„Az én feladatom ennek a ruhának az elkészítése volt”

Főoldal > „Az én feladatom ennek a ruhának az elkészítése volt”

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

„Az én feladatom ennek a ruhának az elkészítése volt”


2022/09/28

Czédly Mónika 18 éve foglalkozik Erzsébet királyné ruháinak újraalkotásával. Az én Sisim című új kiállításunk megnyitóján legszebb munkáját csodálhatták meg látogatóink.

 Czédly Mónika

„Sokat gondolkoztam azon, hogy jelentkezem „Az én Sisim" kiállításra. Gödöllői lakosként is sokat jelent nekem egy-egy ilyen nagyobb kiállítás a kastélyban. Mostanra a mindennapjaimat teljesen átszövi az élete és kultusza Erzsébet királynénak, akinek a ruharekonstrukcióit 18 éve készítem.Mindössze ötéves voltam, amikor elkezdtem rajzolni Erzsébet királyné koronázási ruháját, bár akkor még nem voltam tudatában annak, hogy a könyvekből ismert fotón mit is látok pontosan. Esküvői ruhákat tervezek és készítek. A koronázási ruhából rendszeresen jelennek meg elemek a ruháimon. 2004 óta kutatom tudatosan Erzsébet királyné életét, főleg a ruháinak történetét. 2007-re készítettem el Erzsébet királyné 1866-ban készült Rabending fotóról ismert díszmagyar ruháját, amit 150 évig gondoltak a magyar koronázási ruhának.Mire kész lett a ruha, már biztos voltam abban, hogy „nem ez az a ruha”, amiben megkoronázták a királynét. Ekkor megfogadtam, hogy 2017-re elkészítem, az igazit! És így is lett! 2017. június 8-án, a koronázás 150. évfordulóján, a Gödöllői Királyi Kastélyban mutattuk meg a nagyközönségnek az „Igazi magyar koronázási ruhát”, melyet a valódi ruha megmaradt darabjai után tudtunk rekonstruálni.

Az elmúlt 18 év alatt több ruhához is találtunk hiteles anyagot, így eddig 18 Erzsébet ruharekonstrukciót készítettem el. Létrehoztunk egy vándorkiállítást, ahol különböző tematikákhoz igazodva csatlakozunk a múzeumokhoz Európában és Magyarországon. 2009-ben nyílt az első kiállításom a Gödöllői Királyi Kastélyban, akkor még csak 7 ruharekonstrukcióval. 2017-ben mutattuk be először a 14 ruhát egyben az időszaki kiállításban, több termen keresztül ott, ahol a valóságban is megfordulhattak Erzsébet királyné korában. A kiállításhoz kapcsolódva kitaláltunk egy divatbemutatót is, ahol Erzsébet királyné életét mutatjuk be ruháin keresztül korabeli kiegészítőkkel, frizurákkal, műsorral. A kastélyban nagyon kedveltek lettek ezek a programok. Boldogan és szívesen dolgozunk együtt immáron több mint 14 éve a kastéllyal az Erzsébet programokon, legyen az a kastély Önálló programja, vagy hivatalos városi és nemzetközi rendezvény! Életem valódi álma teljesült ezzel a kiállítással!

Most itt nyílt „Az Én Sisim” kiállítás is egyben! Mivel szeretnénk minél több emberhez elvinni Sisi igaz emlékét és a kultusz ápolását, most a kiállítás megnyitójára örömmel vittük el Erzsébet királyné valódi koronázási ruhájának rekonstrukcióját, amelyet 1867. június 8-án a Mátyás Templomban viselt a koronázáson. 

A ruha története is igen érdekes, mert az anyag rekonstrukciót 2016-ban kaptuk meg, ami bizony akkor nagyon fehérnek bizonyult, ezért nem lehetett elkészíteni. Új, színezett anyagot rendeltünk, hogy 2017-re elkészüljön az első ruha. A most látható ruha anyaga 5 év alatt öregedett meg. A hernyóselyem anyag tökéletes színű lett pont, mint az eredeti ruha 1867-ben. Nekem az „Én Sisim” ez a ruha!

Biztos vagyok benne, hogy az én feladatom ebben az életben ennek a ruhának elkészítése volt!”

Czédly Mónika

 

Az én Sisim című új kiállítás megnyitóján Berta Blanka, a Gödöllői Királyi Kastély kosztümös tárlatvezetője viselte a koronázási ruha rekonstrukcióját.

 


Szóljon hozzá!
Legfrissebb cikkek


Erzsébet királyné elveszett könyvtára
Erzsébet királyné nagyon szeretett olvasni, így nem meglepő, hogy hatalmas könyvtárral rendelkezett.
Dr. Sisi
Avagy ki tud többet Erzsébet királynéról? Kvízjáték 3–5 fős csapatok részére
Festetics Mária grófnő és Ferenczy Ida szamárháton
Gödöllő, 1873 őszén (Fotómásolat, ajándék Dr. Tolnay Pálné Kiss Máriától.) Gödöllői Királyi Kastély Múzeum, gysz. 4414.
Erzsébet királyné élete

Erzsébet királyné, Miksa bajor herceg (1808-1888) és Ludovika (1808-1892) bajor királyi hercegnő harmadik gyermekeként látta meg a napvilágot 1837-ben, Münchenben.

Tovább >>

                                                                                                                                         

 

 

 

Erzsébet királyné szobái, kertje, verandája

Erzsébet királyné ibolyaszínű lakosztályának szobáit hiteles források alapján sikerült rekonstruálni 1996-ban. A lakosztály falain a királyné gyönyörű portréi láthatók, valamint a kor kiemelkedő politikusainak arcképei, akikkel a királyné az 1867-es kiegyezés előkészítésekor került kapcsolatba.

Tovább >>

Erzsébet királyné és Gödöllő

Erzsébet 1867. május 11-én tekintette meg először a koronázási ajándékként nekik szánt gödöllői kastélyt.

Tovább >>

Erzsébet királyné névnapja

Az 1867-es kiegyezés előkészítésében a magyarok ügyét támogató Erzsébet királyné névnapja a koronázást követően hamarosan nemzeti programmá vált az országban. 1868-ban a Vasárnapi Ujság még csak a Nemzeti Színház díszelőadásáról számolt be, (a nézőtér teljes kivilágítása mellett adták elő ifj. Bertha Sándor Koronázási hymnus című művét).

Tovább >>

Honlapkészítés, keresőoptimalizálás, marketing tanácsadás: Marketing Professzorok Kft.