„A királyné szobrától a képeslapokon át a hímzésbe öltött Erzsébet arcvonásokig”

Főoldal > „A királyné szobrától a képeslapokon át a hímzésbe öltött Erzsébet arcvonásokig”

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

„A királyné szobrától a képeslapokon át a hímzésbe öltött Erzsébet arcvonásokig”


2022/08/24

Bemutatkozik Németh Andrásné Farkas Gabriella nyirádi gyűjtő

Az én Erzsébetem

„A királyné szobrától a képeslapokon át a hímzésbe öltött Erzsébet arcvonásokig”

„Mikor az élet olyan nagy ajándékot ad, hogy az ember szülőfalujában maradva, családot alapítva több mint két évtizede pedagógusként és az iskola egyik vezetőjeként tevékenykedhet, akkor nem csak lehetőség a település értékeinek őrzése, bemutatása, hanem felelőssége és kötelessége is. Számomra ennek középpontjában áll a Magyarországon elsőként, 1899. május 22-én Nyirádon felállított Erzsébet királyné emlékmű.”

Németh Andrásné Farkas Gabriella szülőfalujában, Nyirádon él férjével és három gyermekével. Mesterpedagógusként és intézményvezető-helyettesként dolgozik a királyné nevét viselő helyi általános iskolában. Édesanyja múlt iránti tisztelete, jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy gyermekkora óta foglalkoztatja a történelem. A királynéhoz kapcsolódó első emléke 12 éves korára datálható, amikor a tapolcai honismereti táborba jelentkezve feldolgozta a nyirádi szobor történetét, akkor még kevés forrásra, inkább helyi legendákra és visszaemlékezésekre alapozva. Nem sokkal később gyűjteménye első darabjaként került hozzá apai nagyanyjától egy Erzsébet kép. Pedagógusaként részt vett 1999. májusában a nyirádi szobor centenáriumi ünnepségének megszervezésében, ami nagy sikerrel zajlott le. A következő évben már az iskola névadó ünnepségére készültek – ekkortól lett az intézmény neve Nyirádi Erzsébet királyné Általános Iskola – ahol a Habsburg családot Eilika asszony képviselte.Az eltelt huszonkét évben több hagyomány is született a névadó tiszteletére. Megtervezték jelképeiket. Emléktáblájuk, jelvényük, zászlajuk fő motívuma a királyné szobrának sziluettje, amely rákerült a község címerére is. A centenáriumi ünnepség óta, minden év májusában a szoborállítás napjához igazítva megemlékezést, koszorúzást szerveznek a nyirádi Erzsébet szobornál.

2003. óta minden évben megyei olvasópályázatot rendeznek névadójuk, Erzsébet királyné emlékére.

Elmondható, hogy az iskola névadója révén jelentős szerepet tölt be a település életében, ünnepeik lehetőséget adnak, hogy az iskola kapuin kívül is hatással legyen a helyi közösségre. Az olvasópályázat pedig megyei elismertséget hozott, hozzátartozik az iskola arculatához. A névadó 20 éves jubileuma alkalmából felállított emlékoszloppal kettős volt a cél. Egyrészt emléket állítottak névadójuknak. Másrészt a valahova tartozás tudatát, a közösségi eszmék és értékek megbecsülését a hagyományok közvetítik. A hagyomány közösségteremtő és megőrző erő, amely bizonyos állandóságot és folytonosságot teremt az iskola mindennapi életében. Az iskolába lépő kis elsősökre feltűzik nyolcadikosok az iskola jelvényét. Az iskolából kilépő ballagók, minden évben elhelyezik évszámukat az oszlop emlékkönyvébe. Az emlékoszlopot 3 méteres tölgyből Szakonyi Sándor fafaragó mester alkotta. A jubileumi ünnepséget Habsburg György is megtisztelte jelenlétével.

