Udvari báli cukorkatartók 

Főoldal > Udvari báli cukorkatartók 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Udvari báli cukorkatartók 


2024/01/24
Kovács Beáta

Az udvari bálokon nagyon népszerűek voltak ezek az apró ajándékok, amelyeket a császári család a báli vendégeknek adott. A cukorkatartók általában papírból, selyemből és tüllből készültek, tetejüket pedig a császári család egyik tagjának a képe díszítette. Maradtak fenn olyan anekdoták, amelyek szerint néhány vendégnek, akikről tudták, hogy sok unokájuk van otthon, a többi vendég odaadta a saját cukorkatartóját, hogy a gyerekek örülhessenek az ajándéknak. 


Erzsébet királyné képével ellátott cukorkatartó már csak nagyon ritkán bukkan fel különböző aukciós házak honlapjain, de  Ferenc József arcképével és a császári és királyi család más tagjainak képével ellátott darabokat gyakrabban találni és általában Magyarországon olcsóbban is hozzá lehet jutni ezekhez, mert nem igazán tudják már az eladók sem, hogy mi volt ennek a kis dobozkának a funkciója. Az aranyozott fémből készült kis cukorkatartókat például Ferenc József arcképével ellátott szelenceként szokták árulni. 

A Hofburg Udvari Ezüsttára rendelkezik egy nagyobb kollekcióval udvari cukorkatartókból. Sajnos a Silberkammer 2023 áprilisa óta zárva tart, de amint újra kinyit, érdemes lesz meglátogatni a császári család csodálatos porcelán, arany és ezüst étkészlet-gyűjteményét a Burgban. 

Kovács Beáta


Szóljon hozzá!
Legfrissebb cikkek


Kovács Lajos: Drága Szerelmem…
Andrássy Ilona grófnő levelei hősi halált halt férjéhez, gróf Esterházy Pálhoz  
Levelek az Andrássy-házból  (1864-1869) Egy angol nevelőnő levelei
Ki ne lenne kíváncsi, ha akárcsak egy rövid időre is, hogy betekintést nyerhessen például egy történelmi személy életébe?
Rudolf koronaherceg vadászaton az Al-Dunánál
Metszet a Gödöllői Királyi Kastély Múzeum gyűjteményéből
Erzsébet királyné élete

Erzsébet királyné, Miksa bajor herceg (1808-1888) és Ludovika (1808-1892) bajor királyi hercegnő harmadik gyermekeként látta meg a napvilágot 1837-ben, Münchenben.

Tovább >>

                                                                                                                                         

 

 

 

Erzsébet királyné szobái, kertje, verandája

Erzsébet királyné ibolyaszínű lakosztályának szobáit hiteles források alapján sikerült rekonstruálni 1996-ban. A lakosztály falain a királyné gyönyörű portréi láthatók, valamint a kor kiemelkedő politikusainak arcképei, akikkel a királyné az 1867-es kiegyezés előkészítésekor került kapcsolatba.

Tovább >>

Erzsébet királyné és Gödöllő

Erzsébet 1867. május 11-én tekintette meg először a koronázási ajándékként nekik szánt gödöllői kastélyt.

Tovább >>

Erzsébet királyné névnapja

Az 1867-es kiegyezés előkészítésében a magyarok ügyét támogató Erzsébet királyné névnapja a koronázást követően hamarosan nemzeti programmá vált az országban. 1868-ban a Vasárnapi Ujság még csak a Nemzeti Színház díszelőadásáról számolt be, (a nézőtér teljes kivilágítása mellett adták elő ifj. Bertha Sándor Koronázási hymnus című művét).

Tovább >>

Honlapkészítés, keresőoptimalizálás, marketing tanácsadás: Marketing Professzorok Kft.