„…azt kérdezték tőlem, hogy ő a nagymamám volt?!”

Főoldal > „…azt kérdezték tőlem, hogy ő a nagymamám volt?!”

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

„…azt kérdezték tőlem, hogy ő a nagymamám volt?!”


2022/09/02
A legfiatalabb pályázónk, édesanyjától kapta a királyné iránti szeretetét! - ismerkedjünk meg Takács Ágnes Eszterrel!
„…azt kérdezték tőlem, hogy ő a nagymamám volt?!”

„Szerencsésnek mondhatom magam, mivel a szüleim már 6 éves korom óta visznek el Ausztriába. Utaztunk Bad Ischlbe a kastélyba, Eisenstadtba, Laxenbourgba és minden évben megyünk Schönbrunnba,  ilyenkor a Hofburgot is megtekintjük. Természetesen a Gödöllői kastélyban is voltam már. Nyáron szüleimmel Zell am See-be megyünk nyaralni, ahol Erzsébet királyné is volt. Megtekintjük az Erzsébet kápolnát a hegyen, valamint az Erzsébet túraútvonalat is. Nagyon sok (…) képeslapom is van a kastélyokból, (…). Számtalan történetet tudok róla fejből és amikor a kastélyba kerestek „Sisit”, aki beöltözik és tárlatvezetést tart nagyon nagy szívfájdalmam volt, hogy én nem tudom elvállalni a munkát mivel Kecskeméten lakom.Kislánykorom óta nézem a Sisi-sorozatokat, és mindig magával ragadott a történet. Szegedre járok egyetemre és mindig elmegyek az Erzsébet ligetbe, valamint Sopronban az Erzsébet-parkba. Édesanyám például az Erzsébet kórházban dolgozik. Kecskeméten játsszák az ELISABETH musicalt és mi már harmadjára megyünk megtekinteni, (…).  És persze Kecskeméten és Szegeden is voltam a Sisi-kiállításon.

 

Nagyon szeretem (…) az életrajzi könyvet. Az a legfontosabb számomra az összes közül. Mikor a boltban megláttam, pont Vetsera Máriánál nyitottam ki, és véltünk felfedezni hasonlóságot köztem és közte arcra. Képzeljék, megmutattam ismerősöknek Vetsera Mária (…) képét és azt kérdezték tőlem, hogy ő a nagymamám volt?! Nagyon meglepődtem ezen a kérdésen, és én is véltem hasonlóságot felfedezni.”

Ágnes azóta több portrét is készített magáról, melyeket Vetsera Mária korabeli fotói inspiráltak. Emellett a Winterhalter-féle festményen annyira megtetszettek neki az Erzsébet királyné hajában viselt gyémántcsillagok, hogy beszerzett magának egy havasi gyopár-mintás pulóvert, és nemsokára egy, ezen virágok stilizált motívumai által díszített ékszer boldog tulajdonosa lesz.

 

A nyertes pályázók gyűjteményeiből kiállítást rendezünk a Gödöllői Királyi Kastélyban! Az én Sisim című tárlat 2022. szeptember 10-től lesz látogatható.

 


Szóljon hozzá!
Legfrissebb cikkek


Úton Erzsébet királynéval
Kiállítás a gyulai Almásy-kastélyban, a Gödöllői Királyi Kastély Múzeum gyűjteményéből 2022. május 25–2023. május 28.     Erzsébet királyné személyét a mai napig növekvő érdeklődés és kultusz övezi világszerte, de kevésbé ismert, hogy az utazás életének meghatározó tényezője volt. Hazájától távol talált rá a szerelem, Bajorországból Ausztriába költözött, de a császárnéi szerep teljesíthetetlen elvárásai elől gyakran családjához menekült. Ferenc József mellett hivatalos utazásokon vett részt, Magyarországot is egy ilyen út során ismerte meg közelebbről. Visszatérő betegségei miatt külföldi gyógyhelyeken kellett kúrálnia magát, és lovas szenvedélye, antik kultúra iránti vonzalma miatt is gyakran kelt útra. Fia halála után pedig már nem az újabb úti célok, hanem pusztán az úton levés vonzotta a lelke nyugalmát kereső királynét. A halálát okozó végzetes döfés is utazás közben, Genfben érte. A kiállítás négy szobája ezt a folyamatos, valós és belső utazást mutatja be tárgyak, sztorik, Erzsébet-ábrázolások segítségével. Kiemelt helyet kapott a királyné Magyarországhoz és Gyulához kapcsolódó története.
Az én Sisim – avagy gyűjtők és gyűjtemények Erzsébet királyné bűvöletében
Új időszaki szeptember 10-től a Gödöllői Királyi Kastélyban   Erzsébet királyné népszerűségén nem fog az idő. Több mint 120 évvel a halálát okozó merénylet után rajongóinak száma világszerte nő. Mi lehet a titka? Mi készteti a mai követőit, hogy vele kapcsolatos tartalmakat olvassanak, filmeket nézzenek, hozzá kötődő helyszíneket keressenek fel és tárgyi emlékeket gyűjtsenek róla? Miért és pontosan mit gyűjtenek Sisi rajongói?
Egy izgalmas meglepetés az Erzsébet-portrék sorában
A FreylerArt Galéria egy eddig soha nem kiállított, gyönyörű Erzsébet-portréval járult hozzá Az én Sisim című kiállításunkhoz.
Erzsébet királyné élete

Erzsébet királyné, Miksa bajor herceg (1808-1888) és Ludovika (1808-1892) bajor királyi hercegnő harmadik gyermekeként látta meg a napvilágot 1837-ben, Münchenben.

Tovább >>

                                                                                                                                         

 

 

 

Erzsébet királyné szobái, kertje, verandája

Erzsébet királyné ibolyaszínű lakosztályának szobáit hiteles források alapján sikerült rekonstruálni 1996-ban. A lakosztály falain a királyné gyönyörű portréi láthatók, valamint a kor kiemelkedő politikusainak arcképei, akikkel a királyné az 1867-es kiegyezés előkészítésekor került kapcsolatba.

Tovább >>

Erzsébet királyné és Gödöllő

Erzsébet 1867. május 11-én tekintette meg először a koronázási ajándékként nekik szánt gödöllői kastélyt.

Tovább >>

Erzsébet királyné névnapja

Az 1867-es kiegyezés előkészítésében a magyarok ügyét támogató Erzsébet királyné névnapja a koronázást követően hamarosan nemzeti programmá vált az országban. 1868-ban a Vasárnapi Ujság még csak a Nemzeti Színház díszelőadásáról számolt be, (a nézőtér teljes kivilágítása mellett adták elő ifj. Bertha Sándor Koronázási hymnus című művét).

Tovább >>

Honlapkészítés, keresőoptimalizálás, marketing tanácsadás: Marketing Professzorok Kft.