Gyermekmajális témájaként is megjelent a névadó, Erzsébet királyné. A változatos programok mellett a gyerekek találkozhattak a királynéval, megcsodálhatták koronázási ruháját. A naphoz kapcsolódott Gabi ötlete és hosszú szervezői munkája nyomán egy országosan meghirdetett kézműves pályázat díjkiosztója és kiállítása is. „A királyné kedvenc virága” címet viselő pályázatra 60 alkotó 90 pályamunkáját küldte el (hímzések, kerámia, üvegfestés, foltvarrás…). A tárgyakat meg lehetett vásárolni, a bevételt a gyerekekre fordították. A centenáriumi esemény főszervezőjeként kutatási érdeklődése újra, immár felnőttként a nyirádi Erzsébet szobor felé fordult. Ennek eredményeként 2002-ben jelent meg könyve a szobor történetéről.

Majd ez az érdeklődés kiterjedt a királyné más magyar és határon túli emlékhelyeinek kutatására. Egy francia kutatótárs hatására honlapot kezdett felépíteni a témában, majd egy facebook oldalt is. (https://www.facebook.com/erzsebetszobor.hu ) Az intézményi névadásból kiindulva személyes kutatási célok lettek, melyek széles tudásmegosztó irányt vettek, majd hasznosultak újra az iskolában:

Több alkalommal szervezett ott kiállítást, előadásokat tartott a témában az érdeklődő nyirádiaknak.

Kiadtak képeslapot, kétnyelvű leporellót a szoborról. 2003-ban kitűntető emléklapot vehetett át az Országos Honismereti Szövetségtől a nyirádi Erzsébet kultusz ápolásáért.  

A hungarikum mozgalomhoz kapcsolódva az elsők között került be a települési értéktárba a királyné nyirádi szobra, és 2021-ben egy újabb helytörténeti kiadvány jelent meg szerkesztésében a témában.

Kutatásaiból több fórumon tartott előadást „A királyné szobra, lelkének szarkofágja” címmel, pl. a kiadványszerkesztő konferencián, és több közösség felkérésére (Sisi Baráti Kör, Tájak, korok, múzeumok veszprémi szervezete, Ősi község, Honismereti Egyesület, stb.)

Rendszeresen érkeznek érdeklődők a nyirádi szoborhoz, szívesen mutatja be Magyarország első Erzsébet szobrát az odalátogatóknak.

Szereti maga is felfedezni a királyné szobrait itthon és külföldön egyaránt, így sikerült az Ojtozi-szorostól Triesztig felkeresni már sok-sok emlékhelyet, múzeumot. Egy-egy szobor előtt, mögött őrült fotózásba kezd, persze a szoborral közös fotó is készül mindig. A betléri kastélyban tett iskolai látogatás alkalmával kollégája a teremőrhöz fordulva mondta: „Gabi nem megy innen Erzsébettel közös fotó nélkül, ezért gyorsan odalép és elkészítjük a fotót.” Mire a teremőr felocsúdott, már el is készültek a fotók.

Gyűjteményének első darabja még gyermekként került hozzá, majd az Erzsébet emlékhelyekhez kapcsolódó kutatásaival párhuzamosan, az iskolai névadás után kezdett igazán gyarapodni a gyűjteménye. Egyre több könyv került a polcra: szépirodalom és szakirodalom a királyné életéről, a Habsburg családról, az emlékhelyekről, szobrászokról. Ezt kiegészítik a korabeli újságok, egyedi dokumentumok, pl. a gyászszertartások szövegei.

Gyűjteményének kiemelt része az Erzsébet szobrokat és a királyi családot bemutató képeslapok, kabinetképek, fotók, archív és mai darabok egyaránt. „A múltat megismerni vágyó emberként, de Erzsébet kutatóként is hasznos az ikonográfia, mint tudományos eszköz, hiszen a gyűjteményi darabok tartalmának értelmezése és meghatározása sokat tesz hozzá az írott emlékekhez.”

