Gödöllői Kastély Könyvek

Főoldal > Útközben Erzsébet királynéval

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Útközben Erzsébet királynéval


2022/12/01

24 év után ismét bepillanthatunk Erzsébet királyné utazásainak titkos és izgalmas világába. 2022. december közepén jelenik meg Tolnayné Kiss Mária: „Sirály vagyok, sehová se való - Útközben Erzsébet királynéval című kötetének átdolgozott, második kiadása, a Gödöllői Kastély-Könyvek 5. részeként.


Dr. Tolnay Pálné Kiss Mária (1930–2017) rendkívül sokat tett Erzsébet királyné kultuszának őrzéséért, építéséért. A királyné felolvasónője, Ferenczy Ida hagyatékának egyik örököseként számos személyes relikviával: textíliákkal, archív fotókkal és használati tárgyakkal gyarapította a Gödöllői Királyi Kastély Múzeum gyűjteményét. Erzsébet életének kutatójaként nem csak szakmai tanácsaival, hanem szakkönyvtára egy részével is gazdagította intézményünket.

Farkas Archívum egyik tulajdonosaként és első feldolgozójaként pedig óriási munkát végzett azért, hogy az udvartartás levelezését megőrizze, közreadja.  Farkas Archívum néven a szakirodalom egy páratlan eszmei értékű iratgyűjteményt tart nyilván, amelynek létezése ugyan ismert volt, de az iratanyag korábban egyetlen egyszer, az 1930-as években volt szabadon kutatható, Erzsébet királyné életrajzírója, E. C. Corti gróf számára. A mintegy 1540 darabos iratgyűjtemény Ferenczy Ida unokaöccse, Farkas László felsőbabádi kastélyának padlásán a csodával határos módon „élte túl” a II. világháborút.            A levélgyűjteményből Mária néni 1992-ben publikálta a Kedves Idám! című kötetét, majd 1998-ban egy újabb különleges válogatást készített a dokumentumokból. Az Útközben Erzsébet királynéval című munkája a királyné utazásaiba enged bepillantást, hűséges útitársai szemszögéből.

 

A levelek mellett más magániratokat (képeslapokat, táviratokat, verseket, recepteket, feljegyzéseket, újságkivágásokat) is tartalmazó Farkas Archívum 2013-ban került a Gödöllői Királyi Kastély Múzeum gyűjteményébe. A rendkívül rossz állapotú iratanyagot hosszú évek óta, több ütemben restauráltatjuk és forráskiadványokat tervezünk megjelentetni belőlük. 2016-ban még Mária nénivel együtt dolgozhattunk a Kedves Idám!-kötetének átdolgozott kiadásán, s közben rengeteget tanulhattunk tőle a közös munka során.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fontosnak tartottuk, hogy szellemi örökségét megőrizendő, a második könyve is újra megjelenhessen. Az ő szándékait tiszteletben tartva a leveleket (az eredetiekkel ismét összevetve) betűhíven közöljük, az érthetőség határain belül. A második kiadás javításaihoz felhasználtuk Mária néni saját korrektúra-példányát, de a jegyzetanyagot számos új információval, magyarázattal is kiegészítettük. Az első kiadás fotóit nem minden esetben sikerült fellelnünk, de ahhoz hasonló, sőt, még gazdagabb fotóanyaggal igyekeztünk még élvezetesebbé tenni ezt az „időutazást”.

Bízunk benne, hogy a királyné közvetlen környezete őszinte, hiteles beszámolóinak újbóli közreadásával hozzájárulhatunk ahhoz, hogy Erzsébet különleges személyiségéről árnyaltabb, igazabb képet alkothasson az olvasó.

                                                                                  

Faludi Ildikó, Kaján Marianna

 

A kötet megvásárolható a Gödöllői Királyi Kastély ajándékboltjában, 2022. december közepétől.

Terjedelem: 180 oldal. Keménytáblás, cérnafűzött. Ár: 4990 Ft

Könyvbemutató: 2022. december 18. 17 óra, Gödöllői Királyi Kastély díszterme


Szóljon hozzá!
Legfrissebb cikkek


Erzsébet királyné elveszett könyvtára
Erzsébet királyné nagyon szeretett olvasni, így nem meglepő, hogy hatalmas könyvtárral rendelkezett.
Dr. Sisi
Avagy ki tud többet Erzsébet királynéról? Kvízjáték 3–5 fős csapatok részére
Festetics Mária grófnő és Ferenczy Ida szamárháton
Gödöllő, 1873 őszén (Fotómásolat, ajándék Dr. Tolnay Pálné Kiss Máriától.) Gödöllői Királyi Kastély Múzeum, gysz. 4414.
Erzsébet királyné élete

Erzsébet királyné, Miksa bajor herceg (1808-1888) és Ludovika (1808-1892) bajor királyi hercegnő harmadik gyermekeként látta meg a napvilágot 1837-ben, Münchenben.

Tovább >>

                                                                                                                                         

 

 

 

Erzsébet királyné szobái, kertje, verandája

Erzsébet királyné ibolyaszínű lakosztályának szobáit hiteles források alapján sikerült rekonstruálni 1996-ban. A lakosztály falain a királyné gyönyörű portréi láthatók, valamint a kor kiemelkedő politikusainak arcképei, akikkel a királyné az 1867-es kiegyezés előkészítésekor került kapcsolatba.

Tovább >>

Erzsébet királyné és Gödöllő

Erzsébet 1867. május 11-én tekintette meg először a koronázási ajándékként nekik szánt gödöllői kastélyt.

Tovább >>

Erzsébet királyné névnapja

Az 1867-es kiegyezés előkészítésében a magyarok ügyét támogató Erzsébet királyné névnapja a koronázást követően hamarosan nemzeti programmá vált az országban. 1868-ban a Vasárnapi Ujság még csak a Nemzeti Színház díszelőadásáról számolt be, (a nézőtér teljes kivilágítása mellett adták elő ifj. Bertha Sándor Koronázási hymnus című művét).

Tovább >>

Honlapkészítés, keresőoptimalizálás, marketing tanácsadás: Marketing Professzorok Kft.