjában élő mérnök rokon vehetett át magától a császártól,  egy monarchiabéli vasútvonal építéséért. Őszintén sajnálom, hogy e kitüntetett személy pontos adatait nem sikerült pontosan beazonosítanom s sajnos ez valószínűleg így is marad.

A gyűjteményem számomra legértékesebb darabja persze a fent említett könyv, amit szeretett nővérem megismerve kötődésemet a személyhez és a kapcsolódó történelemhez - nekem adott. A másik egy ugyan olyan példány, melyet egy szívem mélyéből szeretett barátom talált meg egy antikváriumban és boldogan megvett nekem.

Amennyiben azt kellene összefoglalnom, hogy milyen tárgyakat gyűjtök arra könnyű a válasz: lényegében mindent, amin a császári pár képe együtt vagy külön megjelenik. Széles skálája van e tárgyaknak a könyvektől a pénzérméken és bögréken át a csokikon keresztül a szalvétákig, levelezőlapokig.

Külföldre, Németországba vagy Svédországba került korábbi osztálytársaim igen gyakran küldenek nekem Sisivel kapcsolatos híreket, kiadványokat. Esetenként beszámolnak arról, ha utazásaik során egy-egy érdekes emlékhelyre jutnak el s ott eszükbe jutok én és az „ügy.”

 

Szorosan a történetemhez tartozik, hogy megalakulását követő évben (1995) beléptem a Sisi Baráti Körbe,  ahol sajnos hosszú éveken keresztül csak kívülről tudtam figyelni a Kör eseményeit. Csak nyugdíjba kerülésem után váltam aktív taggá. Azóta ott vagyok a rendezvényeken, utazásokon és segítek, amiben tudok. Mind a hagyományos Erzsébet napi gödöllői, mind a külföldi utazások Sisihez kapcsolódó emlékhelyein,  a koszorúzásokhoz a Körkoszorúit Bad Ischtől Possenhofig sokszor én magam készítettem el.

Jelenlegi gyűjteményem töredéke látható a mellékelt fotókon. Könyves polcomon sorakoznak a témájukban kapcsolódó könyvek (közel 100 db).  Sok összegyűjtött újságcikkem van 1995-től és több fotóalbum a Baráti Körrel tett utazásokról, emlékképek említett koszorúimmal is.”

 

A nyertes pályázók gyűjteményeiből rendezett Erzsébet-kiállítás 2022. szeptember 10-től várja az érdeklődőket a Gödöllői Királyi Kastélyban.

 


Szóljon hozzá!
Legfrissebb cikkek


Úton Erzsébet királynéval
Kiállítás a gyulai Almásy-kastélyban, a Gödöllői Királyi Kastély Múzeum gyűjteményéből 2022. május 25–2023. május 28.     Erzsébet királyné személyét a mai napig növekvő érdeklődés és kultusz övezi világszerte, de kevésbé ismert, hogy az utazás életének meghatározó tényezője volt. Hazájától távol talált rá a szerelem, Bajorországból Ausztriába költözött, de a császárnéi szerep teljesíthetetlen elvárásai elől gyakran családjához menekült. Ferenc József mellett hivatalos utazásokon vett részt, Magyarországot is egy ilyen út során ismerte meg közelebbről. Visszatérő betegségei miatt külföldi gyógyhelyeken kellett kúrálnia magát, és lovas szenvedélye, antik kultúra iránti vonzalma miatt is gyakran kelt útra. Fia halála után pedig már nem az újabb úti célok, hanem pusztán az úton levés vonzotta a lelke nyugalmát kereső királynét. A halálát okozó végzetes döfés is utazás közben, Genfben érte. A kiállítás négy szobája ezt a folyamatos, valós és belső utazást mutatja be tárgyak, sztorik, Erzsébet-ábrázolások segítségével. Kiemelt helyet kapott a királyné Magyarországhoz és Gyulához kapcsolódó története.
Az én Sisim – avagy gyűjtők és gyűjtemények Erzsébet királyné bűvöletében
Új időszaki szeptember 10-től a Gödöllői Királyi Kastélyban   Erzsébet királyné népszerűségén nem fog az idő. Több mint 120 évvel a halálát okozó merénylet után rajongóinak száma világszerte nő. Mi lehet a titka? Mi készteti a mai követőit, hogy vele kapcsolatos tartalmakat olvassanak, filmeket nézzenek, hozzá kötődő helyszíneket keressenek fel és tárgyi emlékeket gyűjtsenek róla? Miért és pontosan mit gyűjtenek Sisi rajongói?
Egy izgalmas meglepetés az Erzsébet-portrék sorában
A FreylerArt Galéria egy eddig soha nem kiállított, gyönyörű Erzsébet-portréval járult hozzá Az én Sisim című kiállításunkhoz.
Erzsébet királyné élete

Erzsébet királyné, Miksa bajor herceg (1808-1888) és Ludovika (1808-1892) bajor királyi hercegnő harmadik gyermekeként látta meg a napvilágot 1837-ben, Münchenben.

Tovább >>

                                                                                                                                         

 

 

 

Erzsébet királyné szobái, kertje, verandája

Erzsébet királyné ibolyaszínű lakosztályának szobáit hiteles források alapján sikerült rekonstruálni 1996-ban. A lakosztály falain a királyné gyönyörű portréi láthatók, valamint a kor kiemelkedő politikusainak arcképei, akikkel a királyné az 1867-es kiegyezés előkészítésekor került kapcsolatba.

Tovább >>

Erzsébet királyné és Gödöllő

Erzsébet 1867. május 11-én tekintette meg először a koronázási ajándékként nekik szánt gödöllői kastélyt.

Tovább >>

Erzsébet királyné névnapja

Az 1867-es kiegyezés előkészítésében a magyarok ügyét támogató Erzsébet királyné névnapja a koronázást követően hamarosan nemzeti programmá vált az országban. 1868-ban a Vasárnapi Ujság még csak a Nemzeti Színház díszelőadásáról számolt be, (a nézőtér teljes kivilágítása mellett adták elő ifj. Bertha Sándor Koronázási hymnus című művét).

Tovább >>

Honlapkészítés, keresőoptimalizálás, marketing tanácsadás: Marketing Professzorok Kft.