Külön jelentős kategória a tárgyi emlékek sokfélesége, ahol megfér egymás mellett a régi: pl. szobrok, plakettek, emlékérmek, olló, nyomatok, faliképek, emlékbögre, levélzáró bélyegek, vagy a pécsi Erzsébet-bál táncrendje mellett napjaink Erzsébet kultuszának nagy mennyiségű dísztárgya, használati tárgya vagy éppen étel-ital, melyen megjelenik a királyné arcképe és neve: italok, lekvár, hűtőmágnes, falitányér, ceruza, jegyzetfüzet, puzzle, kanál, kártya, édességcsomagolások, egyedi kézműves tárgyak, pl. karácsonyfadíszek, modern szobrok, babák, porcelánok. Mindehhez kapcsolódik a királyné kedvenc virágához, az ibolyához kapcsolódó szemet gyönyörködtető porcelán és képeslap gyűjtemény.

Külön fontos részt képez gyűjteményében a királyné kultuszának vizsgálata neveléstörténeti megközelítéssel. Egyre jobban kezd elmélyülni ebben a kevésbé feldolgozott és egyre érdekesebb témában.

Gabi mára helytörténeti és muzeológiai szempontból egyaránt értékes gyűjtemény értő gazdája, a királyné szobrainak egyik szakértője, és a nyirádi Erzsébet kultusz éltetője lett.


