Sztáray Irma Erzsébet királyné kíséretében könyvajánló

Főoldal > Sztáray Irma: Erzsébet királyné kíséretében

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Sztáray Irma: Erzsébet királyné kíséretében


2023/09/11
Berta Blanka

Könyvajánló kosztümös tárlatvezetőnktől, Erzsébet királyné megszemélyesítőjétől 


Nem hiszek a véletlenekben, de hiszek a sorsszerűségben. Az életben minden úgy történik, ahogy annak történnie kell, hívhatjuk ezt sorsnak, vagy egy felsőbb hatalomnak. Nem lehet véletlen, hogy kislány koromban Sisinek öltözve, papírcsillagokkal a hajamban énekeltem az Elisabeth-musical slágereit az iskolában, és hogy egy éve megtalált ez az állás. Ahogy az sem véletlen, hogy Sztáray Irma kísérte a nemzet legnagyobb kincsét az utolsó útján, és minden olyan sorsszerűen történt, amilyet csak az élet tud írni.

 Annyiszor gondolkodom el a hitelesség kérdésén: hogyan kerülhetek egy lépéssel közelebb az igazsághoz, hogy egy reális Erzsébet-képet mutathassak? Milyen volt Erzsébet, az ember? Hiába kutatjuk, keressük őt, ugyanolyan titok és rejtelem marad ő nekünk, mint a kortársainak. De mégis akad, amibe kapaszkodhatunk: a hozzá legközelebb állókon keresztül szinte a szemünk elé varázsolódik Erzsébet bájos, kedves lénye, és szinte érezni az őt körülvevő szomorúságot.

Sztáray Irma gyönyörű írásán keresztül igazi utazásban lehet része az olvasónak, időn és téren át. A királyné életének utolsó 5 évét kísérhetjük végig a kedves udvarhölgy elbeszélésén keresztül, aki a legvégsőkig kitartott úrnője mellett. És bár úgy forgatja az ember a könyvet, hogy tudja, nem kerülheti el az 1898. szeptember 10-én történteket, mégis érzi, mint minden nő legbelül azt a mélyről jövő hangot: Erzsébet nyugodt volt és csendben búcsúzott, megadatott neki, amire a legjobban vágyott. Sztáray grófnő higgadtsága és királynéja által érzett szeretete mélyen megrendítő. Ez pedig többet mond az olvasónak Erzsébet lényéről, mintha ő maga mutatkozna be nekünk.

 

Berta Blanka


Szóljon hozzá!
Legfrissebb cikkek


Festetics Mária grófnő és Ferenczy Ida szamárháton
Gödöllő, 1873 őszén (Fotómásolat, ajándék Dr. Tolnay Pálné Kiss Máriától.) Gödöllői Királyi Kastély Múzeum, gysz. 4414.
Rónay Jácint: Erzsébet királyné udvarában
1871-1883 Sajtó alá rendezte: Vér Eszter Virág és Borovi Dániel A jegyzeteket, a képmellékletet és az utószót összeállította: Borovi Dániel Erdélyi Szalon Könyvkiadó, 2022
Magyar Menyasszony
Katalógus és tanulmánykötet
Erzsébet királyné élete

Erzsébet királyné, Miksa bajor herceg (1808-1888) és Ludovika (1808-1892) bajor királyi hercegnő harmadik gyermekeként látta meg a napvilágot 1837-ben, Münchenben.

Tovább >>

                                                                                                                                         

 

 

 

Erzsébet királyné szobái, kertje, verandája

Erzsébet királyné ibolyaszínű lakosztályának szobáit hiteles források alapján sikerült rekonstruálni 1996-ban. A lakosztály falain a királyné gyönyörű portréi láthatók, valamint a kor kiemelkedő politikusainak arcképei, akikkel a királyné az 1867-es kiegyezés előkészítésekor került kapcsolatba.

Tovább >>

Erzsébet királyné és Gödöllő

Erzsébet 1867. május 11-én tekintette meg először a koronázási ajándékként nekik szánt gödöllői kastélyt.

Tovább >>

Erzsébet királyné névnapja

Az 1867-es kiegyezés előkészítésében a magyarok ügyét támogató Erzsébet királyné névnapja a koronázást követően hamarosan nemzeti programmá vált az országban. 1868-ban a Vasárnapi Ujság még csak a Nemzeti Színház díszelőadásáról számolt be, (a nézőtér teljes kivilágítása mellett adták elő ifj. Bertha Sándor Koronázási hymnus című művét).

Tovább >>

Honlapkészítés, keresőoptimalizálás, marketing tanácsadás: Marketing Professzorok Kft.