„Már a kis unokáim is tudnak pár dolgot Sisiről”

Főoldal > „Már a kis unokáim is tudnak pár dolgot Sisiről”

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

„Már a kis unokáim is tudnak pár dolgot Sisiről”


2022/08/25

Tóth Andrásné egy elképesztően gazdag és példásan rendszerezett gyűjteménnyel nyűgözött le bennünket. Bemutatjuk Az én Sisim című felhívásunkra érkezett, nyertes pályázóinkat!

„Már a kis unokáim is tudnak pár dolgot Sisiről”

„Gyűjtő szenvedélyem 1998-tól a 100 éves évfordulótól kezdődött. Azelőtt nem sokat tudtam a királynéról, a Sissi-film hozta meg az érdeklődésemet és egy kézműves tábor. Szalmafonóként ekkor ismerkedtem meg egy új szalmababa készítő technikával. Az évforduló adta az ötletet, hogy készítsek egy olyan babát, ami Sisi alakját (már, ami a szalmával kihozható) mintázza meg. A karcsú derék, hosszú csipkés bő szoknya, buggyos ujj, nyaklánc, hosszú hullámos haj, korona.

Először csak könyveket vettem, így ismerkedtem meg az igazi életével és szerettem meg a történelmet is. A lányom révén (aki gyakorlaton volt) eljutottam a Gödöllői Királyi Kastélyba, ahol kézműves foglalkozásokat tartottam. Csatlakoztam a Sisi Baráti Körhöz, így eljutottam olyan helyekre amik szorosan köthetőek Erzsébethez.A célom, hogy megőrizzem és egyben tartsam a muzeális tárgyakat, bemutassam Erzsébet királyné egykori népszerűségét és a mostani "sztárként" kezelt voltát. Már a kis unokáim is tudnak pár dolgot Sisiről. A sors is biztos így akarta, hogy evvel foglalkozzam. Édesanyám karácsonykor született, a férjem szeptember 10-én, a vejem november 19-én én pedig december 2-án. Az egyetlen lány unokám neve, Zsófia, de még sorolhatnám tovább a kapcsolódásokat.A gyűjteményem jelenleg kb. 1700 db, mindent gyűjtök, ami Erzsébet királynéval a családjával és a környezetével kapcsolatos. A folyamatosan gyarapodó gyűjteményemet már több településen is bemutattam.

Kiállításaim:

2007 november A meg nem értett asszony, Sisi Kertvárosi Közösségi Ház, Szolnok

2008 január Jász-Nagykun Szolnok megyei Esküvő kiállítás Aba-Novák Kulturális Központ, Szolnok

2008 Sisi ruhái fotókiállítás Ruhaipari Szakközép Iskola, Szolnok

2008 május Erzsébet királyné és gyermekei Napsugár Gyermekház, Szolnok

2008 szeptember Magyar szerelem Macimúzeum, Rákóczifalva

2009 február Erzsébet a mi királynénk Aba-Novák Kulturális Központ, Szolnok

2013 szeptember Rejtőzködő Bocs D’Art Galéria (Macimúzeum), Rákóczifalva

2016 augusztus „Az élet semmitől sem kímélt meg” Ferenc József halálának 100 évfordulójára Bodrogközi Múzeumporta, Cigánd

2017 február A szépségkirályné Aba-Novák Agóra Kulturális Központ, Szolnok

2017 október „Sirály vagyok sehová se való” Bácskai Kultúrpalota, Baja

2017 szeptember „…isszonyú magyar honvágyam van” Bodrogközi Múzeumporta, Cigánd

2022 május Itt járt Sissi! kamara kiállítás Kertvárosi Közösségi Ház, Szolnok

 

Ennyi tárgy közül nagyon nehéz legkedvesebbet kiemelni… Már több éve gyűjtöttem, mikor eszembe jutott, hogy van egy ollóm, amin Ferenc József és Erzsébet van rajta. A nagyszüleim nagyon szegények voltak, pár fotón kívül nem is maradt ránk más, csak ez az olló. De talán még az is lehet, hogy a dédnagymamámé volt.