Szóljon hozzá!
Legfrissebb cikkek


Gudula Walterskirchen: „A Franci  kissé illetlen volt” Mesélnek a Habsburgok udvarhölgyei
A könyv címe alapján azt hihetnénk, hogy „titkokat” tudunk meg Ferenc Józsefről: milyen is volt ő valójában, és hogy nem is volt talán talpig úriember fiatal korában. A kicsit vaskos könyv azonban kicsit mást, de sokkal többet ad nekünk, és rájövünk, nagyobb jelentősége van az alcímnek, mint a főcímnek. Nem csupán az egykori császárról és királyról tudunk meg érdekes dolgokat, hanem az egész Habsburg családról, kezdve I. Ferdinánd császártól egészen IV. Károly és családjáig.
A Kastély a Sisi Baráti Körben
2023. április 15-én szombaton egy nagy találkozás tanúi lehettünk az Eötvös 10-ben: a 25 éves Sisi Baráti Kör látta vendégül a Gödöllői Királyi Kastély muzeológusait, Kaján Mariannát és Faludi Ildikót, akik a tavaly év végén megjelent Útközben Erzsébet királynéval című kötetről meséltek az összegyűlteknek. A könyv bemutatójára 2022. december 18-án került sor a kastély dísztermében, magáról a műről itt írtak.   Számomra rengeteg újdonsággal szolgált ez a szombati találkozó. Tolnayné Kiss Mária tulajdonában volt az ú.n. Farkas Archívum, amelyet Egon Cäsar Corti nevezett így el az 1930-as években, aki elsőként kutathatta ezt a páratlan gazdagságú anyagot, amely Ferenczy Ida után fennmaradt. Farkas László Ida rokona volt, és az ő felsőbabádi kastélyának padlásán vészelték át az Erzsébet királyné felolvasónőjéhez címzett levelek és egyéb dokumentumok a háború pusztításait. Ez a Farkas László volt Mária néni nagyapja. Mária néni pedig az egész kollekció megmentője! A Kastély muzeológusai 1995-ben kezdtek el vele együtt dolgozni, mint minden olyan gyűjtővel, gyűjteménnyel, ahonnan Erzsébet-relikviákat remélhettek. Mária néni onnantól fordított a Kastély számára, Festetics Mária ránk maradt 9+1 darabból álló, eredeti gót betűkkel írott német nyelvű naplóját, melyet ma az Országos Széchényi Könyvtár őriz. Olyannyira kiismerte magát a gót betűs írásmódban, hogy sok anyanyelvi németajkú kutatónak is beletört a bicskája. A naplóból egy válogatás már megjelent, Egy udvarhölgy naplójából címmel, 2009-ben, a Gödöllői Királyi Kastély Múzeum jóvoltából, a Gödöllői Kastély-Könyvek sorozat 2. darabjaként. Ezt követte a sorozat 3. darabja, a Kedves Idám! Leveleskönyv újbóli kiadása. Ez is Tolnayné Kiss Mária nevéhez fűződik, aki összeválogatta ezeket a leveleket, valamint jegyzetekkel, ismertetőkkel bővítette. Mint kiderült, a puzzle darabkái csak nagy sokára álltak össze a muzeológusok számára is, mert Mária néni eleinte mindig csak kis darabokat mutatott meg (az azóta már kiderült: 1540 darabot számláló) gyűjteményéből. Mindig adott kérésre készült fel, és nem lehetett tudni, milyen elképesztő kincs van még a birtokában. Egyik alkalommal a muzeológusok kissé elkeseredve azon borongtak, hogy nincs még meg egy időszaki kiállításuk legütősebb tárgya. Valami, ami mindent visz! Amitől szeme-szája eláll a közönségnek. Mária néni segítőkészen elvonult a másik szobába, majd egy csodálatos brossal tért vissza, ami nagyon nagy valószínűséggel Erzsébet királyné ajándéka volt Ferenczy Ida számára. Emlékszem a kiállításra, valóban nagyot ütött! Azóta a bross az állandó kiállítás anyagát gazdagítja. Természetesen ilyenkor a muzeológusok nem egyszerűen zsebre vágják a csecsebecsét, hanem felbecsültették, szerződést írtak, és kastélyos autóval szállították el. Pontosan ugyanilyen alaposan és szakszerűen jártak el akkor, amikor végül szóba került, hogy Mária néni a Kastélyra bízza teljes gyűjteményét. Ekkor derült csak fény rá, mekkora anyagról is beszélhetünk. Amint már említettük, 1540 db levél, képeslap, feljegyzés, cikk, recept tartozik bele. Ebből 37 levél magától Erzsébet királynétól származik. Mi történik, amikor egy ilyen hatalmas eszmei értékű gyűjtemény kerül a múzeum birtokába? A várva várt iratanyag  ezekben a dobozokban érkezett meg:                           Ezeket először is szét kellett bontani, azonnal bevonni egy restaurátort a munkálatokba, hogy mely dokumentumok vannak a legnagyobb bajban, melyeket kell azonnal menteni. Ilyenek voltak a papírba rozsdásodott gombostűk, a műanyag genotermbe szorult iratok, és az orosz katonák által levagdosott bélyegek visszaillesztésének ragasztófoltjai. Mária néni teljes jóakarattal gyűjtötte műanyag tasakokban ezeket az iratokat az 1980-as években, hiszen fogalma sem lehetett róla, mennyire savasak ezek a tokok, és magukba szívják a tintát, elvesztvén ezzel az eredeti levél tartalmát. Jóakaratból látta el Farkas Archívum bélyegzővel is az egyes darabokat. De arra sem számíthatott, hogy ez vízben oldódó tinta, így a restaurátorok a hagyományos módszerekkel nem tudják rendbehozni ezeket. A restaurálás azóta is, évenkénti ütemezésben zajlik.  Készülnek majd további kiadványok is ebből a gazdag anyagból, de most azt a 6 évvel ezelőtti tervet valósították meg, amelyről Mária nénivel még 2016-ban leszerződtek. Történetesen, hogy az Útközben Erzsébet királynéval című levélgyűjteményt újra kiadják, friss képanyaggal, új és folyamatos számozású lábjegyzetekkel, tartós, kemény fedelű borítóval. Kiinduló pontjuk az első kiadás szövegén túl Mária néni saját példánya volt, amelyet ő számos jegyzettel, megjegyzéssel ellátott. A szkennelés persze hagyott hibákat maga után, úgyhogy betűről betűre ellenőrizni kellett, hogy biztosan minden egyezzen, különösen magukban a levelek szövegeiben. Mindenképpen betűhíven, az akkori helyesírásnak vagy hibáknak a meghagyásával akarták kiadni a művet, hiszen egy forráskiadvány enélkül semmit sem ér. (Pl. Festetics Mária a „rémítő” kifejezést következetesen „remitő”-nek írta. Egy valódi muzeológus, forráskutató soha nem javítana bele ilyen bakikba, hiszen éppen ettől személyes és hiteles az egész anyag.) Természetesen szó esett a kötetben szereplő levelek szerzőiről is. A két főszereplő Festetics Mária grófnő, udvarhögy és báró Nopcsa Ferenc főudvarmester. De találunk benne leveleket Mikes Johannától és Majláth Saroltától is, akik szintén mindketten Erzsébet udvarhölgyei voltak. Festetics Mária ekkor már több mint 20 éve szolgálta úrnőjét, úgyhogy a korai elragadtatottság már nem volt jellemző rá. A könyv az 1890-93 közötti két nagy utazást idézi fel, ahol (többek közt) Mária kísérte a királynét. Itt már konkrétan hangot adott azon szigorú véleményének, hogy Erzsébet önzővé vált és teljes mértékben hiányzik belőle az empátia a személyzet tagjait illetően. Báró Nopcsa Ferencnek is meggyűlik a baja az elemekkel: hideg, meleg, eső, szél. Erzsébet ezekből sok alkalommal nem is részesült, vagy ha igen, szabad akaratából. Nem így az őt kísérő udvaroncok! A levelekből kiderül, hogy egyáltalán nem luxuskörülmények közt utaztak. A muzeológus előadók két témakört emeltek ki a levelekben megmutatkozó valóságból: 1., Ezeket a luxusmentes, sőt konkrétan kényelmetlen körülményeket. 2., A királyné mellett szolgálatot betöltő személyek közt kialakult baráti, sírig tartó kapcsolatokat. Ezek jóval a királyné halálát követően is megmaradtak, hiszen pontosan tudjuk, hogy Ferenczy Ida lakása szinte önmagában egy Erzsébet-múzeummá változott, ahol igen gyakorta vendégeskedett a magyar személyzet többi tagja, így Festetics Mária és Nopcsa Ferenc is. Csodálatos és érdekfeszítő előadásban volt részünk, ahol a királyné kultuszát őrző két legnagyobb és legelkötelezetebb társaság résztvevői találkoztak: a Gödöllői Királyi Kastély és a Sisi Baráti Kör tagjai. Varga Andrea     Kaján Marianna, Faludi Ildikó muzeológusok, a kötet szerkesztői és Kiss Erzsébet a Sisi Baráti Kör elnöke. Fotó: Tóth Andrásné      
Erzsébet királyné élete

