Magyar Menyasszony katalógus és tanulmánykötet

Főoldal > Magyar Menyasszony

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Magyar Menyasszony


2024/03/18

Katalógus és tanulmánykötet


A Magyar Nemzeti Múzeum tavaly decemberben nyitotta meg nagyszabású kiállítását, amely hosszas szakmai előkészítéssel és a közönség intenzív bevonásával készült. A projekt gazdája Dr. Simonovics Ildikó (MNM, divattörténész, muzeológus), aki egy korábbi közösségi gyűjtőmunkája során tapasztalta meg, hogy az utcai divat témában indított felhívására milyen nagy arányban érkeztek esküvői képek. Ekkor határozta el, hogy a valamilyen módon mindenkit érintő témának külön projektet szentel.

A konkrét gyűjtést 2020 augusztusában, a Covid idején, (lábműtétje kényszerpihenőjét kihasználva) indította el egy privát Facebook-csoportban, a spamek elkerülése miatt. A csoport hamar népszerűvé vált, ma 13.300 tagot számlál. A témához való pozitív kapcsolódás miatt mindössze 3 kommentet kellett törölnie az elmúlt időszaban. A közösségi média felület mellé a múzeum saját fejlesztéseként egy weboldal is készült, ami szintén közösségi alapon működik: a magánszemélyek maguk tölthetik fel ide fotóikat, történeteiket, amelyeket adminisztrátor lát el kulcsszavakkal, és ő publikálja a felületen.A kiállításhoz két látványos és tartalmas kiadvány is készült, egy katalógus és egy tanulmánykötet, amelynek bemutatójára nemrég került sor.

A katalógus 500 évet fog át, mivel a kiállítás és az Magyar Nemzeti Múzeum textilgyűjteményének legkorábbi darabja Mária királyné 1522-ben viselt díszöltözete.  A kiadvány azonban nem időrendben halad: 50 különleges történeten keresztül mutatja be az esküvők kellékeit, a divat, a szokások változását, számos fotóval,  személyes dokumentummal illusztrálva. Egymás mellett jelennek meg így a híres történelmi nőalakok múzeumi tárgyai és a ma élő magánszemélyek kincsei – ami adott esetben akár egy házassághoz vezető e-mail-váltás is lehet! A kiadványban gödöllői vonatkozású kortárs fotóval is találkozhatunk.

A tanulmánykötet három blokkjában a házasodási hagyományokat és szabályokat, híres menyasszonytörténeteket és a menyegzői reprezentáció egy-egy jellemző témáját dolgozták fel a szerzők. Ezek közül Borovi Dániel művészettörténész (Az én Sisim elnevezésű, hasonlóan közösségi projektként működő Facebook csoportunk szakértője) tanulmánya kapcsolódik leginkább múzeumunkhoz, mivel a Habsburg magyar királyi esküvőket dolgozta fel, részletesen tárgyalva Erzsébet királyné és gyermekeinek házasságkötését is.

A kiállítás augusztus 25-ig látogatható, de a tervek szerint további helyszínekre adaptálva, más intézményekben is megtekinthető lesz. A nemrég megvásárolt kötetek múzeumi szakkönyvtárunkban is lapozgathatóak.

Faludi Ildikó


Szóljon hozzá!
Legfrissebb cikkek


Erzsébet királyné elveszett könyvtára
Erzsébet királyné nagyon szeretett olvasni, így nem meglepő, hogy hatalmas könyvtárral rendelkezett.
Dr. Sisi
Avagy ki tud többet Erzsébet királynéról? Kvízjáték 3–5 fős csapatok részére
Festetics Mária grófnő és Ferenczy Ida szamárháton
Gödöllő, 1873 őszén (Fotómásolat, ajándék Dr. Tolnay Pálné Kiss Máriától.) Gödöllői Királyi Kastély Múzeum, gysz. 4414.
Erzsébet királyné élete

Erzsébet királyné, Miksa bajor herceg (1808-1888) és Ludovika (1808-1892) bajor királyi hercegnő harmadik gyermekeként látta meg a napvilágot 1837-ben, Münchenben.

Tovább >>

                                                                                                                                         

 

 

 

Erzsébet királyné szobái, kertje, verandája

Erzsébet királyné ibolyaszínű lakosztályának szobáit hiteles források alapján sikerült rekonstruálni 1996-ban. A lakosztály falain a királyné gyönyörű portréi láthatók, valamint a kor kiemelkedő politikusainak arcképei, akikkel a királyné az 1867-es kiegyezés előkészítésekor került kapcsolatba.

Tovább >>

Erzsébet királyné és Gödöllő

Erzsébet 1867. május 11-én tekintette meg először a koronázási ajándékként nekik szánt gödöllői kastélyt.

Tovább >>

Erzsébet királyné névnapja

Az 1867-es kiegyezés előkészítésében a magyarok ügyét támogató Erzsébet királyné névnapja a koronázást követően hamarosan nemzeti programmá vált az országban. 1868-ban a Vasárnapi Ujság még csak a Nemzeti Színház díszelőadásáról számolt be, (a nézőtér teljes kivilágítása mellett adták elő ifj. Bertha Sándor Koronázási hymnus című művét).

Tovább >>

Honlapkészítés, keresőoptimalizálás, marketing tanácsadás: Marketing Professzorok Kft.