Sztáray Irma Erzsébet királyné kíséretében könyvajánló

Főoldal > Sztáray Irma: Erzsébet királyné kíséretében

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Sztáray Irma: Erzsébet királyné kíséretében


2023/09/11
Berta Blanka

Könyvajánló kosztümös tárlatvezetőnktől, Erzsébet királyné megszemélyesítőjétől 


Nem hiszek a véletlenekben, de hiszek a sorsszerűségben. Az életben minden úgy történik, ahogy annak történnie kell, hívhatjuk ezt sorsnak, vagy egy felsőbb hatalomnak. Nem lehet véletlen, hogy kislány koromban Sisinek öltözve, papírcsillagokkal a hajamban énekeltem az Elisabeth-musical slágereit az iskolában, és hogy egy éve megtalált ez az állás. Ahogy az sem véletlen, hogy Sztáray Irma kísérte a nemzet legnagyobb kincsét az utolsó útján, és minden olyan sorsszerűen történt, amilyet csak az élet tud írni.

 Annyiszor gondolkodom el a hitelesség kérdésén: hogyan kerülhetek egy lépéssel közelebb az igazsághoz, hogy egy reális Erzsébet-képet mutathassak? Milyen volt Erzsébet, az ember? Hiába kutatjuk, keressük őt, ugyanolyan titok és rejtelem marad ő nekünk, mint a kortársainak. De mégis akad, amibe kapaszkodhatunk: a hozzá legközelebb állókon keresztül szinte a szemünk elé varázsolódik Erzsébet bájos, kedves lénye, és szinte érezni az őt körülvevő szomorúságot.

Sztáray Irma gyönyörű írásán keresztül igazi utazásban lehet része az olvasónak, időn és téren át. A királyné életének utolsó 5 évét kísérhetjük végig a kedves udvarhölgy elbeszélésén keresztül, aki a legvégsőkig kitartott úrnője mellett. És bár úgy forgatja az ember a könyvet, hogy tudja, nem kerülheti el az 1898. szeptember 10-én történteket, mégis érzi, mint minden nő legbelül azt a mélyről jövő hangot: Erzsébet nyugodt volt és csendben búcsúzott, megadatott neki, amire a legjobban vágyott. Sztáray grófnő higgadtsága és királynéja által érzett szeretete mélyen megrendítő. Ez pedig többet mond az olvasónak Erzsébet lényéről, mintha ő maga mutatkozna be nekünk.

 

Berta Blanka


Szóljon hozzá!
Legfrissebb cikkek


Kovács Lajos: Drága Szerelmem…
Andrássy Ilona grófnő levelei hősi halált halt férjéhez, gróf Esterházy Pálhoz  
Levelek az Andrássy-házból  (1864-1869) Egy angol nevelőnő levelei
Ki ne lenne kíváncsi, ha akárcsak egy rövid időre is, hogy betekintést nyerhessen például egy történelmi személy életébe?
Rudolf koronaherceg vadászaton az Al-Dunánál
Metszet a Gödöllői Királyi Kastély Múzeum gyűjteményéből
Erzsébet királyné élete

Erzsébet királyné, Miksa bajor herceg (1808-1888) és Ludovika (1808-1892) bajor királyi hercegnő harmadik gyermekeként látta meg a napvilágot 1837-ben, Münchenben.

Tovább >>

                                                                                                                                         

 

 

 

Erzsébet királyné szobái, kertje, verandája

Erzsébet királyné ibolyaszínű lakosztályának szobáit hiteles források alapján sikerült rekonstruálni 1996-ban. A lakosztály falain a királyné gyönyörű portréi láthatók, valamint a kor kiemelkedő politikusainak arcképei, akikkel a királyné az 1867-es kiegyezés előkészítésekor került kapcsolatba.

Tovább >>

Erzsébet királyné és Gödöllő

Erzsébet 1867. május 11-én tekintette meg először a koronázási ajándékként nekik szánt gödöllői kastélyt.

Tovább >>

Erzsébet királyné névnapja

Az 1867-es kiegyezés előkészítésében a magyarok ügyét támogató Erzsébet királyné névnapja a koronázást követően hamarosan nemzeti programmá vált az országban. 1868-ban a Vasárnapi Ujság még csak a Nemzeti Színház díszelőadásáról számolt be, (a nézőtér teljes kivilágítása mellett adták elő ifj. Bertha Sándor Koronázási hymnus című művét).

Tovább >>

Honlapkészítés, keresőoptimalizálás, marketing tanácsadás: Marketing Professzorok Kft.