Erzsébet királyné, Miksa bajor herceg (1808-1888) és Ludovika (1808-1892) bajor királyi hercegnő harmadik gyermekeként látta meg a napvilágot 1837-ben, Münchenben.

Tovább >>

                                                                                                                                         

 

 

 

Erzsébet királyné szobái, kertje, verandája

Erzsébet királyné ibolyaszínű lakosztályának szobáit hiteles források alapján sikerült rekonstruálni 1996-ban. A lakosztály falain a királyné gyönyörű portréi láthatók, valamint a kor kiemelkedő politikusainak arcképei, akikkel a királyné az 1867-es kiegyezés előkészítésekor került kapcsolatba.

Tovább >>

Erzsébet királyné és Gödöllő

Erzsébet 1867. május 11-én tekintette meg először a koronázási ajándékként nekik szánt gödöllői kastélyt.

Tovább >>

Erzsébet királyné névnapja

Az 1867-es kiegyezés előkészítésében a magyarok ügyét támogató Erzsébet királyné névnapja a koronázást követően hamarosan nemzeti programmá vált az országban. 1868-ban a Vasárnapi Ujság még csak a Nemzeti Színház díszelőadásáról számolt be, (a nézőtér teljes kivilágítása mellett adták elő ifj. Bertha Sándor Koronázási hymnus című művét).

Tovább >>

Honlapkészítés, keresőoptimalizálás, marketing tanácsadás: Marketing Professzorok Kft.