Krimi és Rock’n’Roll

Főoldal > Krimi és Rock’n’Roll

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Krimi és Rock’n’Roll


2022/08/22

Tóth Péter gyerekkorában egy krimiben figyelt fel Erzsébet királynéra, miatta is kezdett érdeklődni a Habsburgok és a történelem iránt. Ma már a táncról szól az élete, de tánciskolájában az Elisabeth-musical rendszeresen előkerül. Most is.

Krimi és Rock’n’Roll

„Első ’találkozásom’ Erzsébet királynéval azaz Sisivel, még a kilencvenes évek végén történt, amikor óvodás korú kissrác voltam. Édesapám előszeretettel nézte a Rex felügyelő, osztrák-német-olasz krimisorozatot minden délután, közben én a nappali közepén játszottam, nem igazán érdekelt gyerekként ez a műsor. Az egyik részben (5. évad/13. epizód) egy Sisi imitátor, bécsi nő került a főszerepbe, és engem teljesen lenyűgözött az a rész, kisgyerekként valahogy megbabonázott a Sisi-kultusz, talán így kezdődött minden….

Jöttek az iskolás évek, a történelem tanulmányok és az egész általános iskolai tananyagból engem a Habsburgok, a dualizmus, a kiegyezés kötött le a leginkább. Olyannyira, hogy külön kutatómunkába kezdtem Ferenc József és felesége Erzsébet után. Ez a gimnáziumi éveimre teljesen rányomta a bélyegét és amit csak lehetett elolvastam, utánajártam, sokszor a tanáraim segítségével a témával kapcsolatban. Természetesen nem maradhatott ki az életemből az Elisabeth musical, amit mára már számtalanszor láttam, és felnőttként, mint tánctanár, periodikusan előveszek az általam vezetett tánciskolában. Számomra már a Romy Schneideres, híres kultuszfilm  tündérmese, több évnyi kutatás és utána járás után tudom, hogy az egy nagyon szépen kiszínezett mese, aminek nagyon kevés a valóságalapja.Az első Erzsébethez kapcsolódó tárgyam, egyben a gyűjteményem koronája is Franz Xaver Winterhalter Erzsébet királyné című műve nyomán készítette Hegedűs Alexandra festőművész. Olajfestmény táblára festve. Ezt 2010-ben kaptam, azóta számtalan a korszaknak megfelelő tárgyat szereztem be, evvel is közelebb kerülve az Osztrák–Magyar Monarchia életérzéshez.

A festmény mellett, számos könyv, film, antik tárgy (kávés és teáskészletek), ajándéktárgyak/szobrocskák - ikonikus helyszínekről: (Gödöllő, Bécs)

Minden olyan tárgyat gyűjtök, ami összeköthető a korszakkal, az akkori életérzéssel. Lehetnek antik tárgyak vagy könyvek, filmek is.

Számomra egyértelműen a legkedvesebb a festmény, illetve a GRAF VON HENNEBERG sorszámozott teáskészlet, amit egy budapesti grófnő leszármazottjaitól sikerült pár éve megvásárolnom.  Az ezüst kávéskészletet is korábban használtam. Ezek a tárgyak mind egytől-egyig szívemnek kedvesek.”

 

Az én Sisim című új kiállításunkhoz Tóth Péter is hozzájárult kedvenc Erzsébet-portréjával, és az Elisabeth-musical részleteire most készülő, akrobatikus Rock’n’Roll produkció táncos ruhájával.

 


Szóljon hozzá!
Legfrissebb cikkek


Erzsébet királyné elveszett könyvtára
Erzsébet királyné nagyon szeretett olvasni, így nem meglepő, hogy hatalmas könyvtárral rendelkezett.
Dr. Sisi
Avagy ki tud többet Erzsébet királynéról? Kvízjáték 3–5 fős csapatok részére
Festetics Mária grófnő és Ferenczy Ida szamárháton
Gödöllő, 1873 őszén (Fotómásolat, ajándék Dr. Tolnay Pálné Kiss Máriától.) Gödöllői Királyi Kastély Múzeum, gysz. 4414.
Erzsébet királyné élete

Erzsébet királyné, Miksa bajor herceg (1808-1888) és Ludovika (1808-1892) bajor királyi hercegnő harmadik gyermekeként látta meg a napvilágot 1837-ben, Münchenben.

Tovább >>

                                                                                                                                         

 

 

 

Erzsébet királyné szobái, kertje, verandája

Erzsébet királyné ibolyaszínű lakosztályának szobáit hiteles források alapján sikerült rekonstruálni 1996-ban. A lakosztály falain a királyné gyönyörű portréi láthatók, valamint a kor kiemelkedő politikusainak arcképei, akikkel a királyné az 1867-es kiegyezés előkészítésekor került kapcsolatba.

Tovább >>

Erzsébet királyné és Gödöllő

Erzsébet 1867. május 11-én tekintette meg először a koronázási ajándékként nekik szánt gödöllői kastélyt.

Tovább >>

Erzsébet királyné névnapja

Az 1867-es kiegyezés előkészítésében a magyarok ügyét támogató Erzsébet királyné névnapja a koronázást követően hamarosan nemzeti programmá vált az országban. 1868-ban a Vasárnapi Ujság még csak a Nemzeti Színház díszelőadásáról számolt be, (a nézőtér teljes kivilágítása mellett adták elő ifj. Bertha Sándor Koronázási hymnus című művét).

Tovább >>

Honlapkészítés, keresőoptimalizálás, marketing tanácsadás: Marketing Professzorok Kft.