Krimi és Rock’n’Roll

Főoldal > Krimi és Rock’n’Roll

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Krimi és Rock’n’Roll


2022/08/22

Tóth Péter gyerekkorában egy krimiben figyelt fel Erzsébet királynéra, miatta is kezdett érdeklődni a Habsburgok és a történelem iránt. Ma már a táncról szól az élete, de tánciskolájában az Elisabeth-musical rendszeresen előkerül. Most is.

Krimi és Rock’n’Roll

„Első ’találkozásom’ Erzsébet királynéval azaz Sisivel, még a kilencvenes évek végén történt, amikor óvodás korú kissrác voltam. Édesapám előszeretettel nézte a Rex felügyelő, osztrák-német-olasz krimisorozatot minden délután, közben én a nappali közepén játszottam, nem igazán érdekelt gyerekként ez a műsor. Az egyik részben (5. évad/13. epizód) egy Sisi imitátor, bécsi nő került a főszerepbe, és engem teljesen lenyűgözött az a rész, kisgyerekként valahogy megbabonázott a Sisi-kultusz, talán így kezdődött minden….

Jöttek az iskolás évek, a történelem tanulmányok és az egész általános iskolai tananyagból engem a Habsburgok, a dualizmus, a kiegyezés kötött le a leginkább. Olyannyira, hogy külön kutatómunkába kezdtem Ferenc József és felesége Erzsébet után. Ez a gimnáziumi éveimre teljesen rányomta a bélyegét és amit csak lehetett elolvastam, utánajártam, sokszor a tanáraim segítségével a témával kapcsolatban. Természetesen nem maradhatott ki az életemből az Elisabeth musical, amit mára már számtalanszor láttam, és felnőttként, mint tánctanár, periodikusan előveszek az általam vezetett tánciskolában. Számomra már a Romy Schneideres, híres kultuszfilm  tündérmese, több évnyi kutatás és utána járás után tudom, hogy az egy nagyon szépen kiszínezett mese, aminek nagyon kevés a valóságalapja.Az első Erzsébethez kapcsolódó tárgyam, egyben a gyűjteményem koronája is Franz Xaver Winterhalter Erzsébet királyné című műve nyomán készítette Hegedűs Alexandra festőművész. Olajfestmény táblára festve. Ezt 2010-ben kaptam, azóta számtalan a korszaknak megfelelő tárgyat szereztem be, evvel is közelebb kerülve az Osztrák–Magyar Monarchia életérzéshez.

A festmény mellett, számos könyv, film, antik tárgy (kávés és teáskészletek), ajándéktárgyak/szobrocskák - ikonikus helyszínekről: (Gödöllő, Bécs)

Minden olyan tárgyat gyűjtök, ami összeköthető a korszakkal, az akkori életérzéssel. Lehetnek antik tárgyak vagy könyvek, filmek is.

Számomra egyértelműen a legkedvesebb a festmény, illetve a GRAF VON HENNEBERG sorszámozott teáskészlet, amit egy budapesti grófnő leszármazottjaitól sikerült pár éve megvásárolnom.  Az ezüst kávéskészletet is korábban használtam. Ezek a tárgyak mind egytől-egyig szívemnek kedvesek.”

 

Az én Sisim című új kiállításunkhoz Tóth Péter is hozzájárult kedvenc Erzsébet-portréjával, és az Elisabeth-musical részleteire most készülő, akrobatikus Rock’n’Roll produkció táncos ruhájával.

 


Szóljon hozzá!
Legfrissebb cikkek


Úton Erzsébet királynéval
Kiállítás a gyulai Almásy-kastélyban, a Gödöllői Királyi Kastély Múzeum gyűjteményéből 2022. május 25–2023. május 28.     Erzsébet királyné személyét a mai napig növekvő érdeklődés és kultusz övezi világszerte, de kevésbé ismert, hogy az utazás életének meghatározó tényezője volt. Hazájától távol talált rá a szerelem, Bajorországból Ausztriába költözött, de a császárnéi szerep teljesíthetetlen elvárásai elől gyakran családjához menekült. Ferenc József mellett hivatalos utazásokon vett részt, Magyarországot is egy ilyen út során ismerte meg közelebbről. Visszatérő betegségei miatt külföldi gyógyhelyeken kellett kúrálnia magát, és lovas szenvedélye, antik kultúra iránti vonzalma miatt is gyakran kelt útra. Fia halála után pedig már nem az újabb úti célok, hanem pusztán az úton levés vonzotta a lelke nyugalmát kereső királynét. A halálát okozó végzetes döfés is utazás közben, Genfben érte. A kiállítás négy szobája ezt a folyamatos, valós és belső utazást mutatja be tárgyak, sztorik, Erzsébet-ábrázolások segítségével. Kiemelt helyet kapott a királyné Magyarországhoz és Gyulához kapcsolódó története.
Az én Sisim – avagy gyűjtők és gyűjtemények Erzsébet királyné bűvöletében
Új időszaki szeptember 10-től a Gödöllői Királyi Kastélyban   Erzsébet királyné népszerűségén nem fog az idő. Több mint 120 évvel a halálát okozó merénylet után rajongóinak száma világszerte nő. Mi lehet a titka? Mi készteti a mai követőit, hogy vele kapcsolatos tartalmakat olvassanak, filmeket nézzenek, hozzá kötődő helyszíneket keressenek fel és tárgyi emlékeket gyűjtsenek róla? Miért és pontosan mit gyűjtenek Sisi rajongói?
Egy izgalmas meglepetés az Erzsébet-portrék sorában
A FreylerArt Galéria egy eddig soha nem kiállított, gyönyörű Erzsébet-portréval járult hozzá Az én Sisim című kiállításunkhoz.
Erzsébet királyné élete

Erzsébet királyné, Miksa bajor herceg (1808-1888) és Ludovika (1808-1892) bajor királyi hercegnő harmadik gyermekeként látta meg a napvilágot 1837-ben, Münchenben.

Tovább >>

                                                                                                                                         

 

 

 

Erzsébet királyné szobái, kertje, verandája

Erzsébet királyné ibolyaszínű lakosztályának szobáit hiteles források alapján sikerült rekonstruálni 1996-ban. A lakosztály falain a királyné gyönyörű portréi láthatók, valamint a kor kiemelkedő politikusainak arcképei, akikkel a királyné az 1867-es kiegyezés előkészítésekor került kapcsolatba.

Tovább >>

Erzsébet királyné és Gödöllő

Erzsébet 1867. május 11-én tekintette meg először a koronázási ajándékként nekik szánt gödöllői kastélyt.

Tovább >>

Erzsébet királyné névnapja

Az 1867-es kiegyezés előkészítésében a magyarok ügyét támogató Erzsébet királyné névnapja a koronázást követően hamarosan nemzeti programmá vált az országban. 1868-ban a Vasárnapi Ujság még csak a Nemzeti Színház díszelőadásáról számolt be, (a nézőtér teljes kivilágítása mellett adták elő ifj. Bertha Sándor Koronázási hymnus című művét).

Tovább >>

Honlapkészítés, keresőoptimalizálás, marketing tanácsadás: Marketing Professzorok Kft.