Krimi és Rock’n’Roll

Főoldal > Krimi és Rock’n’Roll

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Krimi és Rock’n’Roll


2022/08/22

Tóth Péter gyerekkorában egy krimiben figyelt fel Erzsébet királynéra, miatta is kezdett érdeklődni a Habsburgok és a történelem iránt. Ma már a táncról szól az élete, de tánciskolájában az Elisabeth-musical rendszeresen előkerül. Most is.

Krimi és Rock’n’Roll

„Első ’találkozásom’ Erzsébet királynéval azaz Sisivel, még a kilencvenes évek végén történt, amikor óvodás korú kissrác voltam. Édesapám előszeretettel nézte a Rex felügyelő, osztrák-német-olasz krimisorozatot minden délután, közben én a nappali közepén játszottam, nem igazán érdekelt gyerekként ez a műsor. Az egyik részben (5. évad/13. epizód) egy Sisi imitátor, bécsi nő került a főszerepbe, és engem teljesen lenyűgözött az a rész, kisgyerekként valahogy megbabonázott a Sisi-kultusz, talán így kezdődött minden….

Jöttek az iskolás évek, a történelem tanulmányok és az egész általános iskolai tananyagból engem a Habsburgok, a dualizmus, a kiegyezés kötött le a leginkább. Olyannyira, hogy külön kutatómunkába kezdtem Ferenc József és felesége Erzsébet után. Ez a gimnáziumi éveimre teljesen rányomta a bélyegét és amit csak lehetett elolvastam, utánajártam, sokszor a tanáraim segítségével a témával kapcsolatban. Természetesen nem maradhatott ki az életemből az Elisabeth musical, amit mára már számtalanszor láttam, és felnőttként, mint tánctanár, periodikusan előveszek az általam vezetett tánciskolában. Számomra már a Romy Schneideres, híres kultuszfilm  tündérmese, több évnyi kutatás és utána járás után tudom, hogy az egy nagyon szépen kiszínezett mese, aminek nagyon kevés a valóságalapja.Az első Erzsébethez kapcsolódó tárgyam, egyben a gyűjteményem koronája is Franz Xaver Winterhalter Erzsébet királyné című műve nyomán készítette Hegedűs Alexandra festőművész. Olajfestmény táblára festve. Ezt 2010-ben kaptam, azóta számtalan a korszaknak megfelelő tárgyat szereztem be, evvel is közelebb kerülve az Osztrák–Magyar Monarchia életérzéshez.

A festmény mellett, számos könyv, film, antik tárgy (kávés és teáskészletek), ajándéktárgyak/szobrocskák - ikonikus helyszínekről: (Gödöllő, Bécs)

Minden olyan tárgyat gyűjtök, ami összeköthető a korszakkal, az akkori életérzéssel. Lehetnek antik tárgyak vagy könyvek, filmek is.

Számomra egyértelműen a legkedvesebb a festmény, illetve a GRAF VON HENNEBERG sorszámozott teáskészlet, amit egy budapesti grófnő leszármazottjaitól sikerült pár éve megvásárolnom.  Az ezüst kávéskészletet is korábban használtam. Ezek a tárgyak mind egytől-egyig szívemnek kedvesek.”

 

Az én Sisim című új kiállításunkhoz Tóth Péter is hozzájárult kedvenc Erzsébet-portréjával, és az Elisabeth-musical részleteire most készülő, akrobatikus Rock’n’Roll produkció táncos ruhájával.

 


Szóljon hozzá!
Legfrissebb cikkek


Királyi karácsonyok a kastélyban
A gödöllői kastély az 1870-es években lehetett igazán a királyi család második otthona, hiszen ekkoriban több alkalommal is itt ünnepelték a karácsonyt.
„Lenyűgöző számomra, amikor a királyné egy-egy tárgyát megtalálom”
Interjú Michael Wohlfarttal, a bécsi Sisi Múzeum Erzsébet-szakértőjével   2023 szeptemberében egy egyedülállóan gazdag kiállítás nyílt a gödöllői kastélyban, a világ legnagyobb Sisi-gyűjteményének kincseiből. A Magyarországon még sosem látott tárgyakat is felvonultató tárlat  igen vonzó és népszerű látogatóink körében. A 201 tárgy kiválasztása, a kiállítási koncepció Michael Wohlfart munkája volt, akit főkurátori munkájáról kérdeztünk.
Schönbrunn kincsei Gödöllőn - tárlatvezetői szemmel
Schönbunn kincsei 2023 szeptember elején megérkeztek, és a szeptember 7-i megnyitó óta tarolnak a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Erzsébet királyné élete

Erzsébet királyné, Miksa bajor herceg (1808-1888) és Ludovika (1808-1892) bajor királyi hercegnő harmadik gyermekeként látta meg a napvilágot 1837-ben, Münchenben.

Tovább >>

                                                                                                                                         

 

 

 

Erzsébet királyné szobái, kertje, verandája

Erzsébet királyné ibolyaszínű lakosztályának szobáit hiteles források alapján sikerült rekonstruálni 1996-ban. A lakosztály falain a királyné gyönyörű portréi láthatók, valamint a kor kiemelkedő politikusainak arcképei, akikkel a királyné az 1867-es kiegyezés előkészítésekor került kapcsolatba.

Tovább >>

Erzsébet királyné és Gödöllő

Erzsébet 1867. május 11-én tekintette meg először a koronázási ajándékként nekik szánt gödöllői kastélyt.

Tovább >>

Erzsébet királyné névnapja

Az 1867-es kiegyezés előkészítésében a magyarok ügyét támogató Erzsébet királyné névnapja a koronázást követően hamarosan nemzeti programmá vált az országban. 1868-ban a Vasárnapi Ujság még csak a Nemzeti Színház díszelőadásáról számolt be, (a nézőtér teljes kivilágítása mellett adták elő ifj. Bertha Sándor Koronázási hymnus című művét).

Tovább >>

Honlapkészítés, keresőoptimalizálás, marketing tanácsadás: Marketing Professzorok Kft.