Erzsébet királyné pecsétjei 

Főoldal > Erzsébet királyné pecsétjei 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Erzsébet királyné pecsétjei 


2023/07/10
Kovács Beáta

Bár a 21. században a modern technológiának köszönhetően alig írunk már valódi leveleket, azonban mégis különleges alkalmakkor (pl. esküvők esetén) sokszor találkozhatunk nagyon szép levélpapírra írott levelekkel és viaszpecséttel ellátott borítékokkal.


A viaszpecsét története több ezer évre tekint vissza. Eredeti funkciója a dokumentumok hitelesítése volt. Több évszázadon keresztül csak uralkodók és egyházi személyek használhatták. Később már városok és egyéb szervezetek, illetve magánszemélyek is készíttethettek maguknak viaszpecsétet. A mindenki által ismert nemesi pecsétgyűrűk is sokáig pecsétként, a dokumentumok hitelesítésére szolgáltak, hiszen a gyűrűk mindig tulajdonosuk közelében voltak és nehezebb volt őket elveszíteni, mint a pecsétnyomókat. Erzsébet esetében nem ismerjük, hogy volt-e valaha pecsétgyűrűje, viszont több különböző pecsétjét ismerjük. Néhány időről-időre felbukkan különböző nagy aukciósházak árverésein. Áruk mai napig 10-20.000 euró között mozog, amelyet annak köszönhetnek, hogy valaha a legendás Erzsébet királyné használta őket. 

Erzsébet egyik ismert pecsétje a kettős osztrák–bajor címert ábrázoló pecsét. A pecséten a 2 címer egy hermelinben van, a hermelint pedig az osztrák császári korona fogja közre. Ez volt az a pecsét, amelyet Erzsébet lányai, Gizella és Mária Valéria főhercegnők Erzsébet halála után sógorának, Ferdinand d'Orléansnak, Alencon hercegének adtak emlékbe. Erzsébet pecsétjeinek fogója gyakran vörös achátból, elefántcsontból vagy üvegből készült. Erzsébet lányai is szívesen használták a saját kettős osztrák-bajor pecsétjüket anyjukhoz hasonlóan. Erzsébetnél azonban ezt a pecsétet leginkább hivatalos leveleinek borítékjain láthatjuk. Mária Valéria főhercegnőhöz került anyja halála után Erzsébet tükrözött E monogramos pecsétje, amelynek tetején a császári korona található. Magánlevelezéseiben ezt használta legtöbbször. A borítékokon pedig a viaszpecsét mellett általában megjelenik a lila tintába mártott Elisabeth felírat koronával a tetején is. Ugyanezt használta a levélpapírjain is.  Vannak olyan borítékok is, ahol ugyanez a motívum Erzsébet teljes nevével és a császári koronával csak viaszpecsétként jelenik meg.  A viasz színe változó. Legtöbbször vörös viaszt használt, de előfordultak arany és ezüst színű pecsétek is. Gyász idején pedig az udvari előírásoknak megfelelően fekete gyászkeretes borítékokat használt a császárné, fekete viaszpecséttel. 

A corfui Achilleion palotából történő levelezéséhez Erzsébet egy különleges pecsétet használt. A koronás E monogram alatt a pecsétje 2 delfint is ábrázol. Emellett birtokában volt egy pecsét is, amelyen csak egy koronás delfin található. Ezt a pecsétet is Corfun kasználta. 

Magyarországról küldött levelein előfordult, hogy a magyar királyi címer került borítékjaira. Sajnos számomra nem ismeretes olyan boríték, amelyen a dúsan díszített E betűt a magyar koronával használta volna.  

Egyik különleges pecsétje volt az a pecsét, amelyen valószínűleg a Csillagkereszt-rend és annak jelmondata Salus et Gloria jelenik meg a császári címer körül. Ennek a pecsétnek a használatára, mint a Csillagkereszt-rend legmagasabb védnökasszonya volt jogosult. 

A viaszpecséteket a mai napig használhatjuk elég nagy bizonyossággal az Erzsébethez köthető dokumentumok eredetiségének bizonyítására. Ezért is könnyebb megmondani pl. Erzsébet borítékairól, amelyek napjainkban felbukkannak különböző oldalakon, hogy eredetiek-e, mint a leveleiről. A leveleknél, ahol csak a tintába mártott pecsét látható nehezebb dolgunk van. Ez annak is köszönhető, hogy például Erzsébet Deák Ferenchez írt levele, már az 1800-as évek végén kiadott történelemkönyvekben megjelenik a könyvből kivehető színes mellékletként. Ezek a színes mellékletek, főleg, ha csak fényképen látjuk őket, akkor nagyon hasonlítanak az eredetihez. Így fordulhat elő az, hogy ilyen színes mellékleteket árulnak 15-20.000 euróért aukciósházak az interneten. A viaszpecséttel ellátott borítékoknál egyszerűbb megállapítani az eredetiséget. 

Kovács Beáta

(Fotók: a szerző és Gödöllői Királyi Kastély)


Szóljon hozzá!
Legfrissebb cikkek


Erzsébet királyné elveszett könyvtára
Erzsébet királyné nagyon szeretett olvasni, így nem meglepő, hogy hatalmas könyvtárral rendelkezett.
Dr. Sisi
Avagy ki tud többet Erzsébet királynéról? Kvízjáték 3–5 fős csapatok részére
Festetics Mária grófnő és Ferenczy Ida szamárháton
Gödöllő, 1873 őszén (Fotómásolat, ajándék Dr. Tolnay Pálné Kiss Máriától.) Gödöllői Királyi Kastély Múzeum, gysz. 4414.
Erzsébet királyné élete

Erzsébet királyné, Miksa bajor herceg (1808-1888) és Ludovika (1808-1892) bajor királyi hercegnő harmadik gyermekeként látta meg a napvilágot 1837-ben, Münchenben.

Tovább >>

                                                                                                                                         

 

 

 

Erzsébet királyné szobái, kertje, verandája

Erzsébet királyné ibolyaszínű lakosztályának szobáit hiteles források alapján sikerült rekonstruálni 1996-ban. A lakosztály falain a királyné gyönyörű portréi láthatók, valamint a kor kiemelkedő politikusainak arcképei, akikkel a királyné az 1867-es kiegyezés előkészítésekor került kapcsolatba.

Tovább >>

Erzsébet királyné és Gödöllő

Erzsébet 1867. május 11-én tekintette meg először a koronázási ajándékként nekik szánt gödöllői kastélyt.

Tovább >>

Erzsébet királyné névnapja

Az 1867-es kiegyezés előkészítésében a magyarok ügyét támogató Erzsébet királyné névnapja a koronázást követően hamarosan nemzeti programmá vált az országban. 1868-ban a Vasárnapi Ujság még csak a Nemzeti Színház díszelőadásáról számolt be, (a nézőtér teljes kivilágítása mellett adták elő ifj. Bertha Sándor Koronázási hymnus című művét).

Tovább >>

Honlapkészítés, keresőoptimalizálás, marketing tanácsadás: Marketing Professzorok Kft.