Vagy egy különleges olajnyomat, amivel a 20 éves gyűjtőmunkám alatt egyszer 2009-ben találkoztam a körmendi múzeumban, de az fekete-fehér az enyém pedig színes. Tudtam, hogy többen is licitálnak a tételre. A vesztes nyugalmával néztem meg a zárás utáni állapotot. Beleremegett a kezem mikor megláttam, hogy én nyertem, szerintem nevetséges áron. Viszont elkövettem a legnagyobb butaságot a szállításnál, hogy nem biztosítottam. És az üvege eltört. Szerencsére maga a kép nem sérült. A készítőjéről és az idejéről se találtam még semmi információt.

 

Erzsébet királyné hagyatékának egyik árverési katalógusához különleges történet kapcsolódik. Megbízást adtam egy árverésen, mert személyesen nem tudtam részt venni. Emailben értesítettek, hogy nyertem. Mikor elmentem a szerzeményért kiderült, hogy akinek a megbízást adtam tévedett és már egy másik helyben licitáló el is vitte a füzetet. Szerencse volt, hogy ismerték az illetőt és vissza tudták szerezni tőle, majd postázták nekem.

Antikváriumokban szoktam felkutatni régi emlékeket. Így találtam rá Márk Lajos: Lehullott a rezgő nyárfa c. festményének nagyméretű nyomatára. Az ára elég borsos volt, így lemondtam róla. Hónapok vagy egy év is eltelt, mikor újra betértem a boltba. Már egy kicsivel kisebb összegért kínálták, de ez még mindig magas volt a pénztárcámhoz. Tettem egy ajánlatott, mert közeledett egy kerek évfordulóm. Pár nap múlva felhívott az üzlet vezetője, hogy a kép tulajdonosa elfogadta az ajánlatomat. Már csak a szállítást kellett megoldanom….”

 

A nyertes pályázók gyűjteményeiből rendezett Erzsébet-kiállítás 2022. szeptember 10-től várja az érdeklődőket a Gödöllői Királyi Kastélyban.

 


Szóljon hozzá!
Legfrissebb cikkek


Festetics Mária grófnő és Ferenczy Ida szamárháton
Gödöllő, 1873 őszén (Fotómásolat, ajándék Dr. Tolnay Pálné Kiss Máriától.) Gödöllői Királyi Kastély Múzeum, gysz. 4414.
Rónay Jácint: Erzsébet királyné udvarában
1871-1883 Sajtó alá rendezte: Vér Eszter Virág és Borovi Dániel A jegyzeteket, a képmellékletet és az utószót összeállította: Borovi Dániel Erdélyi Szalon Könyvkiadó, 2022
Magyar Menyasszony
Katalógus és tanulmánykötet
Erzsébet királyné élete

Erzsébet királyné, Miksa bajor herceg (1808-1888) és Ludovika (1808-1892) bajor királyi hercegnő harmadik gyermekeként látta meg a napvilágot 1837-ben, Münchenben.

Tovább >>

                                                                                                                                         

 

 

 

Erzsébet királyné szobái, kertje, verandája

Erzsébet királyné ibolyaszínű lakosztályának szobáit hiteles források alapján sikerült rekonstruálni 1996-ban. A lakosztály falain a királyné gyönyörű portréi láthatók, valamint a kor kiemelkedő politikusainak arcképei, akikkel a királyné az 1867-es kiegyezés előkészítésekor került kapcsolatba.

Tovább >>

Erzsébet királyné és Gödöllő

Erzsébet 1867. május 11-én tekintette meg először a koronázási ajándékként nekik szánt gödöllői kastélyt.

Tovább >>

Erzsébet királyné névnapja

Az 1867-es kiegyezés előkészítésében a magyarok ügyét támogató Erzsébet királyné névnapja a koronázást követően hamarosan nemzeti programmá vált az országban. 1868-ban a Vasárnapi Ujság még csak a Nemzeti Színház díszelőadásáról számolt be, (a nézőtér teljes kivilágítása mellett adták elő ifj. Bertha Sándor Koronázási hymnus című művét).

Tovább >>

Honlapkészítés, keresőoptimalizálás, marketing tanácsadás: Marketing Professzorok Kft.